, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι δείχνει νέα έρευνα του ΕΒΕΘ για τη Θεσσαλονίκη…

Θεσσαλονίκη / φωτο Σάββας Αυγητίδης / 2014
Θεσσαλονίκη / φωτο Σάββας Αυγητίδης / 2014

Απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους αλλά και της χώρας είναι οι Θεσσαλονικείς οι οποίοι εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να ζουν από τα «έτοιμα» ή με δανεικά και δεν σχεδιάζουν μεγάλες αγορές μέσα στο προσεχές 12μηνο. Σε αρνητικό επίπεδο κινούνται βιομηχανία, λιανεμπόριο και κατασκευές ενώ μια μικρή ανάσα φαίνεται να παίρνει ο τομέας των υπηρεσιών. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη νέα έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» που διενεργήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου σε επιχειρήσεις και καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της νέας έρευνας Οικονομικής συγκυρίας του ΕΒΕΘ κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

Καταναλωτές: Απαισιόδοξοι σε… όλα

Οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης εμφανίζονται απαισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο νομό διαμορφώνεται στις -41 μονάδες σε καλύτερο, ωστόσο, επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη ο οποίος διαμορφώνεται στις -56 μονάδες, ενώ ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στις -8 μονάδες, κατά το μήνα «Σεπτέμβριο 2014». Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2014 (οπότε διενεργήθηκε η προηγούμενη έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ»), παρατηρείται σταθερά κακό κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στο Νομό Θεσσαλονίκης (-41 από -38), ενώ σταθερά αρνητικός εμφανίζεται ο σχετικός δείκτης σε εθνικό επίπεδο (-56 από -60). Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ο σχετικός δείκτης παραμένει, επίσης σε σχετικά σταθερή πορεία (-8 από -7).
Ειδικότερα, οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:
-Διατήρηση της κακής οικονομική τους κατάστασης με σχετικά μεγαλύτερη (σε σχέση με το Μάρτιο του 2014) απαισιοδοξία για την περαιτέρω εξέλιξή της.
-Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας κατά το τελευταίο έτος, αλλά και αισθητά αυξημένη απαισιοδοξία για το μέλλον.
-Ελαφρά πτωτική πορεία του πληθωρισμού στο επόμενο διάστημα. Μάλιστα, υπάρχει η αίσθηση στους καταναλωτές του Νομού Θεσσαλονίκης ότι η εξέλιξη των τιμών κατά το τελευταίο 12μηνο ήταν, επίσης, πτωτική.
-Απαισιοδοξία για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα. Ωστόσο, διαφαίνεται περαιτέρω μείωση της απαισιοδοξίας σε σχέση με τον Μάρτιο του 2014, αλλά και διαφοροποίηση του κλίματος σε σχέση με τον εθνικό δείκτη, ο οποίος παραμένει σε πολύ πιο απαισιόδοξο επίπεδο, αν και βελτιωμένος.
-Απροθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν και απροθυμία για την πραγματοποίηση τέτοιων αγορών στο μέλλον. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ σε Εθνικό επίπεδο το κλίμα απαισιοδοξίας για την πραγματοποίηση και πρόθεση αγορών παραμένει σταθερό συγκριτικά με τις προηγούμενες μετρήσεις, στο Νομό υπάρχει μια αισθητή μείωση της απαισιοδοξίας αναφορικά με την πραγματοποίηση αγορών προς το παρόν.
-Αρκετά χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση, με παράλληλη μείωση του ποσοστού όσων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό να αποταμιεύσουν στους επόμενους 12 μήνες (14% από 17% τον Μάρτιο του 2014). Σημειώνεται όμως ότι, σε σχέση με το Μάρτιο, παρατηρείται ελαφρά αύξηση του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν (λίγο ή πολύ) στο 11% (από το 9%), ενώ το 44% εξακολουθεί να «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις ή να χρεώνεται όλο και περισσότερο (σχεδόν σταθερό ποσοστό σε σχέση με τον Μάρτιο 2014) και ποσοστό 44% δηλώνουν ότι τα φέρνουν ίσα – ίσα με τα εισοδήματά τους. Σταθερά άσχημη φαίνεται να παραμένει η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, παρά τη εντύπωση των καταναλωτών για πραγματοποιηθείσα μείωση του δείκτη τιμών. Η γενικότερη απαισιοδοξία για το μέλλον αποτυπώνεται έντονα στις προβλέψεις τους για την αύξηση της ανεργίας στη χώρα, την έλλειψη πρόθεσης για αποταμίευση και την απροθυμία πραγματοποίησης μεγάλων αγορών.
-Εκτίμηση για διατήρηση των πολύ χαμηλών πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο Νομό Θεσσαλονίκης στο επόμενο 12μηνο.
-Σχεδόν ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας γενικότερα.
Βιομηχανία: Ελπίζει στις εξαγωγές
Σε αρνητικό επίπεδο βρίσκεται ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία» στο νομό Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας μάλιστα επιδείνωση σε σχέση με το Μάρτιο του 2014. Σταθερότητα παρουσιάζει η τιμή του δείκτη, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διατηρώντας σταθερά ελαφρά αρνητικά πρόσημο.
Ειδικότερα, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία» βρίσκεται στις -11 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης (-5 σε εθνικό και -4 σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει επιδείνωση σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο σε τοπικό επίπεδο (-11 από -6) και σταθερότητα σε εθνικό επίπεδο (-5 από -4) και ευρωπαϊκό επίπεδο (-4 από -3).

Σημαντική βελτίωση ωστόσο, (σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο) παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το 6άμηνο που πέρασε, παρόλο που το τρέχον συνολικό επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων κρίνεται ως μη ικανοποιητικό. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το προσεχές εξάμηνο σχετικά με την παραγωγή διαμορφώνονται θετικές, αισθητά όμως μειωμένες σε σχέση με το Μάρτιο του 2014. Ακόμη, ενώ το τρέχον επίπεδο παραγγελιών από το εξωτερικό δεν παρουσιάζεται ικανοποιητικό, θετικές παραμένουν οι εκτιμήσεις σε σχέση με την εξέλιξη της εξαγωγικής δραστηριότητας στο μέλλον, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Παρατηρείται, δηλαδή, ότι, ενώ κατά το Μάρτιο του 2014 η εκτίμηση για αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας ήταν αρκετά πιο έντονη σε τοπικό επίπεδο από ότι σε εθνικό, στην τρέχουσα μέτρηση το κλίμα αισιοδοξίας αναφορικά με τις εξαγωγές είναι εντυπωσιακά υψηλότερο σε εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα, οι απόψεις των βιομηχανιών του νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:
-Υπάρχει σημαντικά μικρότερη – σε σχέση με το Μάρτιο του 2014– πτώση της παραγωγής.
– Εξελίσσεται σχετικά ικανοποιητικά η διαχείριση των αποθεμάτων και της παραγωγικής δυναμικότητας των βιομηχανιών.
-Αποτυπώνεται αισιοδοξία για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών, παρουσιάζοντας όμως αισθητή μείωση σε σχέση με το Μάρτιο του 2014.

Υπηρεσίες: Προβληματίζει η έλλειψη ρευστότητας
Λιγότερο αρνητικό είναι το κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στο νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με το Μάρτιο του 2014. Έτσι, ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τον τομέα των Υπηρεσιών» βρίσκεται στις -14 μονάδες, έναντι +15 μονάδων σε εθνικό επίπεδο και +7μονάδων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο υπάρχει λιγότερο κακό κλίμα σε τοπικό επίπεδο (-14 έναντι -20), σημαντική βελτίωση σε εθνικό επίπεδο +15 έναντι +5) και σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (+7 έναντι +8).
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν:
-Σταθερά κακή οικονομική κατάσταση με μικρή μείωση σε σχέση με το Μάρτιο του 2014 και οριακά θετική αύξηση της ζήτησης. «Η αντίφαση των δύο παραπάνω ευρημάτων σε συνδυασμό με τους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν –ως το σημαντικότερο εμπόδιο οι επιχειρήσεις σήμερα– δείχνουν το γενικότερο πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά», εξηγούν οι αναλυτές.
-Ελαφρά αρνητικές προβλέψεις και για το επόμενο 6μηνο σε σχέση με τη ζήτηση, ελαφρά αρνητικές εκτιμήσεις για την απασχόληση, αλλά και σταθερή απαισιοδοξία για την εξέλιξη των τιμών των υπηρεσιών.
Λιανεμπόριο: Διάχυτη η απαισιοδοξία
Σε αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» στο νομό Θεσσαλονίκης, ωστόσο είναι σχετικά σταθερός σε σχέση με το Μάρτιο του 2014. Ο αντίστοιχος εθνικός δείκτης εμφανίζεται αισθητά βελτιωμένος, με τον ευρωπαϊκό δείκτη να εμφανίζει οριακά αρνητικό πρόσημο.
Ειδικότερα, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Λιανικού Εμπορίου» βρίσκεται στις -18 μονάδες (από -17 μονάδες τον Μάρτιο του 2014) στο νομό Θεσσαλονίκης, έναντι -3 μονάδων (από -10 μονάδες το Μάρτιο) σε εθνικό και -2 μονάδων (από +0,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2013) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ειδικότερα, οι απόψεις των εμπορικών επιχειρήσεων του Νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:
-Μεγαλύτερη απαισιοδοξία καταγράφεται αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων και των παραγγελιών τους κατά το επόμενο 6μηνο, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2014.
-Εξακολουθούν να προβλέπουν μείωση της απασχόλησης στον κλάδο τους, ενώ προβλέπουν και περαιτέρω μείωση των τιμών των προϊόντων κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.
-Παρουσιάζονται σημαντικά αυξημένες οι αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στο προσεχές εξάμηνο, καθώς και των αντίστοιχων παραγγελιών που θα πραγματοποιήσουν οι ίδιοι προς τους προμηθευτές τους.

Κατασκευές: Σε αρνητικό επίπεδο οι νέες παραγγελίες
Χαμηλός, αλλά σχετικά σταθερός σε σχέση με το Μάρτιο του 2014, είναι ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές» στο νομό Θεσσαλονίκης. Παραμένει χειρότερος από τον εθνικό δείκτη, ο οποίος παρουσιάζει σημαντική επιδείνωση συγκριτικά με το Μάρτιο του 2014.
Έτσι, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Κατασκευών» βρίσκεται στις -44 μονάδες στο Νομό Θεσσαλονίκης, με -33 μονάδες σε εθνικό και -21 μονάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σταθερά αρνητική, αλλά με σημαντική ανάκαμψη, εμφανίζεται η εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο 6μηνο σε σχέση με το Μάρτιο του 2014.
Εμφανίζεται ελαφρά μικρότερη τάση πτώσης των τιμών σε σχέση με το “Μάρτιο 2014” σε τοπικό επίπεδο, ενώ σχετική αύξηση υπάρχει στις εκτιμήσεις για πρόθεση μείωσης του προσωπικού κατά το επόμενο 6άμηνο.
Ειδικότερα, οι απόψεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων του Νομού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:
-Καταγράφεται μια σταθερή πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας με διατήρηση σε πολύ αρνητικό έδαφος των νέων παραγγελιών.
-Εμφανίζεται μια μικρότερη τάση μείωσης των τιμών των ακινήτων, καθώς συγκλίνει σταδιακά το επίπεδο των τιμών με το επίπεδο της ζήτησης.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας «βαρόμετρο ΕΒΕΘ» –σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης – διεξάγεται από το ΕΒΕΘ σε συνεργασία με την εταιρία δημοσκοπήσεων Palmos Analysis δύο φορές το χρόνο, κατά το δεύτερο 15νθήμερο των μηνών Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών). Η έρευνα καλύπτει και τους τέσσερις τομείς της οικονομίας (βιομηχανία –μεταποίηση, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές).
Η έρευνα διενεργείται με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους υπευθύνους των επιχειρήσεων (Γενικούς Διευθυντές ή Διευθυντές Οικονομικών ή Διευθυντές Πωλήσεων ή τους ιδιοκτήτες, αν πρόκειται για μικρότερες επιχειρήσεις) με τη χρήση των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούνται από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (DG ECFIN), προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα με τις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγονται σε Εθνικό (ΙΟΒΕ) και Ευρωπαϊκό (DG ECFIN) επίπεδο.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.