15:08, Σάββατο
29 Ιανουαρίου 2022

Τι πραγματικά καπνίζουν και σνιφάρουν οι ηθοποιοί όταν γυρίζουν μια ταινία;

pacino
Παρότι οι σκηνές καπνίσματος απαγορεύονται πλέον σε αρκετά από τα τηλεοπτικά δίκτυα, το άναμμα ενός τσιγάρου παραμένει πολύ «κινηματογραφικό» για πολλούς σκηνοθέτες, που, μέσω αυτού, θέλουν να δώσουν στους χαρακτήρες τους κάποιες στιγμές στοχασμού.
Το αργό κάπνισμα και το γρήγορο σνιφάρισμα μια γραμμής κοκαΐνης, λοιπόν, είναι αρκετά διαδεδομένα στη μεγάλη οθόνη, αλλά πώς μπορεί ο δημιουργός μιας ταινίας να πετύχει τη σκηνή α) χωρίς να παραβεί το νόμο και β) χωρίς να επιβαρύνει την υγεία των ηθοποιών; Ο Jeff Butcher, ο οποίος έχει εργαστεί σε ταινίες που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, όπως το Requiem For A Dream και το The Wrestler, εξηγεί τι πραγματικά χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων:
Κάπνισμα:
Μέχρι τις αρχές του ’90, τα περισσότερα τσιγάρα ήταν αληθινά.
«Έπαιρνες τηλέφωνο σε μια εταιρεία, έλεγες “γυρίζουμε μια ταινία και χρειαζόμαστε τσιγάρα” και σου έστελναν μια κούτα», περιγράφει ο Butcher. «Για την ταινία Mystery Train θυμάμαι ότι λάβαμε μια τεράστια κούτα με Silk Cut και τα καπνίσαμε όλα».
Σήμερα, οι περισσότεροι καπνίζουν φυτικά τσιγάρα, φτιαγμένα από μη εθιστικές ουσίες, τα οποία, αν και όχι απολύτως ασφαλή, αποτελούν λιγότερο βλαβερή επιλογή. Για την ταινία Mad Men, επιλέχθηκε η μάρκα Ecstasy Cigarettes.
Για ορισμένους ηθοποιούς, μάλιστα, φτιάχνονται ειδικά φυτικά τσιγάρα. Π.χ. στο Non Stop, o Λίαμ Νίσον κάπνισε τσιγάρα… χαμομηλιού.
Καπνίζοντας χόρτο

O Butcher προτιμά «ψεύτικη» μαριχουάνα από την International Oddities, «ένα χαμηλού κόστους, νόμιμο χόρτο», το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στο Pineapple Express.
Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι φυσικά διεγερτικά, αλλά δεν προκαλούν τίποτα σοβαρό ώστε να μην μπορέσει ένας ηθοποιός να ερμηνεύσει το ρόλο του.
Κοκαΐνη

Γάλα σε σκόνη και baking soda ήταν οι πιο δημοφιλείς επιλογές στο παρελθόν, αλλά τώρα η ινοσιτόλη, μια σκόνη που περιέχει βιταμίνη B, είναι το αντικατάστατο της κοκαΐνης στις κινηματογραφικές σκηνές.
Αυτή μπορεί να προκαλέσει μια ελαφριά διέγερση, κάτι που ο Μίκι Ρουρκ δεν γνώριζε όταν γύριζε το The Wrestler και τον έκανε να «φρικάρει»
«Έγινε πραγματικά νευρικός. Αλλά, λίγα λεπτά αργότερα, είχε επανέλθει», θυμάται ο Butcher.
Ηρωίνη

Σε αρκετά φιλμ επιλέγεται να υπονοηθεί η ένεση, κόβοντας τη σκηνή αμέσως πριν. Αλλά σε όσα προβάλλεται, οι σύριγγες που χρησιμοποιούνται είναι, φυσικά, ψεύτικες, ενώ με ειδικά εφέ δίνεται η αίσθηση στο θεατή ότι η βελόνα τρυπά το δέρμα.
Πηγή: womantoc.gr