Κώστας Γκιουλέκας στην karfitsa: Είμαστε στα τελευταία μέτρα ενός Μαραθωνίου - Karfitsa.gr
Πολιτική Πρόσωπα

Κώστας Γκιουλέκας στην karfitsa: Είμαστε στα τελευταία μέτρα ενός Μαραθωνίου

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

Η μάχη δεν τελείωσε. Θεωρώ, όμως, ότι είμαστε στα τελευταία μέτρα ενός Μαραθωνίου και μόνο με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας, ενώ εξελίσσονται και οι εμβολιασμοί, θα μπορέσουμε να πούμε σύντομα ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία, δηλώνει σε συνέντευξη του στην kariftsa ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας. Ο κ. Γκιουλέκας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί σε όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, ενώ ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ενέργειες που γίνονται στο διπλωματικό πεδίο, τονίζει πως διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο από το 1974 και μετά, με εξαίρεση το επεισόδιο στα Ίμια. Προσθέτει πως «η Ελλάδα παραμένει παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, απολύτως προετοιμασμένη και αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της έναντι οιουδήποτε τα αμφισβητήσει».

Υπάρχει το δεδομένο των μεταλλάξεων, όπως και αυτό των εμβολιασμών. Πιστεύετε πως πλησιάζει η περίοδος που θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ή πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό;

Είναι αλήθεια ότι μάθαμε να ζούμε σε μία διαφορετική πραγματικότητα, αλλάξαμε τις ζωές μας, προσαρμοστήκαμε σε νέα δεδομένα. Όχι μόνο εμείς, στην Ελλάδα, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης. Είμαι, όμως, αισιόδοξος και πιστεύω ότι με την έναρξη των εμβολιασμών ήρθαμε ένα βήμα πιο κοντά στην επαναφορά της κανονικότητας. Βεβαίως, η μάχη ακόμη δεν τελείωσε και καθημερινά τα δεδομένα αλλάζουν. Ακόμη θρηνούμε απώλειες συνανθρώπων μας. Και, παράλληλα, υπάρχει μεγάλη κούραση από όλους. Θεωρώ, όμως, ότι είμαστε στα τελευταία μέτρα ενός Μαραθωνίου και μόνο με την πλήρη τήρηση και εφαρμογή των μέτρων προστασίας που εισηγούνται οι ειδικοί επιστήμονες – ενώ διεξάγεται παράλληλα το πρόγραμμα των εμβολιασμών-, θα μπορέσουμε να πούμε σύντομα ότι με ασφάλεια αφήσαμε πίσω μας την πανδημία.

Παρά τις οικονομικές ενισχύσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση, πολλές επιχειρήσεις δηλώνουν πως δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Θα δούμε επιπλέον μέτρα στήριξης, υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια;

Είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει στο ζύγι την προστασία της δημόσιας υγείας με την οικονομία. Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να βγούμε από αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Είναι λογικό, όμως, ότι όσο παρατείνεται η διάρκεια της πανδημίας και παραμένουν σε ισχύ οι αναγκαίοι περιορισμοί, τόσο να μεγαλώνει η επιβάρυνση στην πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τα νοικοκυριά. Το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι η ζημιά στην οικονομία θα είναι σημαντική. Όπως και ότι θα επηρεαστούν σημαντικά και άλλοι τομείς, όπως αυτός της εργασίας.Τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021 για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων ανέρχονται συνολικά στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα γίνεται μία προσπάθεια ακόμα προκειμένου η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή.Νομίζω ότι τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακόμα.Με τις κατάλληλες πολιτικές, όμως, θα περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες.Η Κυβέρνηση, με μία σειρά μέτρων και στοχευμένων μεταρρυθμίσεων, προσπαθεί να θέσει τις βάσεις για δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας στην μετά τον κορωνοϊό εποχή.

Ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, πως θα σχολιάζατε την περίοδο που διανύουμε αυτή τη στιγμή με την Τουρκία; Τι προσπάθειες κάνει σε διεθνές επίπεδο η χώρα μας για την ενδυνάμωση της διπλωματίας της και τι κινήσεις γίνονται για την ενίσχυση της άμυνας μας;

Τον τελευταίο χρόνο, με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο στα ελληνοτουρκικά από το 1974 και μετά, με εξαίρεση το επεισόδιο στα Ίμια, που στοίχισε την ζωή στους τρεις ήρωες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα απάντησε την τουρκική επιθετικότητα με ψύχραιμους και υπεύθυνους χειρισμούς.Επιδοθήκαμε σε έναν πολιτικό και διπλωματικό μαραθώνιο, χτίζοντας και ενδυναμώνοντας συμμαχίες, προκειμένου να αποδείξουμε στην διεθνή κοινότητα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή. Έναν μαραθώνιο που ξεκίνησε να αποδίδει καρπούς σε όλα τα επίπεδα και να ενισχύει πολιτικά και διπλωματικά την θέση της πατρίδας μας. Προωθήσαμε και υπογράψαμε συμφωνίες όπως αυτές του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, προχωρήσαμε επίσης και στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, στην σύναψη αμυντικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με συμμάχους χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν κ.ά. Πέραν αυτών, όμως, παράλληλα με τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, εργαζόμαστε όλο αυτό το διάστημα, χωρίς πομπώδεις τόνους και σιωπηρά, και στο επιχειρησιακό σκέλος, ενισχύοντας τον αποτρεπτικό μηχανισμό, που διαθέτει η χώρα, τις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις μας.Και με αυτό τον τρόπο προχωρούμε. Οχυρώνουμε την ειρήνη μας. Με δυναμισμό, πρωτοβουλίες και εξωστρέφεια. Η Ελλάδα παραμένει ένας παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, με εμμονή στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, αλλά και απολύτως προετοιμασμένη και αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της έναντι οιουδήποτε τα αμφισβητήσει.

Τελικά «διέξοδος» στο θέμα της υπόθεσης Κουφοντίνα υπάρχει; Έχουν ανέβει οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης, την στιγμή που κινδυνεύει η ζωή του και η αντιπολίτευση εξαπολύσει βολές προς την κυβέρνηση.

Δεν είναι δυνατόν να εκβιάζεται ένα κράτος δικαίου, μία ευνομούμενη πολιτεία, από έναν καταδικασμένο έντεκα φορές για φόνους εναντίον συνανθρώπων μας και για εγκλήματα τρομοκρατίας. Η δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα και οι κανόνες δικαίου που ισχύουν για όλους, ισχύουν και για τον Κουφοντίνα. Κανένας δεν θέλει να διακινδυνεύει η ζωή του οποιουδήποτε, γι’ αυτό και γίνεται κάθε προσπάθεια να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια. Δεν μπορεί, όμως, να γίνεται εξαίρεση στην εφαρμογή του νόμου εάν κάποιος κρατούμενος ή καταδικασμένος διαφωνεί με κάποια απόφαση της δικαιοσύνης και προσπαθεί να εκβιάσει την ελληνική πολιτεία προκειμένου να επιβάλει τις απόψεις του. Δεν υπάρχει κανένας ιδεολογικοπολιτικός μανδύας σε όλο αυτό. Όσοι χρησιμοποιούν αυτό το θέμα αντιπολιτευτικά, καταρχήν, δεν σέβονται τους θεσμούς και, κατά δεύτερον, εκφράζουν την επικίνδυνη άποψη ότι η δικαιοσύνη μπορεί να ελέγχεται και να χειραγωγείται. Εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει, σημαίνει ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα δεν λειτουργεί.

Όσον αφορά την περίοδο του ελληνικού #metoo που βιώνουμε, ποιες θα πρέπει να είναι οι πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες που πρέπει να το συνοδεύσουν;

Τις δυνατές φωνές που έσπασαν την ένοχη σιωπή, πρέπει να τις ακολουθήσουν η τόλμη της Πολιτείας και η ωριμότητα της κοινωνίας. Ήδη, ο Πρωθυπουργός, έδειξε τον δρόμο που θα βαδίσει η Ελλάδα, ανακοινώνοντας στην Βουλή εννέα πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων, αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον.Δημιουργώντας έτσι ένα πλαίσιο ασφάλειας για κάθε πολίτη, ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης στο οποίο τα θύματα παιδεραστίας, βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης θα βρίσκουν το θάρρος να καταγγέλλουν τους θύτες τους. Είναι αλήθεια ότι ένα τραύμα αναδείχθηκε. Αλλά μαζί και μια ευκαιρία για να επουλωθεί.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ