, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γεύσεις και αρώματα της Μεσογείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

xontro-alati-thema-k

Της Βίκυς Δέτσικα

Στην καρδιά της πόλης, στην οδό Ερμού 26,απέναντι ακριβώς απέναντι από το Καπάνι, οι λάτρεις της Μεσογειακής κουζίνας βρίσκουν τον προορισμό τους. Το «Χοντρό Αλάτι» άνοιξε τον Αύγουστο του 2012 και από τότε αποτελεί στέκι για εργαζόμενους του κέντρου που προτιμούν, είτε στο διάλειμμά τους, είτε μετά τη δουλειά, να φάνε όχι κάτι γρήγορο και πρόχειρο αλλά κάτι ποιοτικό, με αξία μεσογειακή.

chef-xontro-alati
Νίκος Πενλόγλου

Το περιβάλλον είναι μίνιμαλ, η διακόσμηση και το γαλαζοπράσινο χρώμα του θυμίζουν θάλασσα και Ελλάδα. Το ίδιο και η κουζίνα του, που είναι πασίγνωστη για την ποικιλία της σε φρέσκα ψάρια, όστρακα αλλά και για τα επιλεγμένα κρεατικά της. Ένας χώρος που αναμφισβήτητα σε ταξιδεύει μακριά από το αστικό κέντρο τόσο λόγω της ατμόσφαιρας αλλά κυρίως λόγω των πιάτων του. Και όλα αυτά σε τιμές προσιτές. «Αν συνδυάζεις την ποιότητα με την τιμή έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Πρέπει επίσης να τηρείς τους κανόνες υγιεινής. Η κουζίνα πρέπει να είναι πεντακάθαρη. Πρέπει να εκτιμάς τον πελάτη για να σε εκτιμάει και αυτός», δηλώνει στην «Κ» ο Τάσος Τσακιρίδης, υπεύθυνος του μεζεδοπωλείου, που λόγω της οικονομικής κρίσης έχει χαμηλώσει τις τιμές του, διατηρώντας πάντα υψηλή την ποιότητα.

Με 12 ευρώ

Στο «Χοντρό Αλάτι» οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ξεχωριστή κουζίνα και να πιουν το τσίπουρό τους με περίπου 12 ευρώ, ενώ δεν λείπουν και τα μενού προσφορών. «Στον Έλληνα αρέσει να κοιτάει την τσέπη του αλλά στο φαγητό οι Θεσσαλονικείς δεν κάνουν εκπτώσεις, εκτιμούν την καλή ποιότητα», συμπληρώνει ο κ. Τσακιρίδης. Οι φοιτητές δεν αποτελούν την πλειοψηφία των πελατών γιατί ψάχνουν κάτι το διαφορετικό στις γεύσεις τους και κακά τα ψέματα, ποιος ήξερε να εκτιμάει την καλή κουζίνα στις ηλικίες 18-22; Οι τουρίστες κυρίως Τούρκοι, Ρώσοι και Βαλκάνιοι επισκέπτονται κατά κόρον – κάθε καλοκαίρι το ξακουστό για τις ελληνικές γεύσεις του «Χοντρό Αλάτι» ενώ και πολλές προσωπικότητες από το χώρο της μουσικής ή του θεάτρου δίνουν το παρών πολύ συχνά στο μεζεδοπωλείο. «Πολλοί καλλιτέχνες φίλοι μας, τελειώνοντας το πρόγραμμα τους μας παίρνουν τηλέφωνο κατά τις 00-00.30 και μας ρωτάνε αν είμαστε ανοιχτά. Τότε κρατάμε τον μάγειρα και τον σερβιτόρο και τους περιμένουμε για να τους ευχαριστήσουμε», αναφέρει.

Παραδοσιακά και δημιουργικά

«Παίρνουμε την παράδοση σαν βάση αλλά από κει και πέρα βάζουμε μία πινελιά παραπάνω. Τα πράγματα τρέχουνε, τα προϊόντα είναι περισσότερα και τα βρίσκεις πιο εύκολα και σε αφθονία. Και ο κόσμος όμως ζητάει κάτι το παραπάνω», τονίζει ο μάγειρας του μεζεδοπωλείου Νίκος Πενλόγλου και εμπνευστής του ονόματος «Χοντρό Αλάτι», προσθέτοντας: «Είμαστε σε ένα σημείο που χτυπάει ο σφυγμός της αγοράς. Απέναντι από το Καπάνι. Είναι δίπλα μας η ψαραγορά, τα μανάβικα, βρισκόμαστε στο «σφυγμό» της πόλης. Τα προϊόντα βρίσκονται κάθε μέρα φρεσκότατα γιατί είμαστε στην πηγή».

Δύο χρόνια από τότε που άνοιξε το μεζεδοπωλείο, ο Νίκος Πενλόγλου μαγειρεύει με μεγάλη επιτυχία ελληνική κουζίνα- δημιουργική, με θαλασσινά, ψάρια και ξεχωριστά κρεατικά. Στο «Χοντρό Αλάτι» μπορεί κάποιος εκτός από τις περίφημες γαριδομακαρονάδες του ή το ριζότο θαλασσινών να δοκιμάσει και κάποια πιο ιδιαίτερα πιάτα όπως σαρδέλα «σουσαμένια» ή «παντρεμένη» με παντζάρι, καρότο, ντομάτα, μαϊντανό και πάπρικα καπνιστή, που γίνεται στο φούρνο. Ξεχωριστό είναι και το γεμιστό καλαμάρι που περιέχει μανιτάρια άσπρα, κολοκυθάκι, θυμάρι και σκόρδο.

«Η Μεσογειακή κουζίνα είναι η παραδοσιακή διατροφή που κάναμε από τότε που ήμασταν παιδιά. Εμπεριέχει όσπρια δυο φορές την εβδομάδα, ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, ντομάτες λιαστές, ελιές, κάπαρη, θυμάρι, ρίγανη. Αυτή είναι η Μεσόγειος, αυτό είναι το άρωμά της. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με το ψάρι και το κρέας σε σωστές αναλογίες μας δίνουν τη μεσογειακή διατροφή» τονίζει ο κ. Πενλόγλου και καταλήγει: «η Μεσογειακή κουζίνα είναι ωφέλιμη πρώτα από όλα στο μυαλό. Και μας δίνει ενέργεια. Είναι υγεία».

suntagi-xontro-alatiΗ συνταγή του μάγειρα:

«Καλαμάρι γεμιστό»

Υλικά για 2 άτομα

4 καλαμαράκια μετρίου μεγέθους, 2-3 κ.σ. πλιγούρι, 1 σκελίδα σκόρδο , 3 μανιτάρια λευκά giant, 1 κολοκυθάκι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 ντομάτα, 1 ποτήρι λευκό κρασί, θυμάρι φρεσκοκομμένο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε στο τηγάνι για 2 λεπτά με το ελαιόλαδο. Έπειτα ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά ψιλοκομμένα και τα σωτάρουμε μαζί με το σκόρδο για 2 με 3 λεπτά. Αφού σοταριστούν τα σβήνουμε ένα ποτήρι λέυκό κρασί. Στη συνέχεια αφού πιουν όλα τα υγρά τους, προσθέτουμε το πλιγούρι αφού το έχουμε μουλιάσει πριν μισή ώρα σε νερό, λεμόνι και αλάτι. Αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε με τη γέμιση τα καλαμάρια, τα κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα και ψήνουμε στη σχάρα. Τα σερβίρουμε με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας που την ετοιμάζουμε εκείνη την ώρα, με φρέσκια ντομάτα τριμμένη και λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε λίγο φρεσκοτριμμένο θυμάρι και ρίγανη και το πιάτο μας είναι έτοιμο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.