, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Το «Darknet» κι άλλα της… τεχνολογίας


#Κυβερνοεγκληματίες προσφέρουν επί πληρωμή τις υπηρεσίες τους σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, παρέχοντάς τους τα μέσα να πλήξουν την Ευρώπη, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοιες τεχνικές για την πραγματοποίηση μεγάλων επιθέσεων, ανακοίνωσε η Europol. «Υπάρχουν επί της παρούσης λίγα στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι δυνατότητες κυβερνοεπίθεσής τους πηγαίνουν πέρα από τους κοινούς βανδαλισμούς σε ιστοσελίδες» αναφέρθηκε στην ετήσια αξιολόγησης περί απειλής από το κυβερνοέγκλημα, εν μέσω ενός έτους που χαρακτηρίστηκε από την άνοδο της υποκινούμενης από τζιχαντιστές βίας στην Ευρώπη. Ωστόσο, το «Darknet» μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ειδικών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι, με τη σειρά τους, παρέχουν «υπηρεσίες εγκλήματος» πρόσθεσε η Europol. «Η διαθεσιμότητα εργαλείων και υπηρεσιών κυβερνοεγκλήματος και τα παράνομα εμπορεύματα (περιλαμβανομένων όπλων) στο Darknet παρέχουν πολλές ευκαιρίες για να αλλάξει αυτό». Συνολικά, συμπεραίνει η αναφορά, οι υπάρχουσες τάσεις στο κυβερνοέγκλημα συνεχίζουν να κλιμακώνονται, ενώ κάποιες χώρες- μέλη της ΕΕ ανέφεραν ότι τα κυβερνοεγκλήματα ξεπερνούν τις «κλασικές» μορφές εγκλημάτων. «Η Europol προβληματίζεται σχετικά με το πώς η όλο και πιο επεκτεινόμενη κοινότητα των κυβερνοεγκληματιών είναι σε θέση να εκμεταλλεύεται την όλο και μεγαλύτερη εξάρτησή μας από την τεχνολογία και το Ίντερνετ» δήλωσε ο Ρομπ Γουεϊνράιτ, διευθυντής της, μέσω ανακοίνωσης. «Έχουμε δει επίσης μια μετατόπιση δραστηριότητας στις βοηθούμενες από τον κυβερνοχώρο δραστηριότητες, που σχετίζεται με την εμπορία ανθρώπων, την τρομοκρατία και άλλες απειλές». Το «Ransomware»- προγράμματα που παραβιάζουν βάσεις δεδομένων και ζητούν λύτρα για το ξεκλείδωμά τους σε εικονικά συναλλάγματα όπως το Bitcoin- συνεχίζει να διογκώνεται ως πρόβλημα, όπως και οι στοχευμένες επιθέσεις «phishing», για την απόκτηση δεδομένων ασφαλείας από στελέχη επιχειρήσεων κ.α, όπως και το video streaming κακοποίησης ανηλίκων. Οι επιθέσεις εναντίον τραπεζικών δικτύων αυξάνονται επίσης, σύμφωνα με την αναφορά, όπως και οι απάτες που έχουν να κάνουν με ανέπαφες πληρωμές και συναλλαγές. Ωστόσο, οι «παραδοσιακές» απάτες που απαιτούν τη φυσική παρουσία κάρτας έχουν μειωθεί.
#Η Blackberry ανακοίνωσε πως σταματά τον σχεδιασμό smartphones μετά από 14 χρόνια, σε μια ιστορική εξέλιξη για την εταιρεία- πρωτοπόρο στον χώρο των «έξυπνων» κινητών, η οποία εδώ και χρόνια έχει βρεθεί πολύ πίσω από γίγαντες όπως η Apple και η Samsung. Τον Μάιο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζον Τσεν, είχε πει πως θα ήξερε μέχρι τον Σεπτέμβριο εάν ο τομέας hardware είχε πιθανότητες να καταστεί κερδοφόρος. Ωστόσο, όπως φαίνεται, αυτό δεν συνέβη, με τη Blackberry να ανακοινώνει ότι θα κάνει outsource την ανάπτυξη hardware σε συνεργάτες. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του BBC, η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει πότε θα κυκλοφορήσουν νέα τηλέφωνα Blackberry, ωστόσο ο Τσεν ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα διατεθούν προς πώληση και άλλες συσκευές με το χαρακτηριστικό «φυσικό» (όχι οθόνης αφής) πληκτρολόγιο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πουλήθηκαν περίπου 400.000 smartphones το δεύτερο τρίμηνο- λιγότερα από ό,τι τους προηγούμενους τρεις μήνες. Το Οκτώβριο του 2015, η Blackberry είχε αλλάξει κατεύθυνση στα smartphones παράγοντας το πρώτο της τηλέφωνο με Android αντί για το δικό της ΒΒ10. Ωστόσο, ο Τσεν παραδέχτηκε ότι η συσκευή, που διέθετε ένα συρόμενο φυσικό πληκτρολόγιο, ήταν πολύ ακριβή για να έχει απήχηση στο μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς. Από τότε, η εταιρεία έχει βγάλει ένα πιο φθηνό τηλέφωνο με οθόνη αφής και Android, βασισμένο σε ένα τηλέφωνο που κυκλοφόρησε η κάτοχος της Alcatel, TCL. Ο Τσεν υποστήριξε πως η κίνηση outsourcing της ανάπτυξης κινητών βοηθά την εταιρεία να αποφύγει μια έντονα ανταγωνιστική αγορά και να επικεντρωθεί στον επικερδή τομέα του software. Οι επενδυτές καλωσόρισαν την ανακοίνωση, καθώς η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 5%. Όσον αφορά στο πώς θα παραμείνουν οι συσκευές με το brand της Blackberry στην αγορά, ανακοινώθηκε πως έχει υπογραφεί συμφωνία με την ινδονησιακή BB Merah Putih για την κατασκευή, διανομή και προώθηση νέων συσκευών στη χώρα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της. Η Blackberry ανακοίνωσε πως σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται συζητήσεις για αντίστοιχες συμφωνίας στην Κίνα, καθώς και πρωτοβουλίες για την Ινδία. Όπως τόνισε ο Τσεν, λιγότερες από 100 θέσεις εργασίας θα χαθούν από τη συγκεκριμένη κίνηση.
#Η Amazon, η DeepMind της Google, το Facebook, η ΙΒΜ και η Microsoft ενώνουν τις δυνάμεις τους σχετικά με το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης: Οι πέντε εταιρείες θα συνεργάζονται σε θέματα όπως η ιδιωτικότητα, η ασφάλεια και η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης. Η «Partnership on Artificial Intelligence» θα περιλαμβάνει εξωτερικούς ειδικούς.«Έχουμε δει πολύ γρήγορη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μέσα σε πολύ μικρή περίοδο χρόνου» είπε ο καθηγητής Γιόσουα Μπέντζιο, του University of Montreal. «O τομέας φέρνει συναρπαστικές ευκαιρίες για εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς. Και πάλι, εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λαμβάνουν χώρα αυτές οι εξελίξεις», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η συνεργασία των «μεγάλων παικτών» είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστεί πως όλοι μοιράζονται τις ίδιες αξίες και σκοπούς. Όπως υπογραμμίζει το BBC, αξιοσημείωτη είναι η απουσία της Apple, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και πιθανώς να ενταχθεί στο γκρουπ και αυτή σύντομα. Στο γκρουπ θα συμμετέχουν εξίσου εταιρικά μέλη και μη και είναι ήδη σε συζητήσεις με οργανώσεις όπως η Association for the Advancement of Artificial Intelligence και το Allen Institute for Artificial Intelligence. Όπως διευκρινίστηκε, δεν είναι μεταξύ των σκοπών του το lobbying. Έρευνες θα πραγματοποιούνται πάνω στους τομείς της ηθικής, της διαφάνειας, της ιδιωτικότητας, της αλληλεπίδρασης με την τεχνητή νοημοσύνη και της αξιοπιστίας. Σημειώνεται πως η Microsoft ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη πως δημιούργησε μία νέα μονάδα τεχνητής νοημοσύνης. Επικεφαλής του Microsoft AI and Research Group θα είναι ο Χάρι Σουμ, «βετεράνος» της εταιρείας που έχει θητεύσει σε υψηλόβαθμες θέσεις στο Microsoft Research και το Bing. «H Microsoft δουλεύει πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη από την αρχή του Microsoft Research, αλλά και πάλι, έχουμε μόλις ξύσει την επιφάνεια όσων μπορούν να γίνουν» είπε ο Σουμ σε ανακοίνωσή του. Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, είχε δηλώσει πως η συμφωνία ύψους 26,2 δισ. για το LinkedIn αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειές της στους τομείς των analytics, machine learning και τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, η Microsoft εξαγοράζει άλλες εταιρείες για να επεκτείνει το «αποτύπωμά» της στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης: Τον Φεβρουάριο αγόρασε τη SwiftKey, κατασκευάστρια μιας εφαρμογής «predictive» πληκτρολογίου και τον προηγούμενο μήνα τη Genee, μια υπηρεσία scheduling που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.
#Η μέρα που η Εικονική Πραγματικότητα θα αποτελεί μία πλήρη, απόλυτα ρεαλιστική εμπειρία από κάθε άποψη, φαίνεται ότι πλησιάζει όλο και πιο γρήγορα, αν κρίνει κανείς από τη στολή που σχεδίασαν ερευνητές του Royal College of Art στο Λονδίνο, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να «νιώσει» μέσω της αφής εικονικά αντικείμενα. Η εφαρμοστή στολή του προγράμματος Skinterface παραπέμπει σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο μάλλον δεν είναι μακριά η στιγμή που (αυτή ή κάποια άλλη παρεμφερής) θα καθιερωθεί. «Οι εμπειρίες Εικονικής Πραγματικότητας μέχρι τώρα περιορίζονταν στον ήχο και την εικόνα, αλλά δεν είναι πλήρως απορροφητικές, επειδή δεν μπορείς να νιώσεις πράγματα, και στον πραγματικό κόσμο το δέρμα είναι το interface μέσω του οποίου αλληλεπιδρούμε με τα πάντα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο νιώθουμε τα πάντα στον πραγματικό κόσμο» λέει η Σαρλότ Φουρέτ, σχεδιάστρια και φοιτήτρια του RCA (Innovation, Design and Engineering). Το πρωτότυπο μανίκι που δημιουργήθηκε στη σχολή δημιουργεί αυτή την αίσθηση μέσω ειδικών μαγνητικών ενεργοποιητών (actuators) που είναι ενσωματωμένοι σε αυτό. Όταν εκτίθενται σε διαφορετικούς ήχους, δημιουργούν ένα ποικίλλων χαρακτηριστικών ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το οποίο με τη σειρά κάνουν αυτόν που το φοράει να βιώνει αισθήσεις στο δέρμα του. Τις κινήσεις της στολής παρακολουθεί μία κάμερα η οποία παρατηρεί τα χρωματιστά της σημεία, με αποτέλεσμα την αλληλεπίδραση βάσει των χρωματικών αυτών κωδίκων- ωστόσο, σκοπός της ομάδας είναι να πάει ακόμα παραπέρα.