, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Κόκκινα» δάνεια 100 δισ. κρίνουν την ανακεφαλαιοποίηση

red-loans2Τα «κόκκινα» δάνεια θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, όπως επίσης θα διαμορφώσουν και τις συνθήκες βάσει των οποίων θα διενεργηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οπως λένε ειδικοί για το θέμα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ σε όλες τις τράπεζες. Το ύψος τους είναι εξαιρετικά μεγάλο και αποτελεί μια βραδυφλεγή «βόμβα» που αν δεν απασφαλιστεί θα τινάξει στον αέρα το σύστημα. Πλην, όμως, πλέον του 50% των δανείων αυτών διαθέτουν καλύμματα δηλαδή εξασφαλίσεις, κάτι που είναι ενθαρρυντικό για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Εφόσον λοιπόν υπάρχει ουσιαστική βούληση για το θέμα μπορεί να υπάρξει και διευθέτηση του προβλήματος. Τότε μόνον η επένδυση σε τραπεζικές μετοχές μπορεί να αποδειχθεί κερδοφόρα για όποιους από τους ιδιώτες την επιχειρήσουν στη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους.
Εγκυροι τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν πως ιδιώτες να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βρεθούν μολονότι οι επενδυτές που μετείχαν στην πρώτη διαδικασία έχασαν σημαντικό τμήμα της περιουσίας τους. Και επομένως μπορεί να μην είναι οι ίδιοι αυτοί που θα συμμετέχουν στις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου, όμως η υπερβάλλουσα ρευστότητα που διατρέχει διεθνώς το χρηματοοικονομικό σύστημα αναζητεί επενδύσεις.
Επομένως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε μία μακροπρόθεσμη βάση μπορεί να οδηγήσει ιδιώτες επενδυτές να τοποθετηθούν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας αφού το ουσιαστικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες δεν είναι άλλο από τις διευρυμένες επισφάλειες.
Τρία θέματα θα καθορίσουν το τρόπο διαχείρισης των συγκεκριμένων δανείων και μερικώς το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών:
Οι εκπτώσεις επί των εξασφαλίσεων
Καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των καλυμμάτων αφορά σε ακίνητα, ο τρόπος υπολογισμού των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων θα καθορίσει εν πολλοίς το κομμάτι των δανείων που θα πρέπει οι αρχές να διαχειριστούν με βάση και όσα προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Σημαντική είναι δηλαδή η αποτίμηση της αξίας των χαρτοφυλακίων των ακινήτων.

  • Οι γνωμοδοτήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τραπέζης της Ελλάδος για τον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Οπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να προσλάβει σύμβουλο εξειδικευμένο στο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων όπως άλλωστε πραγματοποίησε ήδη η κεντρική τράπεζα η οποία προσέλαβε για το σκοπό αυτόν την BlackRock Solutions. Ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας μικρής και ευέλικτης αγοράς διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει καθόλου να αποκλείεται η υιοθέτηση παλαιότερης πρότασης -που στο παρελθόν αποτέλεσε πρόταση και των ίδιων των τραπεζών- για τη δημιουργία μιας bad bank η οποία θα διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια.

  • Οι λύσεις που θα προκριθούν ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια.

Σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίχθηκε προεκλογικά, το άνοιγμα της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική διαχείρισή τους σε συνεργασία με εξειδικευμένες για τον σκοπό αυτόν πλατφόρμες αλλά και για να προωθηθεί η πώληση κυρίως επιχειρηματικών δανείων σε private equity funds.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να υποβάλει, έως το τέλος Οκτωβρίου, έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Μαζί με την έκθεση κατηγοριοποίησης η ΤτΕ θα αξιολογεί και την ικανότητα της κάθε τράπεζας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ανά κατηγορία δανείων.
Ασφαλώς το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς θα προκαλέσει ριζικές ανακατατάξεις στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη καθώς πολλές εταιρείες μπορεί να μην είναι βιώσιμες ενώ άλλες θα μπορέσουν να «ανασάνουν» και να δώσουν ώθηση στην οικονομία.
ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Ενα δεύτερο ζήτημα που θα κρίνει την είσοδο ξένων επενδυτών στα τραπεζικά ιδρύματα είναι οι τρόποι με τους οποίους κράτος και τράπεζες θα προσελκύσουν ξανά τους καταθέτες για να βγάλουν τα χρήματά τους από τα στρώματα.
Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν πως αυτό θα κριθεί από δύο παραμέτρους: Η πρώτη σχετίζεται με τον τερματισμό των capital controls και η δεύτερη παράμετρος σχετίζεται ασφαλώς με τη φορολογική μεταχείριση. Δεν είναι καθόλου λίγοι όσοι τις μικρές οικονομίες τους δεν τις επαναφέρουν στην τράπεζα, διότι έχουν χρέη ιδιαίτερα στο ελληνικό δημόσιο και φοβούνται τις κατασχέσεις οι οποίες έχουν γίνει μία εξαιρετικά εύκολη υπόθεση, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Αυτά ωστόσο είναι θέματα που θα εξεταστούν σε κάθε περίπτωση μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αφού συντελεσθεί η άρση των τραπεζικών περιορισμών.
Ο Γουάτσα «ψηφίζει» Εurobank
Τη συμμετοχή της Fairfax στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο επικεφαλής της, Πρεμ Γουάτσα. Οπως όλα δείχνουν το μεγάλο fund που συμμετέχει ενεργά τόσο στην ελληνική τράπεζα όσο και στην εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Grivalia, θα δηλώσει «παρών» και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση θέλοντας να στηρίξει έτσι τις επιλογές της και εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της τόσο στην Eurobank όσο και στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι ο κ. Γουάτσα ήρθε στην Ελλάδα μαζί με στελέχη της Fairfax απ’ όλο τον κόσμο για να γιορτάσει τα 30 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας. Παρά τις απώλειες που έχει υποστεί λόγω της καθίζησης των τραπεζικών αξιών ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής παραμένει πιστός στην Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα.
Εξαϋλώθηκαν 22 δισ. που επένδυσε το Δημόσιο
Τεράστιες απώλειες καταγράφει ήδη η περιουσία του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες λόγω της μεγάλης υποχώρησης της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούνιο του 2013 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε διαθέσει 24 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης (που είχαν συμπληρωθεί από άλλα 3 δισ. ευρώ ιδιωτών ενώ το 2014, 8,5 δισ. ευρώ είχαν διαθέσει οι ιδιώτες για τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι απώλειες που καταγράφει το Ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με την αρχική επένδυσή του διαμορφώνεται σε 92,2% αφού στην παρούσα φάση το ποσό που έχει μείνει αποτιμάται στα 1,864 δισ. Στην Εθνική με ανακεφαλαιοποίηση 1,280 δισ. ευρώ το Δημόσιο κατέχει 733 εκατ. ευρώ, περίπου το 57% , στην Alpha Bank με κεφαλαιοποίηση 1,240 δισ. ευρώ το Δημόσιο κατέχει 818,4 εκατ. ευρώ περίπου το 66%, στην Τράπεζα Πειραιώς με κεφαλαιοποίηση 460 εκατ. ευρώ το Δημόσιο κατέχει 308 εκατ. ευρώ περίπου, το 67%, ενώ στη Eurobank με κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ το Δημόσιο κατέχει 105 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές πως η απομείωση των τιμών των τραπεζών ως συνέπεια των capital controls αλλά και της σημαντικής συρρίκνωσης των καταθέσεων που προηγήθηκε του ελέγχου κεφαλαίων, κόστισε περισσότερα από 22 δισ. ευρώ που είχε το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες.
Ασφαλώς αντίστοιχη ήταν και η μείωση της αξίας της ιδιωτικής επένδυσης που εγείρει και τον προβληματισμό από την πλευρά των ιδιωτών για συμμετοχή στη νέα ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.
Όπως λένε όμως έγκυρες πηγές η συμμετοχή των ιδιωτών θα κριθεί από δύο στοιχεία: Πόσο θα είναι η συνολική απομείωση της περιουσίας των μετόχων, αλλά και σε ποια τιμή θα γίνει η νέα ανακεφαλαιοποίηση.
imerisia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.