Κομισιόν: Αυτή είναι η συμφωνία με την Ελλάδα - Εξασφαλισμένες οι ελληνικές καταθέσεις - Karfitsa.gr
Οικονομία

Κομισιόν: Αυτή είναι η συμφωνία με την Ελλάδα – Εξασφαλισμένες οι ελληνικές καταθέσεις

Σε προτεραιότητα η αντιμετώπιση...

komisionH εκπρόσωπος της Κομισιόν Annika Breidthardt διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, τόνισε ότι συνολικά 25 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα καταβληθούν έπειτα από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και τα stress tests, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι καταθέτες δε θα πληγούν σε καμιά περίπτωση στο σύνολο της χρονικής διάρκειας του προγράμματος.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, η Breidthardt δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει τις εσωτερικές εξελίξεις, αλλά είναι ικανοποιημένη από το σχέδιο προγράμματος που υποβλήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι είναι σημαντικό το βάρος της προσαρμογής να μοιραστεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, λαμβανομένης υπόψη της ικανότητας πληρωμής.

Τονίζει ότι σε προτεραιότητα τίθενται οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της απάτης και των στρατηγικών ασυνεπών οφειλετών, «διότι αυτά επιβαρύνουν τους τίμιους πολίτες και τις τίμιες επιχειρήσεις, που πληρώνουν εγκαίρως τους φόρους και τα δάνειά τους».

Περιγράφει τις δεσμεύσεις σε συνταξιοδοτικό, σύστημα υγείας, πρωτογενή πλεονάσματα (βιωσιμότητα δημοσιονομικού) ανταγωνιστικότητα και δημιουργία σύγχρονου κράτους και εκτιμά ότι η δέσμη μεταρρυθμίσεων «θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις εναπομένουσες ανισορροπίες της οικονομίας της, ώστε να την επαναφέρει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης». Και επισημαίνει πως «οι μεταρρυθμίσεις αυτές εκφράζουν την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εξομαλύνει γρήγορα την κατάσταση της οικονομίας».

Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μόλις τρεις ημέρες μετά την επίσημη και ξεκάθαρη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες, η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Bundesbank) επαναφέρει το ενδεχόμενο του κουρέματος πιστωτών και καταθετών στη μηνιαία έκθεση που δημοσιεύει σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Bundesbank, αναφέρει στα πλαίσια μίας ειδικής ανάλυσης που κάνει για την κρίση στην Ελλάδα και το τρίτο πακέτο διάσωσης στην αυγουστιάτικη έκθεση της, πως “ένα bail-in πιστωτών και καταθετών θα ακολουθήσει πιθανότατα σε πολύ περιορισμένη έκταση και ότι το σχετικό ενδεχόμενο έχει περιορισθεί σημαντικά λόγω των μαζικών ταμειακών εκροών”. star.gr

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ