, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Από το νοσοκομείο και την κάταθλιψη στα… πλούτη και την επιτυχία!

chad-muretaΟ Chad Mureta δημιούργησε την περιουσία του σχεδιάζοντας εφαρμογές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα γνωστά σε όλους μας Emoji, που βοηθούν τους χρήστες να εμπλουτίζουν τα μηνύματα τους με μια μεγάλη ποικιλία από διασκεδαστικές εικόνες. Έχει σχεδιάσει ακόμα μια εφαρμογή ασφαλείας για κινητά με σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων, την οποία έχουν κατεβάσει πάνω από πενήντα εκατομμύρια φορές. Η εταιρεία του, «App Empire», αναφέρει ετήσια έσοδα μεταξύ 3 και 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Δεν είμαι ένα άτομο της τεχνολογίας», έχει δηλώσει ο ίδιος, παρότι είναι πλέον ένας εκατομμυριούχος σε αυτόν τον τομέα.
Η ιστορία του Mureta έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δεν είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα πετυχημένου επιχειρηματία τεχνολογίας. Ήταν ένα παιχνίδι της μοίρας που τον έφερε κοντά στον θάνατο, που τον οδήγησε να ακολουθήσει αυτή την καριέρα. emojΉταν το 2009 όταν γυρνούσε από ένα παιχνίδι μπάσκετ. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά γι ‘αυτόν. Είχε πουλήσει πράγματα στο eBay, πούλησε μετοχές και διηύθυνε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Δούλευε ακόμα ως μεσίτης και δεν είχε ιδέα για το τι ήθελε να κάνει στη ζωή του.
Καθώς οδηγούσε, ένα ελάφι πετάχτηκε μπροστά του και στην προσπάθειά του να το αποφύγει, έριξε το αυτοκίνητό του στην νησίδα με αποτελέσμα να αναποδογυρίσει 4 φορές ώσπου να σταματήσει. Το αριστερό χέρι του Mureta είχε υποστεί σοβαρή ζημιά και στο νοσοκομείο, οι γιατροί έφτασαν πολύ κοντά στο να το ακρωτηριάσουν.
Αυτό που ακολούθησε ήταν έξι μήνες στο νοσοκομείο, άλλους έξι μήνες σε κέντρο αποθεραπείας, και το ποσό των 100.000 δολαρίων για τα έξοδα νοσηλείας καθώς η ασφαλειά του δεν μπορούσε να τα καλύψει. «Ήμουν σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, στα όρια της κατάθλιψης, δεν μπορούσα να κοιμηθώ, έπαιρνα τόνους φαρμάκων και δεν είχα κουράγιο να συνεχίσω», έχει εκμυστηρευτεί ο ίδιος.Chad_Mureta_Tues
Κανείς όμως και φυσικά ούτε ο ίδιος ο Mureta, δεν μπορούσε να φανταστεί την συνέχεια καθώς αυτή θυμίζει σενάριο… επιστημονικής φαντασίας.
Ένα από τα λίγα πράγματα που σώθηκαν από το ατύχημα, ήταν το smartphone του. Ήταν ολοκαίνουργιο την ημέρα του ατυχήματος και βγήκε σχετικά «αλώβητο». Όταν τον επισκέφθηκε ένας φίλος στο νοσοκομείο του έφερε ένα περιοδικό σχετικό με τεχνολογία και εφαρμογές, οι οποίες ήταν ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ήταν τότε που του ήρθε η ιδέα!
Δεν ήταν τόσο εύκολο όσο πίστευε. Είχε όμως ένα μεγάλο πλεονέκτημα: τον ελεύθερο χρόνο! Οι πηγές για την ανάπτυξη των εφαρμογών δεν ήταν τόσο εύκολα διαθέσιμες, όπως είναι σήμερα και ο Mureta δεν είχε καμία εμπειρία στην κωδικοποίηση.
Ένας από τους γιατρούς είχε έναν ξάδελφο στην Ινδία που είχε ασχοληθεί με την ανάπτυξη εφαρμογών. Ο Mureta άδραξε την ευκαιρία, δανείστηκε 1,800 δολ. από τον πατριό του και ξεπέρασε τη γλώσσα και τα τεχνικά εμπόδια για να φτιάξει το πρώτο του προϊόν. Δύο μήνες αργότερα, η εφαρμογή ασφαλείας δακτυλικών αποτυπωμάτων Pro βγήκε στο App Store.
Πλέον ο Mureta, είναι 34 ετών και έχει ήδη κατασκευάσει και πουλήσει τρεις εταιρείες εφαρμογών και έχει φτιάξει πάνω από πενήντα εφαρμογές. Η App Empire, η σημερινή εταιρεία του, βγάζει χρήματα από τη διδασκαλία σε άλλους για το πως να αναπτύξουν και να προωθήσουν εφαρμογές.
newmoney.gr