Πώς να φτιάξετε… επαγγελματικό κουρκούτι για τον μπακαλιάρο!
Την τιμητική του έχει σήμερα ο τηγανητός μπακαλιάρος αφού αποτελεί το πατροπαράδοτο έδεσμα της 25ης Μαρτίου, της διπλής γιορτής της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Το μυστικό βέβαια για πολλές νοικοκυρές δεν βρίσκεται τόσο στο ψάρι, όσο στο κουρκούτι, το μείγμα δηλαδή όπου τα κομμάτια ψαριού βουτιούνται πριν μπουν στο τηγάνι , ώστε να έχουν μια τραγανή και ταυτόχρονα αφράτη υφή.
Δείτε τη συνταγή για το παραδοσιακό κουρκούτι:
Τι θα χρειαστούμε:
Μπύρα (lager)
Αλεύρι (κατά προτίμηση άσπρο)
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
Μπαχαρικά
Πως το κάνουμε:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 300 γραμμάρια αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Αν θέλετε ρίχνετε και άλλα μπαχαρικά μέσα. Προτείνουμε το πράσινο πιπέρι.
Τα κάνουμε σαν ένα ηφαίστειο και στο κέντρο ρίχνουμε τη μπύρα (330 κ. ε.).
Ανακατεύουμε. Μην ξεχνάμε ότι δεν κάνουμε ζύμη αλλά κουρκούτι. Πρέπει να είναι κάπως ρευστό αλλά ταυτόχρονα κολλώδες. Ρυθμίζουμε ανάλογα την ποσότητα του αλευριού (αν είναι πολύ ρευστό) ή της μπύρας (αν έσφιξε πολυ).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην αφαιρέσετε το αλάτι και τη ζάχαρη. Αποτελούν χημικά συστατικά αναγκαία για το κουρκούτι. Το αλάτι σφίγγει το τελικό αποτέλεσμα και η ζάχαρη δίνει το χρυσό χρώμα στην κρούστα.