, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Υπερχείλισαν ρέματα και… προβλήματα

thema

Των Έλενας Καραβασίλη-Λευτέρη Ζαβλιάρη

Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες, «ξέβρασε» τα κενά, τις ελλείψεις και τις παραλήψεις των δήμων και των αρμόδιων φορέων. Η υπερχείλιση ποταμών και ρεμάτων έφερε στην επιφάνεια έργα που έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν, με τα αντιπλημμυρικά στην Κεντρική Μακεδονία να είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες κινδύνεψαν, περιουσίες καταστράφηκαν, χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν, με τις ζημιές για την ώρα να είναι ανυπολόγιστες.

F4
Θεομηνία και στη Χαλκιδική

Τελευταίο θύμα μάλιστα ήταν ένας άντρας στη Νέα Φιλαδέλφεια Ωραιοκάστρου, που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Γαλλικού ποταμού με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. «Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής τέτοια ροή του ποταμού έχουμε να δούμε από το 1966. Έχουμε χαθεί. Το μέγεθος των καταστροφών ξεπερνάει τις δυνατότητες του δήμου. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πλέον μόνοι μας. Η συνδρομή της Περιφέρειας και του υπουργείου Εσωτερικών είναι αναγκαία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλλιθέας, Θωμάς Δίγκαλης.

Τους πήρε… το ποτάμι

Σχολεία έμειναν κλειστά, άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες των σπιτιών τους προκειμένου να σωθούν και μία ολόκληρη χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Δρόμους, γέφυρες και σπίτια τα… πήρε το ποτάμι, ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας αλλά και των δήμων βρέθηκαν στις επάλξεις για περισσότερες από δύο εβδομάδες. «Εδώ και μία εβδομάδα οι υπηρεσίες του δήμου, η πυροσβεστική, η αστυνομία και η πολιτική προστασία εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να μην κλείσει ο δήμος», λέει στην Karfitsa ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης.

Το περασμένο Σάββατο ένας 77χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στη Νέα Σάντα Κιλκίς, όταν το τρακτέρ στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από χείμαρρο, καθώς διέσχιζε παραπόταμο του Γαλλικού ποταμού, ενώ  ακόμη ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στο χωριό Άσπρο του Κιλκίς. «Οι ζημιές που έχει υποστεί ο δήμος ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ. Σε ποσοστό 80% ο δήμος έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με το σοβαρότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην τοπική κοινότητα Ανθοφύτου, όπου έσπασε τάφρος με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν περισσότερα από 5.000 στρέμματα. Ο δρόμος στο Φανάρι καταστράφηκε ολοσχερώς. Κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατέψουμε τους πολίτες και τις περιουσίες τους με ίδια μέσα», τονίζει ο κ. Σισμανίδης.

Εξαφανίστηκε ολόκληρο σπίτι

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυλές πλημμύρισαν και σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της  Χαλκιδικής διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων. Στην περιοχή της Αρναίας αρκετά σχολεία έμειναν κλειστά, ενώ εξοχική κατοικία στο Δεβελίκη Χαλκιδικής βούλιαξε στην κυριολεξία. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Ιωάννης Μίχος, το ρέμα το οποίο έχει υποστεί διαβρώσεις και έχει εκτραπεί, ξεχείλισε και παρέσυρε εξ΄ ολοκλήρου την κατοικία. «Το σπίτι έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ευτυχώς ήταν εξοχική κατοικία και δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές». Όπως σημειώνει ο κ. Μίχος κάνοντας τον… απολογισμό των καταστροφών, «σοβαρά προβλήματα υπάρχουν μέχρι και σήμερα στην περιοχή της Ολυμπιάδας καθώς έχει ξεχειλίσει το «Τούρκικο» ρέμα, με τις υλικές ζημιές να μην μπορούν ακόμη να υπολογιστούν». Σοβαρή είναι η κατάσταση και στην περιοχή Βαρβάρας Νεοχωρίου, με το έδαφος να έχει διαβρωθεί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. «Ο δρόμος στην περιοχή της Βαρβάρας έχει κλείσει από την τροχαία, καθώς έγινε καθίζηση του οδοστρώματος περίπου 15 πόντους», καταλήγει ο κ. Μίχος.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Χαλκιδικής, Χαράλαμπος Στεργιάδης τόνισε ότι σοβαρά προβλήματα υπάρχουν σε αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής. «Ήδη μηχανήματα του δήμου αλλά και ιδιωτών προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα οδικά δίκτυα, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα γίνει η καταγραφή και η αποκατάσταση των ζημιών. Ανυπολόγιστες είναι για την ώρα οι ζημιές σε σπίτια που έχουν πλημμυρίσει στην Ολυμπιάδα, το Μαρμαρά, ενώ έχουμε καθίζηση των δρόμων στο Γομάτι, την Κασσάνδρα, στα Πυργαδίκια, την Καλλικράτεια και το Δεβελέκι», σημείωσε ο κ Στεργιάδης.

Βούλιαξε ο καταυλισμός των Ρομά

peraia

Γυναίκες και παιδιά κόντεψαν να πνιγούν στον καταυλισμό των Ρομά, που βρίσκεται σε οικόπεδο-φιλέτο του ΤΑΙΠΕΔ στην Περαία Θεσσαλονίκης!. Από τις πλημμύρες βούλιαξαν οι καλύβες τους όμως αυτοί δεν το κούνησαν… ρούπι, με το φόβο μήπως δεν ξαναγυρίσουν. Η περιοχή βρίσκεται δίπλα σε ρέμα του Θερμαϊκού, το οποίο υπερχείλισε. Οι δημοτικές αρχές τους ζήτησαν να βρουν ασφαλές μέρος, μέχρι να «στεγνώσει» η περιοχή, αυτοί όμως αρνήθηκαν κατηγορηματικά να εγκαταλείψουν το οικόπεδο, όπου ζουν… 30 χρόνια ανενόχλητοι. Να σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η πολιτεία προσπαθεί να βρει χώρο μεταστέγασής τους, όμως κανένας δήμος του νομού δεν τους δέχεται. «Αν φύγουν από εκεί προκειμένου να μη κινδυνέψει η ζωή τους, είναι σίγουροι πως οι μπουλντόζες τελικά θα μπουν, όχι όμως για να διώξουν το νερό, αλλά τις καλύβες τους έγραψε στο facebook της η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Ελεάννα Ιωαννίδου. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, τόνισε ότι «το σοβαρότερο πρόβλημα εμφανίζεται στην είσοδο της Περαίας εκεί όπου μένουν οι Ρομά και έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις». «Πήγαμε με ό,τι μηχανήματα είχαμε, ενώ ζητήσαμε και τη συμβολή της Περιφέρειας που θα στείλει αλυσοφόρο γιατί η στάθμη του νερού ξεπερνά τα 10 εκατοστά», σημειώνει ο κ. Μαυρομάτης.

Κομμένος στα δύο ο δήμος Λαγκαδά

Ένας άνδρας παρασύρθηκε από ρέμα, στην περιοχή μεταξύ Λαγκαδικίων – Σχολαρίου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Αρκετές είναι και οι υλικές καταστροφές, κυρίως στην Άσσηρο, στο Ζαγκλιβέρι και στα Λαγκαδίκια. «Τα μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στο χείμαρρο του Σχολαρίου, όπου δυστυχώς ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Ακόμη δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος σε υλικές ζημιές. Στο Καβαλάρι ο χείμαρρος έφτασε στις πόρτες των σπιτιών, με τις υπηρεσίες μας να είναι στις επάλξεις, ενώ καταστροφές υπέστη και η γέφυρα στον ποταμό Μπογδάνα, με τον δήμο να έχει κοπεί στη μέση», σημείωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης.

Λειτούργησαν τα αντιπλημμυρικά

Το αντιπλημμυρικό έργο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο στην περιοχή της Πυλαίας, λειτούργησε με επιτυχία σύμφωνα με τον δήμαρχο Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. «Το κέντρο της Πυλαίας κάθε χρόνο δοκιμαζόταν από τις πλημμύρες. Εκεί έγινε ένα μεγάλο έργο, με αγωγούς που μεταφέρουν τα νερά στην περιφερειακή τάφρο. Το 2015 αναμένεται να γίνει ένα έργο ύψους 150.000 ευρώ στα Πυλαιώτικα προκειμένου να λυθούν και εκεί τα όποια προβλήματα δημιουργούνται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα», υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης.

«Έξτρα» ενίσχυση

f5

Αναγκαία θεωρεί την πρόσθετη αντιπλημμυρική θωράκιση ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, ένας από τους δήμους που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. «Το καλό στο δήμο μας είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με καταστροφή οικιών, αφού η κακοκαιρία έπληξε αγροτικές περιοχές και οδικά σημεία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φωτόπουλος. Όπως λέει μάλιστα, έχει γίνει ενημέρωση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ύψος των ζημιών, με σημαντικότερο πρόβλημα να παραμένει όπως λέει ο δήμαρχος Δέλτα, το σπάσιμο του εσωτερικού φράγματος του Γαλλικού ποταμού.

«Να ενισχυθούν τα φράγματα»

Είναι αναγκαία η ενίσχυση των υπαρχόντων φραγμάτων σε παραποτάμους του Αξιού που έχουν σπάσει και έχουν δημιουργήσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα, επισημαίνει ο δήμαρχος της Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς. «Μετά την πάροδο της κακοκαιρίας πρέπει να καθαριστούν οι κοίτες των χειμάρρων και να γίνει εκτίμηση της κατάστασης ώστε να μην έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα», επισημαίνει ο δήμαρχος της Χαλκηδόνας. Όπως λέει μάλιστα, το δήμο έχουν ήδη επισκεφθεί κλιμάκια του ΙΑΣΒΕ, του υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν κάνει καταγραφή των ζημιών σε οικισμούς και αγροικίες. «Δυστυχώς δεν υπάρχει ενιαίος φορέας καταγραφής των ζημιών. Ελπίζουμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής να λάβουμε και την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία για την αποκατάσταση των ζημιών», επισημαίνει ο κ. Τσουκνιδάς.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.