21:46, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

"Ζούμε καθημερινά εφιάλτη…"


dwdekanhsou
Του Ηλία Μπουρμπούλα
Στο ρεπορτάζ του Karfitsa.gr μιλούν έμποροι και υπάλληλοι καταστημάτων για την εικόνα που υπάρχει στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Οι καταστηματάρχες εκφράζουν αγωνία για το ποιο θα είναι το μέλλον των επιχειρήσεων τους…
stoa voiou 3Ο δρόμος της Δωδεκανήσου είναι ένας από τους κεντρικότερους του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στην Εγνατία και την Πολυτεχνείου «υπάρχουν» 18 κλειστά καταστήματα και ένα κλειστό πάρκινγκ ενώ από την άλλη πλευρά αντέχουν ακόμα τα καταστήματα όπου πωλούν καφέ και μπουγάτσα (υπάρχουν εννέα καταστήματα τέτοιου είδους σε ένα δρόμο μήκους 350 μέτρων). Επίσης «παλεύουν» τέσσερα καταστήματα όπου ασχολούνται με τις φωτοτυπίες. Επίσης υπάρχουν τέσσερα καταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών, μία κατασκευαστική εταιρία και ένα τεχνικό γραφείο. Ακόμη υπάρχουν τρία καταστήματα τα οποία ασχολούνται με τον εξοπλισμό καταστημάτων καθώς ένα… κουρείο, ένα φαρμακείο, δύο κλειδαράδικα. Επίσης στον ίδιο δρόμο υπάρχουν δύο τράπεζες, ένα φωτογραφείο και ένα αστυνομικό τμήμα.
stoa voiouΔίπλα από το νούμερο 13 η στοά Βοΐου είναι πλέον μια «νεκρή» στοά  με κατεβασμένα ρολά…  Στο παρελθόν ο χώρος αυτός ήταν γεμάτος από τυπογραφεία και καταστήματα τα οποία ειδικεύονταν στις χαράξεις. Σήμερα μόνο λίγοι άνθρωποι περνούν από αυτή την στοά και οι περισσότεροι τυχαία.
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος φωτοαντίγραφων Στέλιος Χειμωνίδης διατηρεί εδώ και τέσσερα χρόνια το κατάστημα του επί της οδού Δωδεκανήσου. Μιλά στο Karfitsa.gr για την αγοραστική κίνηση στο κατάστημα του… «Από τις αρχές του 2015 η κίνηση έχει μειωθεί πάρα πολύ, ο λόγος είναι ότι πολλές δραστηριότητες του κόσμου στην εφορία  και στο ΟΑΕΔ πλέον γίνονται ηλεκτρονικά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η κίνηση.  Το κατάστημα μου  για να μπορέσει να επιβιώσει ασχολείται και με τις μεταφράσεις.  Ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος για τα χρήματα τα οποία σκοπεύει να διαθέσει  και κάνει συνεχώς «παζάρια»».
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος φωτοαντίγραφων Γιοκαράκης Γιώργος δηλώνει ότι: «Τους τελευταίους πέντε μήνες υπάρχει σημαντική μείωση στην κίνηση των πελατών. Η μείωση αυτή οφείλεται στην πολιτική αστάθεια των τελευταίων μηνών. Ο κόσμος και η αγορά χρειάζεται μία ηρεμία ώστε να μπορέσει να κινηθεί το χρήμα. Όλα έχουν παγώσει… στο κατάστημά μου υπάρχει πτώση που φτάνει στο 30% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα συμβεί και θα επανέλθουμε στα επίπεδα που ήμασταν το Νοέμβριο του περσινού χρόνου. Το τελευταίο πεντάμηνο ζούμε στιγμές Αυγούστου όπου επικρατεί μια χαλαρότητα στην αγορά  καθώς ο κόσμος είναι στην πόλη αλλά είναι λες και λείπει από την πόλη».
dhmhtriouΟ ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Αλέξανδρος Δημητρίου αναφέρει ότι: «Αν δε ταράξω εγώ τα νερά δεν γίνεται τίποτα. Στις μέρες μας για να μπορέσει κάνεις να επιβιώσει πρέπει να δουλεύει παρά πάνω από τις ώρες τις οποίες εργαζόταν στο παρελθόν. Συνεχώς πρέπει να δίνουμε μάχη για να καταφέρουμε να λύσουμε τα αδιέξοδα τα οποία βρίσκουμε καθημερινά. Όλοι οι επαγγελματίες  είμαστε θύματα της οικονομικής κατάστασης που έχει ως αποτέλεσμα το άγνωστο, καθώς δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο στη χώρα μας».
«Στο παρελθόν δεν προλαβαίναμε, σήμερα κρατιόμαστε με το ζόρι»
20150603_123556Ο δρόμος στο παρελθόν ήταν ο…  «ναός του εμπορίου»! Στην Ι. Δραγούμη θα βρείτε τα περισσότερα υποκαταστήματα τραπεζών – που θα μπορούσαν να είναι σε ένα δρόμο μήκους 500 μέτρων – καθώς αριθμούν… εννέα στο σύνολο.
Η οδός διατηρεί ακόμη την φήμη της, για τα μαγαζιά όπου πωλούν υφάσματα και κλωστές καθώς ακόμη και σήμερα  κατέχουν ένα μεγάλο μερίδιο και συνολικά απαριθμούν 17 . Επιπλέον σημαντικό κομμάτι της αγοράς κρατούν και τα καταστήματα όπου πωλούν έτοιμα ενδύματα τα οποία είναι 13.
20150603_124318Κατά σειρά αρίθμησης ακολουθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες εμπορεύονται καφέ, είδη σφολιάτας και γλυκά τα οποία φτάνουν τα εννέα.  Ακόμη στον ίδιο δρόμο θα βρει κανείς τρία καταστήματα με οικιακά σκεύη, δύο μαγαζιά τα οποία ασχολούνται με το κόσμημα… καθώς και δύο εταιρίες ταχυμεταφορών.
Από το ύψος της Εγνατίας μέχρι και το ύψος της παραλίας στην οδό συναντά κανείς δύο περίπτερα από τα οποία το ένα είναι κλειστό. Επίσης υπάρχουν δύο φαρμακεία, δύο καταστήματα οπτικών και δύο καταστήματα με είδη κομμωτικής και ομορφιάς. Φυσικά απέναντι από την παραλία υπάρχει το μεγάλο ανοιχτό πάρκινγκ…
Όπως είναι φυσικό και επόμενο δεν θα ήταν λογικό στην Ελλάδα της κρίσης να μην υπάρχουν κλειστά καταστήματα, τα οποία σε αυτό το κομμάτι του δρόμο φτάνουν τα δέκα.
20150603_124122 Ο ιδιοκτήτης καταστήματος υφασμάτων Κώστας Παπαδόπουλος δηλώνει ότι «Ο κόσμος κινείται στα μαγαζιά αλλά δεν αγοράζει. Βλέπει και δεν αγγίζει. Οι σήμερα δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν προϊόντα τα οποία δεν συγκαταλέγονται στα είδη πρώτη ανάγκης.  Από τον Ιανουάριο και μετά έχει παγώσει η αγορά. Πλέον ο κόσμος είναι πολύ σφιχτός στο να αγοράσει είδη πολυτελείας. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση αυτής της κατάστασης παίζουν και οι τηλεοράσεις διότι τρομοκρατούν τον κόσμο…. Ο κόσμος πέρυσι είχε προσαρμοστεί στα οικονομικά δεδομένα και στην αγορά υπήρχε μια κινητικότητα. Ενώ τώρα έχουν παγώσει τα πάντα».
Η υπάλληλος καταστήματος υφασμάτων  Α.Π. αναφέρει πως η αγορά βρίσκεται σε «Άθλια κατάσταση… πλέον το εμπόριο βιώνει την χειρότερη του φάση… δεν θα μπορούσαμε  να είμαστε  χειρότερα. Το μαγαζί αυτό κατάντησε ψιλικατζίδικο διότι πλέον δουλεύουμε μια φορά την εβδομάδα. Ο κόσμος μπαίνει στο μαγαζί και ζητάει κομματάκια ύφασμα και δεν αγοράζει όπως στο παρελθόν». Σύμφωνα με την κ. Α.Π. η εικόνα αυτή υπάρχει από την αρχή του 2015.
20150603_125301Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Βασίλειος Σέρμπος δηλώνει ότι «Υπάρχει μια πολύ συγκρατημένη κίνηση… με την κατάσταση αυτή στην οποία μας έχει βάλει η κυβέρνηση πλέον ο κόσμος δεν μπαίνει ούτε για να δει… είναι πολύ φοβισμένος ο κόσμος και πλέον με το ζόρι ψωνίζει τα απαραίτητα.  Η αγορά από πέρυσι το χειμώνα είχε μπει σε μία ρέγουλα και είχε αρχή σιγά σιγά να ανακάμπτει. Πλέον κρατιόμαστε με το ζόρι ενώ στην περίοδο προ της κρίσης δεν προλαβαίναμε να κόψουμε υφάσματα».
«Η αγορά είναι πεθαμένη… ιδίως  εδώ στο δικό μας το δρόμο δε κινείται τίποτα πλέον» αναφέρει στο Karfitsa.gr ο ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών Ανδρέας  Αραμπατζής.
«Σήμερα από το πρωί δεν έχει μπει ούτε ένας πελάτης»
venizelouΈνας δρόμος όπου ήταν και είναι η «καρδιά» του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη και πλέον βιώνει έντονα την οικονομική κρίση.  «Το κατάστημα λειτουργεί από το 1945 και το συντηρούν πλέον οι γονείς μου»… «Ας μας πει κάποιος από τους κυβερνώντες μέχρι πότε να κάνουμε υπομονή»…  Στην οδό Ελ. Βενιζέλου θα βρει κανείς  21 καταστήματα ρούχων και 13 επιχειρήσεις που πωλούν υποδήματα. Επίσης μεγάλο κομμάτι της αγοράς καταλαμβάνουν τα καταστήματα τα οποία εμπορεύονται  κοσμήματα καθώς φτάνουν τα 16.
venizelou 3Σημαντικός είναι και ο αριθμός των κλειστών καταστημάτων καθώς ανέρχονται  στον αριθμό 13. Ακόμη αισθητή κάνουν την παρουσία τους, τα ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία είναι μαζεμένα στην αρχή της Βενιζέλου στο ύψος της παραλίας και φτάνουν τα επτά.  Ακόμη από το ύψος της Εγνατίας και κάτω θα βρει κανείς έξι επιχειρήσεις όπου δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης  καθώς και τέσσερα καφέ. Επιπλέον υπάρχουν τέσσερα φαρμακεία, δύο με οπτικά είδη,  τρία  καταστήματα ξηρών καρπών, ένα κομμωτήριο και ένα κατάστημα με καλλυντικά.  Το παρόν δίνουν σε αυτό το δρόμο και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας διότι υπάρχουν τρία καταστήματα σε μήκος  500 μέτρων. Ακόμη υπάρχουν πέντε περίπτερα εκ των οποίων το ένα πουλά φο μπιζού και ένα είναι κλειστό.
papadopoulosΟ ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων Θεόδωρος Παπαδόπουλος εκφράζει κραυγή αγωνίας  διότι «Ο κόσμος όχι μόνο δεν αγοράζει αλλά δεν κινείται κιόλας στην αγορά. Ακόμη και αυτοί  που κάνουν βόλτες όλοι τους είναι με σκυμμένα τα κεφάλια. Ο κόσμος είναι στεναχωρημένος και  πληγωμένος. Αυτό το γεγονός έχει  φυσικά αντίκρισμα και στα μαγαζιά… Εδώ και πέντε χρόνια αντικρίζουμε καθημερινά αυτήν την θλιβερή εικόνα.  Σε αυτή την κατάσταση μας έχουν φέρει οι πολιτικοί της χώρας και πρέπει να τιμωρηθούν οι αίτιοι. Οι πολιτικοί έκλεψαν το κράτος και έμαθαν και εμάς να κλέβουμε. Απορώ, δεν έβλεπαν οι πολιτικοί, οι ευρωπαίοι εταίροι και οι οικονομολόγοι την πορεία την οποία είχε πάρει η Ελλάδα; Φτάσαμε στο σημείο να μην παράγουμε τίποτα. Παλιά στην Βενιζέλου υπήρχε ζωή, τώρα έχουν νεκρώσει τα πάντα… εγώ έχω αυτό το κατάστημα εδώ και 40 χρόνια. Η αγορά δεν επιβιώνει γιατί δεν υπάρχει αύριο. Όλα είναι στον αέρα, δεν ξέρουμε πού βαδίζουμε. Θέλω κάποιος από τους κυβερνόντες να μας ενημερώσει για την αυριανή κατάσταση της χώρας. Να ξέρουμε μέχρι πότε να κάνουμε υπομονή, δεν μπορούμε να ζούμε στην αβεβαιότητα. Σε αυτό το κατάστημα είχα πέντε υπαλλήλους και τώρα έχω μία και μου περισσεύει κιόλας».
stergidisΟ ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου Στεργίδης Χαράλαμπος αναφέρει ότι: «Ο κόσμος ούτε βλέπει ούτε αγοράζει. Αν η πολιτεία δε φροντίσει να σταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση στη χώρα δεν θα αλλάξει κάτι. Η αγορά από τον Ιανουάριο και μετά έχει σβήσει. Κατά την χειμερινή περίοδο είχε υπάρξει μια σταθεροποίηση στην αγοραστική δύναμη του κόσμου, όχι κάποια ραγδαία αύξηση αλλά είχε σταματήσει η συνεχόμενη πτώση των τελευταίων ετών. Το κατάστημα αυτό λειτουργεί από το 1945 είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Πλέον επιβιώνει με την βοήθεια των γονέων μου καθώς έχουν συνταξιοδοτηθεί. Επίσης η ιδιοκτήτρια του οικήματος μου έχει κάνει μια μείωση της τάξης του 50% στο ενοίκιο τα τελευταία πέντε χρόνια, διότι αν δεν είχε συμβεί αυτή η μείωση η επιχείρηση σήμερα δεν θα επιβίωνε.  Μάλιστα το χειρότερο νομίζω είναι ότι η οικονομική κρίση ανέδειξε και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα της κοινωνίας μας, την πνευματική κρίση. Οι άνθρωποι πλέον στερούνται και τις στοιχειώδους ευγένειας. Ένα γεγονός το οποίο νομίζω ότι είναι ότι χειρότερο για τη χώρα μας».
venizeolu 4«Ζούμε έναν καθημερινό εφιάλτη. Σήμερα από το πρωί δεν έχει μπει ούτε ένας πελάτης. Πραγματικά δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμη θα αντέξει η επιχείρηση μου.  Την περίοδο του Νοεμβρίου είχε κάπως σταθεροποιηθεί η κατάσταση αλλά από τον Ιανουάριο και μετά πήρε πάλι την κάτω βόλτα» τονίζει στο Karfitsa.gr  ο ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων Κ.Α..