, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Χειροπέδες σε σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη!

astynomia
Εξαρθρώθηκε, μετά από συστηματική και αναλυτική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν ηλικιωμένους και κατάφερναν να αποκομίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με το πρόσχημα ότι το παιδί τους προκάλεσε τροχαίο ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ανηλίκων.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 3 υπηκόων Βουλγαρίας, ηλικίας 35, 39 και 58 ετών, σε βάρος των οποίων, αλλά και γυναίκας συνεργού τους, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτη.
Αναλυτικά, όπως προέκυψε από την έρευνα είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με δομημένη διάθρωση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και μεθοδολογία δράσης.
Η εγκληματική τους δραστηριότητα προσδιορίζεται από τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, όπου αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα τους, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, στη συνέχεια η παραπάνω γυναίκα της οργάνωσης, προσποιούνταν τη δικηγόρο και με το πρόσχημα της παροχής νομικής βοήθειας, για το δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το παιδί τους, κατάφερναν να τους αποσπούν χρηματικά ποσά και κοσμήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί, άλλο μέλος του κυκλώματος προσποιούνταν ακόμη και τα παιδιά των ηλικιωμένων.
Μετά από προκαθορισμένο ραντεβού παραδίδονταν τα χρήματα/κοσμήματα σε μέλος της οργάνωσης, ενώ από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας έχει προκύψει ότι έχουν διαπράξει:
3 απάτες και 16 απόπειρες απάτης στην Πιερία,
4 απάτες και 7 απόπειρες απάτης σε περιοχές των Σερρών,
3 απάτες και 1 απόπειρα απάτης σε περιοχές της Θεσσαλονίκης,
2 απάτες και 1 απόπειρες απάτης σε περιοχές της Καβάλας,
1 απάτη στην Βοιωτία,
3 απόπειρες απάτης στην Ημαθία και
1 απόπειρα απάτης σε περιοχές της Ξάνθης.
Επιπρόσθετα τα μέλη της οργάνωσης προσπάθησαν από 2 ηλικιωμένους που ήδη είχαν εξαπατήσει στην Κατερίνη και στη Καβάλα αντίστοιχα, να αποσπάσουν και για δεύτερη φορά χρηματικά ποσά ανεπιτυχώς.
Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν ξεκινούσαν από 5.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 20.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούσαν ακόμα και χρυσαφικά. Το χρηματικό ποσό που τελικώς κατάφεραν να αποκομίσουν ανέρχεται σε 65.200 ευρώ, καθώς και κοσμήματα η αξία των οποίων ξεπερνά τις 22.000 ευρώ, ενώ το ποσό που αποπειράθηκαν να αποσπάσουν ανέρχεται στις 151.500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σε μία εκ των προαναφερόμενων περιπτώσεων απόπειρας απάτης στην Πιερία είχε συλληφθεί ένας 39χρονος ημεδαπός.
Οι έρευνες συνεχίζονται για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.