, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Απορρίφθηκε το αίτημα του Πολάνσκι για επιστροφή στις Η.Π.Α. χωρίς φυλάκιση

Απορρίφθηκε το αίτημα του γνωστού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες, να κλείσει η μακροχρόνια υπόθεση του βιασμού ανήλικης, που χρονολογείται από το 1977 και εμποδίζει τον Γαλλοπολωνό να επανέλθει στην Αμερική.
«Ο Πολάνσκι δεν δικαιούται να ζητά την επιείκεια του δικαστηρίου και να ακούσουμε τις απαιτήσεις του, ενώ ο ίδιος περιφρονεί την έννομη τάξη» έγραψε τη Δευτέρα ο δικαστής Σκοτ Μ. Γκόρντον, αναφερόμενος στην φυγοδικία του σκηνοθέτη πριν 40 χρόνια.
%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%ba%ce%b91
Ο 83χρονος σήμερα Πολάνσκι, είχε κατηγορηθεί τον Μάρτιο του 1977 από το Δικαστήριο του Λ.Α. για έξι κακουργηματικές πράξεις. Πιο συγκεκριμένα του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για νάρκωση και βιασμό μιας 13χρονης – άσεμνες και λάγνες πράξεις σε παιδί κάτω των 14 ετών, βιασμός με χρήση ναρκωτικών και παράνομη σεξουαλική επαφή με ανήλικη – στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον με πρόσχημα την φωτογράφιση για το περιοδικό Vogue.
Τότε, ο σκηνοθέτης είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους εισαγγελείς του Δικαστηρίου, ομολόγησε την ενοχή του και οι κατηγορίες για τα πέντε κακουργήματα αποσύρθηκαν.
Ο Πολάνσκι έχει επιδιώξει να δώσει τέλος στην υπόθεση πολλές φορές χωρίς να εμφανίζεται ο ίδιος στο δικαστήριο. Εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι είναι θύμα κακοδικίας, επειδή το 1977 ο δικαστής, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση του πρότεινε συμφωνία βάσει της οποίας ,αν ομολογούσε πως είναι ένοχος, θα περνούσε μόνο 48 μέρες στη φυλακή και στη συνέχεια θα ήταν ελεύθερος.
%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%ba%ce%b92
Ο σκηνοθέτης έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να πείσει τα αμερικανικά δικαστήρια να ανοίξουν τη σφραγισμένη συμφωνία που είχε κάνει με τον δικαστή Λόρενς Ρίτενμπαντ, ο οποίος δεν είναι πλέον εν ζωή. Σύμφωνα με τον Πολάνσκι, τελικά ο δικαστής Ρίτενμπαντ υπαναχώρησε από αυτή τη συμφωνία. Ο σκηνοθέτης έμεινε 42 μέρες στη φυλακή του Τσίνο στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια ο δικαστής ανασκεύασε την αρχική του απόφαση και διέταξε τη φυλάκιση του Ρόμαν Πολάνσκι για 50 χρόνια. Τότε ο σκηνοθέτης διέφυγε από τις ΗΠΑ και από τότε ζει στο Παρίσι.
Ο συνήγορος του Πολάνσκι, Χάρλαντ Μπράουν αναφέρει πως στην απόφαση του δικαστή Γκόρντον δεν θίγεται το κεντρικό ζήτημα, η κακοδικία από προηγούμενους δικαστές που χειρίστηκαν την υπόθεση.
Ο Πολάνσκι επικαλείται email που αντάλλαξαν δικαστές, στα οποία αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να επιστρέψει στο Λος Άντζελες για να εκτίσει την ποινή του.
Να σημειωθεί πως το θύμα, που βρίσκεται σήμερα σε ηλικία 54 ετών, έχει δηλώσει πως έχει συγχωρέσει τον σκηνοθέτη και πως πιστεύει ότι πρέπει να επιτραπεί η επιστροφή του στις Η.Π.Α.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.