Βουτιές με θέα το… Λευκό Πύργο!
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Η ώρα έχει πάει περίπου 4 το απόγευμα, η ζέστη είναι αφόρητη μιας και έχουμε μπει στα μέσα Ιουλίου και η πόλη είναι λογικό να βράζει. Κι όμως, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έχουν την ευκαιρία για ανάσες δροσιάς οδηγώντας μόλις… λίγα χιλιόμετρα. Ο λόγος για τον άλλοτε παραθεριστικό… κόμβο, την ακτογραμμή της Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας. Την ώρα που για μια βουτιά το Σαββατοκύριακο πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, μια μεγάλη και όμορφη ακτογραμμή βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Όσο για τα νερά, οι τρεις παραλίες συμπεριλήφθηκαν για άλλη μια φορά στη λίστα με τις γαλάζιες σημαίες, καταρρίπτοντας έναν μύθο που ήθελε τα νερά της περιοχής να μην είναι κατάλληλα για κολύμπι. Μόλις 20 λεπτά χρειάζονται για να βρει κανείς τη δροσιά και τη χαλάρωση που προσφέρει η περιοχή. Εκτός από την κοντινή απόσταση, οι χαμηλές τιμές και η φιλοξενία των ντόπιων, που δεν έπαψαν ποτέ να ζουν από τον τουρισμό, κάνουν την κοντινή ακτή του Θερμαϊκού ένα ιδανικό μέρος για βουτιά, όταν κλείσετε την οθόνη του υπολογιστή στο γραφείο.
Ένα ιστορικό ξενοδοχείο και πισίνα με… 5 ευρώ!
Στην περιοχή της Αγίας Τριάδας βρίσκεται το ξενοδοχείο Sun Beach που έδωσε και δίνει ακόμα αίγλη στον παραθαλάσσιο οικισμό. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ξενοδοχείου Νίκη Τσαλουχίδου, «το ξενοδοχείο είναι ένα από τα πρώτα παραθεριστικά κέντρα στην περιοχή της ακτής του Θερμαϊκού λειτουργώντας από το 1971». Η πισίνα του ξενοδοχείου είναι ανοικτή για το κοινό όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ σύμφωνα με την κ. Τσαλουχίδου υπάρχει λόγω της οικονομικής κρίσης ένα πακέτο για τους εξωτερικούς πελάτες, όπου με… πέντε ευρώ μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο στην πισίνα με πέντε ευρώ μαζί με έναν καφέ ή ένα αναψυκτικό!
Η πρώτη στάση μετά το αεροδρόμιο είναι η Περαία. Ξενοδοχεία, ταβέρνες και beach bar σε ολόκληρη την ακτογραμμή δίνουν στον επισκέπτη πολλές επιλογές για να περάσει ένα ξέγνοιαστο απόγευμα. Χαρακτηριστικό κομμάτι της περιοχής βέβαια είναι οι ψαροταβέρνες, οι οποίες είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά ολόκληρο το χρόνο. «Λόγω της κρίσης πολλοί επιλέγουν να έρχονται εδώ γιατί είναι κοντά και οικονομικά», εξηγεί στην «Κ» ο Σπύρος Αθανασόπουλος, υπεύθυνος σε μια από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες της περιοχής. Όπως λέει μάλιστα ο ίδιος, οι τιμές για ένα είδος όπως το ψάρι είναι πολύ καλές για τον μέσο πελάτη. «Μαζί με το ποτό μπορεί κάποιος να φάει και να πιει με 10-11 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Ελένη Ταρσούνα επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 12 χρόνια παραμονής στον Καναδά. Μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την Περαία, ωστόσο, επέλεξε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην περιοχή, ανοίγοντας πέρυσι συνεταιρικά ένα beach bar. «Οι Θεσσαλονικείς ανακαλύπτουν και πάλι την περιοχή», επισημαίνει η ίδια στην «Κ». Όπως λέει χαρακτηριστικά οι Θεσσαλονικείς αυτή την περίοδο έχουν φτάσει να είναι ίσοι αριθμητικά με τους Βαλκάνιους που επισκέπτονται την περιοχή, με τις τιμές να είναι πολύ χαμηλές, αφού για έναν καφέ ο λουόμενος πληρώνει μόλις 2,5 ευρώ.
Το «Μπαχτσέ Τσιφλίκι»
Λίγο μετά την Περαία, σειρά έχει το χωριό των Νέων Επιβατών. Σχεδόν κανείς βέβαια δεν αποκαλεί την περιοχή με το όνομα που αποκόμισε από τους πρόσφυγες, που έφτασαν εκεί το 1923. Το όνομα «Μπαχτσέ» είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον όμορφο παραλιακό οικισμό, με τα παραδοσιακά ταβερνάκια και τις όμορφες παραλίες, ιδανικά στοιχεία που μπορούν να πάρουν τη θέση μιας πολύβουης μέρας στη Θεσσαλονίκη. «Η περιοχή μας δεν ξεχάστηκε ποτέ, απλά τα τελευταία χρόνια τονώθηκε. Υπάρχει και η θαλάσσια συγκοινωνία που βοηθάει σε αυτό», εξηγεί στην «Κ» ο Αντώνης Σαφλέκας, ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας στους Νέους Επιβάτες, αλλά και πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης του δήμου Θερμαϊκού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς Θεσσαλονικείς να αναζητούν χαμηλές τιμές στα καταστήματα της περιοχής. «Στόχος μας είναι να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές μας, ώστε ο κόσμος που έρχεται από την πόλη να απολαμβάνει καλό φαγητό και υπηρεσίες χωρίς να δίνει μεγάλα ποσά», τονίζει ο κ. Σαφλέκας. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σαλλά, υπεύθυνο beach bar της περιοχής, η αύξηση του κόσμου παρατηρείται τα τελευταία δέκα χρόνια. «Οι τιμές είναι λογικές, η θάλασσα είναι πάρα πολύ καλή, η απόσταση είναι μικρή, οπότε δεν βλέπω το λόγο για να μην έρθει κανένας να κάνει το μπάνιο του εδώ πέρα», λέει. Στις παραλίες της περιοχής οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες δεν χρεώνονται, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Σαλλάς «αρχίζουμε να γινόμαστε πόλος έλξης για τη νεολαία».
«Φλας μπακ» στην Αγία Τριάδα
Η σκάλα της Αγίας Τριάδας είναι ο τελευταίος παραθαλάσσιος οικισμός που συναντά κανείς στην παραλιακή ζώνη. Μια περιοχή διάσημη από τα παλιά χρόνια, όταν οικογένειες Θεσσαλονικέων έκαναν τη διαδρομή με το λεωφορείο για να χαρούν τα γαλανά νερά. Αρκετά χρόνια μετά, η ήσυχη αμμουδιά της Αγίας Τριάδας συνεχίζει να περιμένει τους Θεσσαλονικείς, που επιστρέφουν στις παραλίες που έκαναν βουτιές οι παππούδες και οι γονείς τους.
Για τον Παναγιώτη Αποστολίδη, εστιάτορα της περιοχής, το πλεονέκτημα της Αγίας Τριάδας είναι ότι «μπορείς να είσαι πολύ κοντά, αλλά και ταυτόχρονα πολύ μακριά», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να χαρακτηρίσει την εντύπωση που αφήνει η περιοχή ότι «έχεις πάει διακοπές κάπου μακριά, ενώ είσαι δίπλα στην πόλη». Όπως λέει μάλιστα η νοοτροπία έχει αλλάξει, καθώς έρχονται οικογένειες για να κάνουν το μπάνιο τους.
Ο Ανατόλιος Σαμλίδης αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Αγία Τριάδα, θεωρώντας ότι οι Θεσσαλονικείς θα στραφούν και πάλι στην περιοχή. «Προσπαθούμε να κάνουν κάτι για να ανεβάσουμε πάλι την περιοχή. Με τις τιμές που υπάρχουν σε άλλες περιοχές σκέφτηκα ότι πρέπει να δούμε λίγο τις κοντινές περιοχές όπου θα στραφεί ο Έλληνας δεδομένης της οικονομικής κρίσης», εξηγεί ο κ. Σαμλίδης, που άνοιξε τον τελευταίο καιρό με τον αδερφό του beach bar στην περιοχή.