«Χρυσάφι» αιώνων λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη!
Οι ιαματικές πηγές του Σιδηροκάστρου είναι γνωστές από τα Βυζαντινά χρόνια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ενώ περιβάλλονται από τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς, με θέα προς το Όρος Μπέλες, τον ποταμό Στρυμόνα (βλ φωτο) και τον κάμπο των Σερρών. Τα λουτρά προσφέρουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια άφθονο ιαματικό νερό- από την εποχή της τουρκοκρατίας- κάτι που είναι γνωστό από συγγράμματα ιστορικών, όπως εξηγεί στην Karfitsa o διευθυντής των Λουτρών Σιδηροκάστρου, Δημήτρης Καπουκρανίδης. Το 1930 με πρωτοβουλία ιδιώτη, κτίζονται εκ νέου καθώς καταστράφηκαν από τους βαλκανικούς πολέμους. Ο αρχιτέκτονας που έκανε την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων, διατήρησε τον αρχικό σχεδιασμό με το… παραδοσιακό χαμάμ να είναι με τρούλους. Το 1980 πέρασε στα χέρια του δήμου που είναι μέτοχος 100%. Οι ιαματικές πηγές βρίσκονται μόλις 7 χιλιόμετρα από το Σιδηρόκαστρο, 100 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη και περίπου 30χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών.
Της Έλενας Καραβασίλη/φωτο Σάββας Αυγητίδης / www.e-photopress.blogspot.com
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καπουκρανίδης, ετησίως επισκέπτονται τα λουτρά περίπου… 41.000 άτομα, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν για το 2015. Οι κρητικές που αφήνουν στο Tripadvisor οι επισκέπτες, στην πλειοψηφία τους είναι διθυραμβικές, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για μία «αγαπημένη απόδραση χαλάρωσης που χαρίζει υγεία και ευεξία». Ο κύριος όγκος των επισκεπτών είναι Έλληνες, με το ποσοστό των ξένων για την ώρα να είναι χαμηλό. «Όσοι έρχονται αποκλειστικά και μόνο για τα λουτρά είναι κάτοικοι του νομού Σερρών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που διανυκτερεύουν και απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της λουτροθεραπείας», λέει ο κ. Καπουκρανίδης. Ο ίδιος εξηγεί πως παρότι τα λουτρά λειτουργούν όλο το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, οι επισκέπτες διαφέρουν ανάλογα με την εποχή.
«Τους καλοκαιρινούς μήνες, μέχρι και τον Οκτώβριο, έρχονται κυρίως ηλικιωμένοι με προγράμματα από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Κάνουν λουτροθεραπείες που συνήθως ξεπερνούν τις δέκα μέρες, με διαμονή στα δωμάτια που υπάρχουν μέσα στις εγκαταστάσεις. Από τον Οκτώβριο μέχρι και τις αρχές Απριλίου, έρχονται νεαρά ζευγάρια που μένουν για μία με δύο μέρες», αναφέρει. «Η χώρα μας θεωρείται το μέρος που έχει τις περισσότερες ιαματικές πηγές από όλες τις χώρες τις Ευρώπης», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος των Ιαματικών Λουτρών Σιδηροκάστρου, Χρήστος Παππάς. «Γίνονται προσπάθειες προβολής και προώθησης των λουτρών και στην ξένη αγορά, με συμμετοχή στη Philoxenia και στην παγκόσμια ημέρα νερού στην Αθήνα. Δεν το αφήνουμε στην τύχη του. Κάνουμε προσπάθειες προώθησης του ιαματικού τουρισμού, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι θετικές. Έχουμε συναντηθεί και με την υπουργού Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, ώστε να μπορέσουμε να επεκταθούμε στην ευρωπαϊκή αγορά», λέει ο ίδιος. Ο κ. Καπουκρανίδης αναφέρει από την πλευρά του πως η τοπική οικονομία έχει ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη των λουτρών, καθώς ο κόσμος που τα επισκέπτεται κινείται στις ταβέρνες και τα καφέ του δήμου. «Ειδάλλως δε θα υπήρχε κάποιος λόγος για να έρθει κανείς στην πόλη του Σιδηροκάστρου».
Οι ιαματικές ιδιότητες του νερού ενδείκνυνται για παθήσεις του μυοσκελετικού, αρθρίτιδες, δισκοπάθειες, ισχιαλγίες, αλλά και κάποιες γυναικολογικές παθήσεις. «Όποιος έρχεται μία φορά στα λουτρά, τα επισκέπτεται ξανά. Όσοι κάνουν δέκα μπάνια, βρίσκουν την υγεία τους και δεν αρρωσταίνουν όλο το χειμώνα», λέει ο κ. Παππάς. Στα Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου λειτουργεί το ξενοδοχείο «Πηγή», δυναμικότητας 184 κλινών, καθώς και δύο σουίτες, μίνι μάρκετ και εστιατόριο (κατά τους καλοκαιρινούς μήνες). Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν, 14 ατομικούς λουτήρες, 3 υδρομασάζ και ένα μεγάλο χαμάμ για πολλά άτομα, τα οποία λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως. Στις υπηρεσίες που προσφέρονται συμπεριλαμβάνονται διάφορα είδη μασάζ, όπως αναζωογονητικό, θεραπευτικό, αλλά και διάφορες θεραπείες σώματος και προσώπου. Το μέσο όρο κόστους ανέρχεται στα 40 ευρώ, ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα χρησιμοποιήσει ο επισκέπτης, όπου σε αυτήν την τιμή συμπεριλαμβάνεται μία λουτροθεραπεία μαζί με διαμονή στο ξενοδοχείο. Στα μελλοντικά σχέδια του δήμου είναι η επέκταση των εγκαταστάσεων, με σκοπό να γίνει ένα αποθεραπευτήριο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει ήδη ξεκινήσει η μελέτη, ενώ επιθυμία του προέδρου κ. Παππά, είναι να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο. «Μέσω κοινοτικών κονδυλίων το κτίριο «Θερμαλία Πηγή» σχεδιάζεται να λειτουργήσει εξυπηρετώντας άτομα με ειδικές ανάγκες και ενδεχομένως πολυτραυματίες που θα χρειάζονται αποθεραπεία. Θα υπάρχουν γιατροί και ειδικός χώρος γυμναστηρίου»
Εικόνα εγκατάλειψης και… καταστροφής στα Λουτρά Θεσσαλονίκης
Τα Λουτρά του δήμου Θεσσαλονίκης που είναι κλειστά εδώ και…εννιά, χρόνια επισκέφθηκε το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, «για μια ακόμη φορά διαπίστωσε την εγκατάλειψη όχι μόνο των λουτρών, που καταστράφηκαν εντελώς, των υπόλοιπων εγκαταστάσεων αλλά και της έκτασης των 500 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα μεγάλο εγκαταλειμμένο φυσικό πάρκο στην καρδιά του δήμου… Θέρμης που για το θέμα το Δ.Σ. θα επανέλθει με νέα του πρόταση», τόνισε μετά την επίσκεψη ο πρόεδρος του φορέα. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγους μήνες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, είχε προτείνει τη δημιουργία χώρου υποδοχής προσφύγων στην περιοχή των Λουτρών Θέρμης, με τον δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο να εκφράζει την έντονη αντίθεσή του. Μία πρόταση που εγκαταλείφθηκε για την ώρα… όπως και η ίδια η περιοχή.