fbpx

, Δευτέρα
15 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Έρωτας και εξουσία: Γυναίκες που τα φτιάχνουν με το… αφεντικό τους

thumbnailΘα ήταν στερεοτυπικό να προσπαθήσουμε να κατατάξουμε τα άτομα σε καλούπια και να σκιαγραφήσουμε ένα ψυχολογικό προφίλ, γιατί καθένας ξεκινάει για διαφορετικούς λόγους.
Οι περιπτώσεις που κάποιο άτομο ιεραρχικά κατώτερο κάνει ερωτική σχέση με άτομο ιεραρχικά ανώτερό του καθαρά για ωφελιμιστικούς λόγους είναι λίγες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εξουσία δρα σαν ισχυρός πόλος έλξης του αντίθετου φύλου.
Το άτομο με την αίγλη της εξουσίας διεγείρει το άτομο που δεν έχει εξουσία, το οποίο συχνά υπερτιμά τη δύναμη του άλλου και τον αντιλαμβάνεται σαν κάτι ξεχωριστό, εντελώς διαφορετικό από τη δική του πραγματικότητα κι επομένως επιθυμητό.
Το άτομο που ερωτεύεται τον ιεραρχικά ανώτερό του μπορεί από ψυχολογική άποψη να ‘μπερδέψει’ την φαντασία με την πραγματικότητα: αυτό σημαίνει ότι ο βασικός παράγοντας έλξης προς το άτομο με την εξουσία είναι ακριβώς η δύναμη που έχει, ενώ αν δεν την είχε ο άλλος δεν θα το έβρισκε ερωτικό.
Αυτό δεν πρόκειται μια συμφεροντολογική σκέψη, αλλά περισσότερο μια υποσυνείδητη επιθυμία. Η σεξουαλικότητα του ατόμου με εξουσία εντείνεται από το γεγονός ότι έχει ακριβώς αυτή την εξουσία και το ότι οι άλλοι το θεωρούν κάτι μοναδικό και τον ανεβάζουν σε ένα βάθρο. Και μόνο αυτό είναι αρκετό για να διεγείρει την περιέργεια και τον θαυμασμό των γύρω του.
Το άτομο που γίνεται δέκτης της επιθυμίας κάποιου άλλου που έχει εξουσία αισθάνεται δυνατό, άξιο, γεμάτο αυτοπεποίθηση, νιώθει ότι είναι ξεχωριστό και γι’ αυτό έγινε το αντικείμενο επιλογής κάποιου ‘σπουδαίου’ άλλου.
Aυτός ο μηχανισμός μπορεί να δράσει καταλυτικά και να κάνει το ιεραρχικά κατώτερο άτομο να ερωτευθεί τον ιεραρχικά ανώτερό του, μόνο και μόνο γιατί αισθάνεται τη βαρύτητα της επιλογής του άλλου και νιώθει το ίδιο πολύ σημαντικό.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για μηχανισμούς πίεσης που λειτουργούν από το άτομο με εξουσία προς αυτό που δεν έχει, αλλά από την εσωτερική πίεση που αισθάνεται το άτομο χωρίς εξουσία και το γεγονός ότι νιώθει ότι η επιλογή του άλλου το τιμά.
Κίνδυνοι στις ερωτικές σχέσεις στο γραφείο και τι να προσέξετε για να πετύχετε
Η γενική προειδοποίηση των ειδικών είναι “προσοχή!” μην αναμιγνύετε δουλειά κι έρωτα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει το γλυκό/έξυπνο/δυναμικό/ερωτικό εκείνο άτομο στον χώρο της εργασίας που σας κάνει να πιστεύετε ότι είναι ο έρωτας της ζωής σας, ή τουλάχιστον ο έρωτας των επόμενων εβδομάδων.
Και τι γίνεται όταν αυτό το ιδιαίτερο άτομο τυχαίνει να είναι ο προϊστάμενος; Η εξισορρόπηση ανάμεσα σε ένα ξερό “όχι” και σε έναν παθιασμένο έρωτα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και το ρίσκο τεράστιο. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις και τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κλειδιά που βοηθούν στην επιτυχία μιας τέτοιας σχέσης:

  • Ειλικρίνεια: θα πρέπει να είστε ειλικρινής στο τι θέλετε από το άτομο με το οποίο πρόκειται να συνδεθείτε ερωτικά και ποιες είναι οι προσδοκίες σας. Ειδικά αν πρόκειται για κάποιον ιεραρχικά ανώτερο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε αρχικά μέσα σας και στη συνέχεια μαζί του/της αν θέλετε ένα φλερτ ή μια μακροχρόνια σχέση. Παρόλο που κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να καθοριστεί από την αρχή, ωστόσο η συμπεριφορά σας μπορεί να δίνει περισσότερες ή λιγότερες ελπίδες και έτσι, με μη λεκτικό τρόπο, να περάσετε το μήνυμα σας.
  • Σκεφτείτε το δυο φορές πριν ξεκινήσετε σχέση με τον/την προϊστάμενό σας: Όσο διαρκεί ο δεσμός όλα μπορεί να είναι ωραία, αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν ραγδαία αν το ιεραρχικά κατώτερο μέλος της σχέσης διακόψει με τον ιεραρχικά ανώτερο, που μπορεί στη συνέχεια να βρει τρόπους εκδίκησης και μείωσης του εργαζόμενου. Από την άλλη, μια ερωτική σχέση με τον προϊστάμενο μπορεί να οφελήσει τον εργαζόμενο. Όμως, όταν ο προϊστάμενος αποφασίσει να διακόψει τη σχέση, μπορεί να προσφέρει έξτρα οφέλη στον υφιστάμενο, προκειμένου να “χρυσώσει το χάπι”.
  • Σκεφτείτε το 10 φορές πριν δημιουργήσετε ερωτικό δεσμό με υφιστάμενό σας: Αν εσείς είστε στη θέση του προϊσταμένου, μπορεί να βρεθείτε στη δύσκολη θέση της δίκαιης διανομής. Για παράδειγμα, το άτομο με το οποίο έχετε ερωτική σχέση και δουλεύει για εσάς μπορεί να σας παρακαλέσει για κάποιο επαγγελματικό πρότζεκτ που εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί αξιοκρατικά σε κάποιον άλλον, όμως υποκύπτετε στην επιθυμία του αμόρε σας… Κάτι τέτοιο μπορεί να σας δημιουργήσει κακό όνομα ή να σας φέρει περαιτέρω μπλεξίματα.
  • Τηρήστε σιωπή: Όταν κανείς είναι ερωτευμένος, θέλει να το ανακοινώσει σε όλο τον κόσμο. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι σοφό να προβεί κανείς σε τέτοιου είδους εξομολογήσεις, αφού το ζευγάρι θα μπει κάτω από το μικροσκόπιο των υπόλοιπων συναδέλφων. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι η χημεία μεταξύ σας είναι προφανής, οπότε οι άλλοι αντιλαμβάνονται τη σχέση σας, θα εκπλαγείτε αν διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο απορροφημένοι από τα δικά τους, που δεν έχουν χρόνο να ‘πιάνουν’ τα αδιόρατα ερωτικά μηνύματα μεταξύ άλλων ατόμων.
  • Διασκεδάστε το: Αν τελικά αποφασίσετε να συνάψετε ερωτική σχέση με τον προϊστάμενό σας, διασκεδάστε το και ζήστε το τώρα, αποφεύγοντας τις μαύρες σκέψεις σχετικά με το μέλλον.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.