, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Χειροπέδες σε οργανωμένη σπείρα διακίνησης τσιγάρων(ΦΩΤΟ)

Με συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις των διευθύνσεων Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και Αττικής, εξαρθρώθηκε μεγάλη οργάνωση που πραγματοποιούσε λαθρεμπόριο τσιγάρων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία.
Οι συλλήψεις των 29 υπόπτων πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βέροια και Σέρρες.
Μεταξύ των 29 συλληφθέντων, βρίσκονται και δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, που είναι ομογενείς ηλικίας 34 και 41 ετών, σε βάρος των οποίων, αλλά και σε βάρος 51 ακόμα ατόμων, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της Συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης Εγκληματικής Οργάνωσης και της παράβασης του Νόμου περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, κατά περίπτωση.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος, λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους, στοχεύοντας στο να αποκομίζουν σημαντικά χρηματικά ποσά , υπό την καθοδήγηση και τις κατευθύνσεις των «εγκεφάλων» της οργάνωσης.
Σημειώνεται ότι, οι δράστες προμηθεύονταν τα λαθραία τσιγάρα κατά κύριο λόγο, ακτοπλοϊκώς, από συνεργάτες τους σε τρίτες χώρες.
Η μεταφορά των λαθραίων τσιγάρων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στη Βουλγαρία πραγματοποιούνταν με φορτηγά της οργάνωσης, κυρίως βραδινές ώρες, ενώ σε όλες τις μετακινήσεις υπήρχαν προπομποί για αποφυγή ενδεχόμενων αστυνομικών ελέγχων.
Στην κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 26 σπίτια, 14 αποθηκευτικούς χώρους που χρησιμοποιούσαν για την απόκρυψη των λαθραίων τσιγάρων και σε έξι έμφορτα φορτηγά της οργάνωσης, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • 15.503.468 λαθραία τσιγάρα, ,
  • 57.015 ευρώ προερχόμενα από αγοραπωλησία λαθραίων τσιγάρων,
  • Έξι φορτηγά και δέκα ΙΧ αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά του λαθραίου εμπορεύματος και
  • Πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.

Εκτιμάται ότι, στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητάς της, η εγκληματική οργάνωση διακίνησε, κατά το τελευταίο έτος, σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας και εξήγαγε στη Βουλγαρία περισσότερα από 110.280.000 πακέτα τσιγάρα.
Λόγω της πολύχρονης δράσης των μελών της, οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και επιβαρύνσεις που απώλεσε το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Οι συλληφθέντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Δείτε φωτό:
lathraia-tsigara-0102-5 lathraia-tsigara-0102-4 lathraia-tsigara-0102-3 lathraia-tsigara-0102-2 lathraia-tsigara-0102-1

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.