, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φτωχός ή πλούσιος; Φαίνεται στο πρόσωπό σου

Μπορεί το ντύσιμό σου να είναι άψογο, να ξέρεις τους σωστούς ανθρώπους, αλλά και πάλι, το κοινωνικό σου status να ξεχωρίζει. Πώς; Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, αν είσαι φτωχός ή πλούσιος φαίνεται στο πρόσωπό σου, με όποια συνέπεια έχει αυτό στις διάφορες πτυχές της ζωής σου, π.χ. όταν πας σε συνέντευξη για δουλειά.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν από δύο ομάδες ανθρώπων, μια με ανθρώπους που είχαν αποδοχές 50% υψηλότερες από τον μέσο όρο και μια άλλη με οικογενειακό εισόδημα κάτω του μέσου όρου, να ποζάρουν με ουδέτερη έκφραση για μια φωτογραφία.
Στη συνέχεια ζήτησαν από μια ξεχωριστή ομάδα να ξεχωρίσει ποιοι φαίνονταν πλούσιοι και ποιοι φτωχοί, κοιτώντας μόνο τις φωτογραφίες.
foto_prosopas.jpg
Η τρίτη ομάδα κατάφερε να μαντέψει σωστά τι ήταν ο καθένας με ποσοστό ακρίβειας 53%.
«Αυτό δείχνει ότι ακόμα και τα πολύ διακριτικά σημάδια του προσώπου μας, αποκαλύπτουν την κοινωνική μας τάξη. Κι αυτή η πρώτη εντύπωση μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία αφού μπορεί να επηρεάσει τις γνωριμίες μας και τις ευκαιρίες που θα έχουμε στη ζωή μας» λέει σχετικά ο καθηγητής Νίκολας Ρουλ.
Ο ίδιος πάντως προσθέτει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς οι άνθρωποι ξεχωρίζουν τα πρόσωπα. «Αυτό που πιθανώς βλέπουν είναι φοιτητές 18-22 ετών που όμως έχουν συσσωρεύσει ήδη αρκετές εμπειρίες ζωής οι οποίες έχουν αλλάξει κι έχουν σχηματίσει το πρόσωπό τους σε τέτοιο βαθμό που μπορεί κανείς να καταλάβει από ποια κοινωνική τάξη προέρχονται» εξηγεί.
Το μοναδικό πρόβλημα της έρευνας ωστόσο είναι ότι τα ευρήματα επαληθεύονται μόνο για τις ουδέτερες εκφράσεις κι όχι όταν οι άνθρωποι εκφράζουν ανοιχτά συναισθήματα..newmoney.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.