, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Πώς να φτιάξετε το τέλειο φρέντο

FREDDO_ESPRESSO
Εκτός από το να το απολαμβάνετε σε όμορφα καφέ στο κέντρο της πόλης ή με θέα τη θάλασσα, το φρέντο καπουτσίνο μπορείτε να το φτιάξετε και να το απολαύσετε στο σπίτι σας. Αρκεί να ξέρετε τα μικρά μυστικά του.

Οι εποχές που βάζαμε λίγο καφέ με νερό και ζάχαρη στο σέικερ και το χτυπούσαμε για να φτιάξουμε το περιβόητο φραπέ έχουν περάσει, καθώς πλέον τη θέση και τη δημοφιλία του έχει πάρει το φρέντο. Είτε καπουτσίνο (με αφρόγαλα), είτε εσπρέσο (χωρίς), το φρέντο είναι πλέον συνώνυμο του ελληνικού καλοκαιριού και μαζί με τη μπίρα κλέβουν τις πρώτες θέσεις στην καρδιά μας. Κι αν σας δυσκολεύει να το πετύχετε ακριβώς όπως θα θέλατε, δείτε τι πρέπει να έχετε υπόψη σας σε κάθε βήμα.
Ελέγξτε τη μηχανή σας
Προτού μπείτε στη διαδικασία, ελέγξτε τις σήτες στη μηχανή και βεβαιωθείτε ότι το νερό τρέχει σωστά και ομοιόμορφα. Βασική είναι επίσης η πίεση που ασκείται κατά την εκχύλιση, η οποία πρέπει να φτάνει τα 9 bar.
Επιλέξτε φρέσκο καφέ
Η παρασκευή του καφέ δεν είναι μόνο τέχνη, αλλά και καλή επιλογή πρώτης ύλης. Φροντίστε ο καφές που θα χρησιμοποιήσετε να είναι φρέσκος, καλής ποιότητας και πρόσφατα αλεσμένος, έτσι ώστε να διατηρεί τα αρώματά του στο φουλ.
Βάλτε τον καφέ στο φίλτρο σωστά
Φροντίστε το φίλτρο της μηχανής σας να είναι απόλυτα στεγνό και στη συνέχεια ρίξτε τον καφέ σας μέχρι να γεμίσει και να απλωθεί ομοιόμορφα, χτυπώντας το φίλτρο σε κάποια επιφάνεια, ώστε να απλωθεί. Αν ο καφές σας έχει δημιουργήσει ένα μικρό «λόφο» που προεξέχει, διώξτε το με το δείκτη σας και θυμηθείτε ότι χρειάζεστε περίπου 7-9 γραμμάρια για μονή δόση. Αφού ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, θα χρειαστεί να προβείτε στο πάτημα του καφέ, το επονομαζόμενο tamping. Με ειδικό εξάρτημα πιέστε τον καφέ στο φίλτρο προκειμένου να μειωθούν τα κενά κι έπειτα τοποθετήστε το φίλτρο στη μηχανή. Αυτή η διαδικασία, αν γίνει σωστά, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκχύλιση.
Παρατηρήστε την εκχύλιση
Αν πρόκειται να πατήσετε το κουμπί της εκχύλισης και να απομακρυνθείτε από τη μηχανή, καλύτερα να μην το κάνετε. Η εκχύλιση χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σας και δεν πρέπει να ξεπεράσει το 26-28 δευτερόλεπτα, για να είστε σίγουροι για ένα επιτυχημένο και γευστικό αποτέλεσμα.
Βάλτε πάγο
Επιδιώξτε να παγώσετε άμεσα τον καφέ σας, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα μετά το τέλος της εκχύλισης, με τη βοήθεια ενός μίξερ και μερικά παγάκια, προσθέτοντας τη ζάχαρη που επιθυμείτε. Χτυπήστε το για λίγο, έτσι ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφη θερμοκρασία και μόλις το καταφέρετε, αδειάστε το σε ένα ποτήρι με μερικά παγάκια. Προτιμήστε να χτυπήσετε τον καφέ με τα παγάκια σε ένα ανοξείδωτο σέικερ και έχετε υπόψη σας ότι για να παγώσει ο καφές χρειάζεται περίπου 2 παγάκια, ποσότητα ισοδύναμη με την εκχύλιση του εσπρέσσο. Η ιδανική θερμοκρασία του ροφήματος που θα σερβίρετε πρέπει να βρίσκεται στους 3-4 βαθμούς Κελσίου.
Ώρα για αφρόγαλα
Σταματήστε να θαυμάζετε το ωραίο και πηχτό αφρόγαλα που πίνετε έξω και φτιάξτε το μόνοι σας, έτσι ώστε να έχετε ένα ολοκληρωμένο, καλοκαιρινό φρέντο καπουτσίνο. Η κακή του εμφάνιση και γεύση οφείλεται συχνά στη λάθος θερμοκρασία, γι’ αυτό, αν το φτιάχνετε με τη μηχανή του εσπρέσσο, βάλτε λίγο γάλα στο μπρίκι σας και τοποθετήστε το ακροφύσιο του ατμού αρχικά στο 1ο επίπεδο, δηλαδή στην επιφάνεια του γάλακτος και στη συνέχεια στο 2ο επίπεδο για την περισσότερη διάρκεια της διαδικασίας, δηλαδή εκεί που ο θόρυβος είναι μικρότερος και πιο ομαλός, που σημαίνει, ούτε στον πάτο, ούτε στην επιφάνεια, κάπου ενδιάμεσα. Στο τέλος, βυθίστε το ακροφύσιο στον πάτο, καθώς σε αυτή τη φάση το αφρόγαλα γίνεται πιο συμπαγές, και παραμείνετε εκεί μέχρι τους 60 βαθμούς Κελσίου. Όταν ο όγκος του γάλακτος αυξηθεί κατά 50% μέσα στο μπρίκι και η θερμοκρασία φτάσει τους 65-70 βαθμούς, τότε το αφρόγαλά σας είναι έτοιμο.
Σε περίπτωση που δεν έχετε μηχανή ή σας μπερδεύει η διαδικασία, μπορείτε να φτιάξετε και με άλλον, πολύ απλό τρόπο το αφρόγαλα: ζεστάνετε λίγο πλήρες γάλα μέχρι να αχνίσει στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπρίκι και στη συνέχεια, αδειάστε το σε ψηλό ποτήρι. Πάρτε το μιξεράκι του καφέ και αφού το τοποθετήσετε μέσα στο γάλα βάλτε το σε λειτουργία ανεβοκατεβάζοντάς το για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να αφρίσει το γάλα. Έτοιμοι!
clickatlife