, Δευτέρα
22 Απριλίου 2024

search icon search icon

Τι λένε οι επιστήμονες για τους ψεκασμούς

7D9D362F226AE490F4B8998088A4B512Αν κάποιοι μας ψεκάζουν, μάλλον ξέρουν πώς να το κρατήσουν μυστικό, ακόμα και από τους επιστήμονες: δεκάδες ειδικοί που κλήθηκαν να τοποθετηθούν για το θέμα δηλώνουν πως δεν έχουν αντιληφθεί κάτι περίεργο στην ατμόσφαιρα.
Στόχος της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Environmental Research Letters, ήταν να συγκεντρώσει τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας «προς όφελος των πολιτών που δεν έχουν αποφασίσει» για το εάν μας ψεκάζουν ή όχι, αναφέρει η ερευνητική ομάδα με ανακοίνωσή της.
Στη μελέτη, με τίτλο Ποσοτικοποιώντας την επιστημονική ομοφωνία κατά της ύπαρξης ενός μυστικού προγράμματος ατμοσφαιρικών ψεκασμών μεγάλης κλίμακας, κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους 77 ατμοσφαιρικοί χημικοί που ειδικεύονται στη συμπύκνωση υδρατμών και γεωχημικοί που μελετούν τη μεταφορά σκόνης και ρύπων στην ατμόσφαιρα.
Οι 76 από τους 77 απάντησαν πως δεν έχουν υπόψη τους ενδείξεις ενός τέτοιου προγράμματος. Απάντησαν επίσης ότι οι λευκές γραμμές στον ουρανό που παρουσιάζονται συνήθως ως απόδειξη των ψεκασμών μπορούν να εξηγηθούν από το φαινόμενο της απότομης ψύξης των υδρατμών στα καυσαέρια των αεροπλάνων.
Ο ένας επιστήμονας που διαφοροποιήθηκε ανέφερε ότι οι ενδείξεις που έχει στο μυαλό του αφορούν «υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικού βαρίου σε απομακρυσμένη τοποθεσία με χαμηλά επίπεδα βαρίου στο έδαφος» -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Ακόμα κι αυτός ο ειδικός, πάντως, συμφώνησε με τους υπολοίπους ότι οι φωτογραφίες τις οποίες κλήθηκαν να σχολιάσουν έδειχναν γραμμές από συμπύκνωση υδρατμών και τίποτα περισσότερο.
Οι συντάκτες της μελέτης αναγνωρίζουν ότι τα καθησυχαστικά ευρήματά τους είναι απίθανο να πείσουν τους πιστούς της θεωρίας των ψεκασμών. Δηλώνουν ωστόσο ικανοποιημένοι από την προοπτική να πειστούν τουλάχιστον «οι φίλοι των οπαδών».
Για την ιστορία, πάντως, η θεωρία των ψεκασμών είχε διαψευστεί και το 2000 από κοινή ανακοίνωση που αναγκάστηκαν να εκδώσουν η NASA, η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), η Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA). Αλλά ποιος τους πιστεύει αυτούς… in.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.