, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρευνα: Αυτοί που επιλέγουν να σπουδάσουν οικονομικά και διοίκηση μπορεί να είναι ψυχοπαθείς

Η αντίληψη ότι οι υψηλές, σε ιεραρχία, θέσεις εργασίας καταλαμβάνονται από ψυχρούς, σκληρούς και πολλές φορές αδίστακτους ανθρώπους είναι ένα στερεότυπο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.
Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι με τα παραπάνω χαρακτηριστικά προσωπικότητας έχουν σημαντικές πιθανότητες να οδηγηθούν στην κορυφή στον επαγγελματικό τους τομέα.
Μία πρόσφατη έρευνα έρχεται να εξελίξει τα παραπάνω, αποδεικνύοντας ότι τα άτομα που επιλέγουν να σπουδάσουν οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων τείνουν αρκετά προς την… ψυχοπάθεια.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Aarhus, στη Δανία χρησιμοποίησαν ένα τεστ προσωπικότητας για να διαπιστώσουν εάν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με την αδίστακτη -πολλές φορές- επιθυμία για εξουσία και κοινωνική κυριαρχία.
Η ομάδα εξέτασε 487 Δανέζους φοιτητές, ηλικίας από 17 έως 45 ετών, οι οποίοι επέλεξαν να σπουδάσουν ψυχολογία, πολιτική, διοίκηση επιχειρήσεων, οικονομικά και νομικά.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη λεγόμενη «σκοτεινή τριάδα» των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, που αποτελείται από ναρκισσισμό, μακιαβελισμό και ψυχοπάθεια.
Οι μαθητές της ψυχολογίας σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα εμφάνισης των χαρακτηριστικών αυτών, από τους σπουδαστές της διοίκησης των επιχειρήσεων και των νομικών και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον επαγγελματικό προσανατολισμό ενός ατόμου.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Anna Vede, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι αυτά (γνωρίσματα) πιθανότατα, υπάρχουν, περισσότερο στο υποσυνείδητο, επιτρέποντάς τους να ακολουθήσουν μία σταδιοδρομία σ’ ένα περιβάλλον που ταιριάζει με την κοσμοθεωρία τους και στον κυνικό τρόπο που συνηθίζουν να βλέπουν τους άλλους ανθρώπους».
Τα πλήρη ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Personality and Individual Differences.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, το 1/5 περίπου, των κορυφαίων επαγγελματιών σε εταιρίες, σημειώνει «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ψυχοπαθητικών γνωρισμάτων.protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.