Τι βγάζει στο «σφυρί» η Αθηνά Ωνάση
Μύθος φαίνεται πως είναι τα περί αμύθητης περιουσίας της Αθηνάς Ωνάση…
Η πάλαι ποτέ «χρυσή κληρονόμος» άρχισε να βγάζει στο «σφυρί» ότι έχει και δεν έχει προκειμένου να τα βγάλει πέρα. Ξεκινώντας από το ρετιρέ στην Αvenue Foch του Παρισιού (στο οποίο είχε μείνει ο Ωνάσης με την Κάλλας), την βίλα της στο Σεν Μόριτς (μαζί με πίνακες και κοσμήματα της μητέρας της) και τον Σκορπιό. Όλα αυτά σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΒΗΜagazino, που καταλήγει εκτιμώντας την περιουσία της σε αρκετά μικρότερη των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Ουσιαστικά η Αθηνά, παρά εκατοντάδες σχετικούς τίτλους δημοσιευμάτων, δεν ήταν ποτέ δισεκατομμυριούχος. Απλά πάρα πολύ πλούσια.
Όσον αφορά το πως φτάσαμε ως εδώ, όλα ξεκίνησαν όταν η Αθηνά κληρονόμησε από την μητέρα της την περιουσία που της είχε αφήσει η Τίνα Λιβανού, καθώς και το ήμισυ της περιουσίας του Αριστοτέλη Ωνάση (η υπόλοιπη άνηκε στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης).
Και επειδή ποτέ δεν εμπιστεύτηκε απόλυτα τον Τιέρι Ρουσέλ, στη διαθήκη της η Χριστίνα ανέθεσε σε πενταμελή επιτροπή τη διαχείριση της περιουσίας της κόρης της, την οποία κατέστησε μοναδική κληρονόμο. Η επιτροπή αποφάσιζε πλειοψηφικά και σε αυτήν ο Ρουσέλ συμμετείχε ως απλό μέλος με μία ψήφο. Ο Ρουσέλ προσέβαλε τη διαθήκη, χωρίς να καταφέρει κάτι πέρα από το να είναι διαχειριστής ενός ποσού 150 εκ. δολαρίων για τα προσωπικά έξοδα της κόρης του. Το οποίο και φέρεται να διοχέτευσε σε αποτυχημένες επενδύσεις.
Οι δικαστικές διενέξεις του με το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο προσπαθούσε να αποτρέψει την αλόγιστη σπατάλη και να φέρει τον Ρουσέλ προ των ευθυνών του ως προς την ελληνική διαπαιδαγώγηση της Αθηνάς, ήταν συνεχείς και σφοδρές, με αποτέλεσμα μετά την περίφημη δήλωση της Αθηνάς περί της «απέχθειας για οτιδήποτε ελληνικό», να αναθέσει το ελβετικό δικαστήριο τη διαχείριση της περιουσίας της Αθηνάς στο γραφείο ορκωτών λογιστών της Λουκέρνης KPMG Fides, έως ότου εκείνη συμπληρώσει τα 18 χρόνια της.
Μόλις ενηλικιώθηκε, η Αθηνά μεταβίβασε σε ένα τραστ υπέρ του πατέρα της την περιουσία της, η οποία υπολογιζόταν τότε γύρω στα 800 εκατομμύρια δολάρια (με τον φόρο κληρονομιάς μόνο να ανέρχεται σε 35 εκ. δολάρια).
Στην συνέχεια βέβαια μετάνιωσε και τα ζήτησε πίσω, με τον Ρουσέλ να εισπράττει 90 εκ. δολάρια για τον κόπο του.
«Και καθώς οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, όπως ο Μπιλ Γκέιτς ή ο μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ, βλέπουν τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται κατά εκατοντάδες εκατομμύρια εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού του ευρωπαϊκού χρέους, η Ιστορία μένει να δείξει πόσο πλούσια θα παραμείνει η διασημότερη κληρονόμος της Γης», καταλήγει το δημοσίευμα.