, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Χιλιάδες παιδιά αναβίωσαν εικόνες… πολέμου σήμερα στην Ειδομένη»!

 
ΕΙΔΟΜΕΝΗΤης Έλενας Καραβασίλη 
Για τρομακτική κατάσταση μίλησαν μέλη των Γιατρών του Κόσμου καθώς και ο πρόεδρος, Νικήτας Κανάκης, αναφερόμενος στις ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα  στην Ειδομένη. (Διαβάστε περισσότερα εδώ). «Η άσκηση διήρκεσε περίπου μία ώρα, χιλιάδες παιδιά άρχισαν να κλαίνε. Γινόντουσαν πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, θυμίζοντας στον κόσμο που βρίσκεται εκεί εικόνες που θέλουν να ξεχάσουν. Αυτό δεν είναι τρόπος για να πείσεις τους ανθρώπους να φύγουν από την Ειδομένη. Είναι τρομακτικό αυτό που συνέβη. Τα αεροσκάφη πετούσαν χαμηλά, πάνω από τα κεφάλια ανθρώπων που είναι θύματα πολέμου», ανέφερε ο κ. Κανάκης.
giatroi
Για πρώτη φορά αντιπροσωπείες των Γιατρών του Κόσμου από οκτώ χώρες, ένωσαν σήμερα τις φωνές τους στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους για τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. «Είναι μία κοινή θέση των Γιατρών του Κόσμου. Διαφωνούμε με τα κλειστά κέντρα, τα οποία δεν εξασφαλίζουν το δικαίωμα των ανθρώπων να αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες. Αυτή η συμφωνία δε θα λειτουργήσει, αντίθετα θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα προσβλήμματα», τόνισε ο κ. Κανάκης. Η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας, Francoise Sivignon σημείωσε από την πλευρά πως στην Ειδομένη υπάρχουν 40% περισσότερα παιδιά συγκριτικά με το Καλαί της Γαλλίας. Στα σχέδια τους, πρώτο μέλημα είναι η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης από τη Συρία μέχρι την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Λονδίνο. «Αυτό που κάνουμε πέρα από την ιατρική περίθαλψη, είναι να παρέχουμε πληροφορίες για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από τη συμφωνία, δεν αποτελεί πολιτική αντίδραση. Αντί να παρέχουν προστασία και στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους, τους απελάσουν».
Η Martin Sagrario, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου της Ισπανίας τόνισε πως στην Ισπανία βρίσκονται μόλις 18 πρόσφυγες! «60.000.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και σε ποσοστό μόλις 1,7% έφτασαν στην Ευρώπη! Μπορεί εκατομμύρια άνθρωποι να καταφθάνουν στην Ευρώπη, όμως το προγραμματικό πρόβλημα βρίσκεται εκτός Ευρώπης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ποσοστό 84,4% των ανθρώπων έχει βιώσει τη βία στη χώρα του και σε ποσοστό 10% έχει υποστεί βία εντός των Ευρωπαϊκών συνόρων». Και η κ.  Sagrario επεσήμανε από την πλευρά της πόσο τρομακτικό ήταν αυτό που συνέβη σήμερα στην Ειδομένη λέγοντας ότι αυτές οι τακτικές είναι εκφοβιστικές και χειραγωγούν τον κόσμο. «Ζητούμε από τις κυβερνήσεις μας και την Ε.Ε. να εξασφαλίσουν νόμιμη και ασφαλή δίοδο στην Ε.Ε. για αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας με σκοπό να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσφύγων». ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.