12:06, Τρίτη
28 Ιουνίου 2022

Τα beach bars της Βόρειας Ελλάδας που… ξεχωρίζουν!

 
photo1
Ο όρος beach bar για πολλούς θεωρείται ως κάτι πρόσφατο, που παραπέμπει στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις παραλίες, προσφέροντας στους λουόμενους τη δυνατότητα να χαρούν τη θάλασσα σε μια οργανωμένη παραλία, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, πίνοντας το ποτό τους ή ακόμα τρώγοντας και το φαγητό τους.

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Κι όμως η ιστορία των beach bar έχει ιστορία… αιώνων, έχοντας τις ρίζες της στη βικτωριανή Αγγλία. Τότε, οι υψηλότερες τάξεις θέλοντας να απολαύσουν λίγες μέρες διακοπών σε παραθαλάσσιες περιοχές, δημιούργησαν την ανάγκη ύπαρξης επιχειρήσεων που θα εξυπηρετούν παραθεριστές και ελάχιστους λουόμενους, αν αναλογιστεί κανείς ότι επρόκειτο για τις παγωμένες ακρογιαλιές της Βρετανίας. Η μόδα των beach bar μεταφέρθηκε λίγα χρόνια αργότερα στο γαλλικό νότο και τη Ριβιέρα, που άρχισε να αποτελεί τουριστικό κόμβο για την «αφρόκρεμα» της Ευρώπης. Από τον 20ο αιώνα και μετά, όταν το κίνημα των σέρφερ άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, τα beach bar άρχισαν να παίρνουν μια πιο σύγχρονη μορφή, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Στις ακτές της Καλιφόρνια και της Αυστραλίας, δημιουργούνται μεγάλα και ιστορικά beach bar, με τη μόδα της οργανωμένης παραλίας να εξαπλώνεται όπου υπάρχει θερινός τουρισμός. Μοιραία τα beach bar ήρθαν πριν από κάποιες δεκαετίες και στην Ελλάδα, αφού οι αμέτρητες παραλίες ευνοούσαν την ανάπτυξη τους. Ελάχιστα στην αρχή, συνέχισαν να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου είναι πλέον αμέτρητα, προσφέρονταν υπηρεσίες για όλα τα βαλάντια και όλα τα γούστα. Αγαπητά σε μεγάλο βαθμό από τους νέους ανθρώπους που τα αναζητούν για τα καλοκαιρινά πάρτι, αλλά και τους μεγαλύτερους που θέλουν να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους βουτιές με τις ανέσεις που μπορεί να προσφέρει το beach bar. Επιχειρηματίες που διατηρούν beach bar στη Βόρεια Ελλάδα μιλούν στην Karfitsa για το πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος πλέον τις οργανωμένες παραλίες, τι υπηρεσίες προσφέρουν σε μια αμιγώς τουριστική χώρα.
Σε μια από τις καλύτερες της Χαλκιδικής
Η ακτή Καλογριάς είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Χαλκιδικής στο «δεύτερο πόδι» ή αλλιώς Σιθωνία. Λίγα χιλιόμετρα από τον τουριστικό κόμβο της Νικήτης ο επισκέπτης έρχεται… «αντιμέτωπος» με τα γαλαζοπράσινα νερά για τα οποία φημίζεται η ακτή Καλογριάς. Το beach Bar Mango βρίσκεται εκεί από το 1996 και είναι ένα από τα παλαιότερα στη Χαλκιδική. Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, αλλά η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το Mango γίνεται όλο και καλύτερη. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του Mango Θάνο Τζογγάνο, το beach bar χωρίζεται σε δύο ξεχωριστά μέρη, ένα πιο νεανικό με έντονους ρυθμούς, ενώ υπάρχει και η πιο… exclusive έκδοση του. «Στόχος μας είναι να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες μας, με καθαρές τουαλέτες και δωρεάν πάρκινγκ, γιατί αυτός που έρχεται για το μπάνιο του δεν πρέπει να ταλαιπωρείται», εξηγεί ο κ. Τζογγάνος. Με mainstream μουσική, Έλληνες και ξένοι προτιμούν τους καλοκαιρινούς μήνες το Mango, λόγω της ειδυλλιακής του τοποθεσίας αλλά και για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.  Αυτό φυσικά αποδεικνύεται και από τις παροχές του δεύτερου και υψηλότερου επιπέδου beach bar που απευθύνεται σε υψηλότερα βαλάντια. «Πρόκειται για κάτι πιο exclusive, με άνετες ξύλινες ξαπλώστρες που μοιάζουν ουσιαστικά με κρεβάτια. Η σαμπανιέρα είναι μόνιμη και ανανεώνεται συνεχώς με πάγο», τονίζει ο κ. Τζογγάνος.
Το Ναυάγιο του… Ποταμού
Η παραλία του Ποταμού στην Επανομή έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς δροσιάς για τους Θεσσαλονικείς, αφού η κοντινή απόσταση και οι οικονομικές του τιμές οδηγούν εκεί τα τελευταία καλοκαίρια όλο και περισσότερο κόσμο. Ο Σίμος Κοκόζης, είναι ιδιοκτήτης του «Ναυαγίου» ενός ολοκαίνουργιου beach bar που πήρε το όνομα του από την ομώνυμη τοποθεσία του Ναυαγίου στην απέραντη παραλία του Ποταμού. «Το Ναυάγιο άνοιξε τον κόσμο από πέρυσι το καλοκαίρι και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Έγινε με σκοπό να προσφέρει ποιότητα και αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά και από τις ξαπλώστρες που έχουμε επιλέξει που είναι ξύλινες. Το σημαντικό για εμάς είναι ο κόσμος να νιώθει άνετα στο χώρο μας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Karfitsa ο κ. Κοκόζης. Όσο για τα events, οι Κυριακές είναι ξεχωριστές στον Ποταμό, αφού στο Ναυάγιο οι ήχοι δυναμώνουν για το καθιερωμένο πάρτι της εβδομάδας. «Είναι κάτι που έχει καθιερωθεί από πέρυσι. Παίζουμε ηλεκτρονική μουσική που αρέσει στον νεαρό κόσμο», τονίζει ο Σίμος Κοκόζης. Όσο για τον κόσμο, σύμφωνα με τον ίδιο το έχει «αγκαλιάσει» και το γεμίζει ειδικά τις ημέρες μεγάλης αιχμής. «Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες, τόσο στο νεαρό κόσμο, αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες και τις οικογένειες. Προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές και να είμαστε προσιτοί σε όλον τον κόσμο», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του «Ναυαγίου».
Γνωστό για τα πάρτι στην άμμο
Το Sushi είναι ένα από τα beach bar που ξεχωρίζουν στο χάρτη της Βόρειας Ελλάδα αφού είναι γνωστό στο νέο κόσμο της Θεσσαλονίκης και των υπόλοιπων πόλεων της περιοχής για τα μεγάλα πάρτι που διοργανώνει. Από το 2001 στην παραλία Κάρυανης το Sushi  έγινε πασίγνωστο για τον τρελό ρυθμό με τον οποίο κυλούν τα καλοκαίρια. «Καθημερινά  υποδεχόμαστε τον κόσμο με  chill out μουσική, που ταιριάζει στο στυλ της παραλίας, καλά ποτά και κοκτέιλ και φυσικά φαγητό», αναφέρει στην Karfitsa ο υπεύθυνος λειτουργίας του Sushi Κοσμάς Πούσουρας.
Όσον αφορά τα πολλά event ανά τακτά χρονικά διαστήματα φιλοξενούνται στο Sushi  γνωστοί DJ από Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, καθώς και ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Γιατί όμως να επιλέξει κάποιος από τη Θεσσαλονίκη την παραλία της Κάρυανης για τη βουτιά του; «Το μότο του μαγαζιού μας είναι πως ο χρόνος είναι πολύτιμος», εξηγεί ο Κοσμάς Πούσουρας. Η απόσταση είναι 114 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στη  Π.Ε.Ο. κάτι που σημαίνει «ότι όλοι έρχονται γρήγορα σε μία ώρα το πολύ χωρίς καθόλου κίνηση», τονίζει ο υπεύθυνος του Sushi Beach Bar.
Μια διαφορετική πρόταση στα Ν. Πλάγια
Τα Νέα Πλάγια είναι ένας από τους πρώτους και δημοφιλέστερους οικισμούς στο δρόμο για τη Χαλκιδική, αφού η κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη τα «πλημμυρίζει» από κόσμο ειδικά τις ημέρες αιχμής. Το beach bar Mood αποτελεί μια διαφορετική πρόταση, στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει η περιοχή στην παραλία. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του Mood Τάσο Πετρίδη, «η λειτουργία ξεκίνησε φέτος και η διαφορά είναι ότι προσπαθεί να προσφέρει το κάτι παραπάνω. Εκτός από τα ποτά και τους καφέδες που προβλέπονται για έναν κατάλογο beach bar έχουμε προσθέσει και κουζίνα, με τον πελάτη να μπορεί να απολαύσει ζυμαρικά και θαλασσινά δίπλα στο κύμα». Επειδή η περιοχή των Νέων Πλαγίων είναι μια από τις πιο κοσμοπολίτικες, από το Mood δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα event. Μόλις η ζεστή μέρα δώσει τη θέση της στη δροσερή νύχτα, οι ρυθμοί και η ένταση ανεβαίνουν με τα διάφορα πάρτι που διοργανώνονται. Μέσα σε όλα αυτά, η καλή εξυπηρέτηση από το προσωπικό, ακόμα και η μεταφορά από τη Θεσσαλονίκη έναντι χαμηλού αντιτίμου κάνουν το Mood ένα ξεχωριστό μέρος για το φετινό καλοκαίρι.
Και με πισίνα
Το συγκρότημα Skaras Village, λίγα χιλιόμετρα λίγο από τη Θεσσαλονίκη στη Λητή, προσφέρει στιγμές χαλάρωσης από το 1994. Απαρατήρητη δεν θα μπορούσε να περάσει η πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων του Skaras Village, που έχει ανοίξει για το κοινό από τις 5 Ιουνίου με ειδικές τιμές για οικογένειες και παιδιά. Ο χώρος ενδείκνυται για οικογένειες και για αυτό η τιμολογιακή πολιτική είναι ανάλογη ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα βαλάντια. Η ασφάλεια είναι φυσικά ένα βασικό στοιχείο σε αυτή την όαση δροσιάς λίγο έξω από την πόλη και για αυτό το λόγο και φέτος στην παιδική πισίνα γίνονται μαθήματα κολύμβησης για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, ώστε να μάθουν να συμπεριφέρονται σωστά στο υγρό στοιχείο με τις οδηγίες εξειδικευμένου προσωπικού.