Κοτζιάς: Το Κυπριακό είναι ξεχωριστό πρόβλημα από τα ζητήματα του Αιγαίου - Karfitsa.gr
Πολιτική

Κοτζιάς: Το Κυπριακό είναι ξεχωριστό πρόβλημα από τα ζητήματα του Αιγαίου

ÓõíÜíôçóç ôïõ ÕÐÅÎ Íßêïõ ÊïôæéÜ ìå ôïí Ãåñìáíü ïìüëïãü ôïõ Öñáíê ÂÜëôåñ ÓôáúíìÜéåñ, ÐÝìðôç 29 Ïêôùâñßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)
Ο Έλληνας υπουργός διετύπωσε την γνώμη ότι τώρα υπάρχει μία μοναδική ευκαιρία για...

Το Κυπριακό είναι ξεχωριστό πρόβλημα και είναι καυτό πρόβλημα, μπορεί και πρέπει να λυθεί, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου και σημειώνει: «Το Αιγαίο δεν έχει πρόβλημα, η Τουρκία διεκδικεί και προκαλεί πρόβλημα, ενώ το Κυπριακό το έχει ήδη προκαλέσει με την παράνομη κατοχή. Το ένα μπορεί να λυθεί χωρίς το άλλο και προηγείται το Κυπριακό».

Κοτζιάς: Το Κυπριακό είναι ξεχωριστό πρόβλημα από τα ζητήματα του Αιγαίου

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι για τα ζητήματα του Αιγαίου υπάρχει μία συζήτηση με την Τουρκία. «Εμείς το πρόβλημα που γνωρίζουμε να υπάρχει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Είναι άλλης φύσης πρόβλημα από το Κυπριακό, ακόμη και αν από πίσω υποκρύπτονται οι ίδιες αναθεωρητικές λύσεις. Αλλά, τα δύο είναι διαφορετικής φύσης προβλήματα», επεσήμανε.

Ο Έλληνας υπουργός διετύπωσε την γνώμη ότι τώρα υπάρχει μία μοναδική ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού, που έχει να κάνει με τη γενιά των πολιτικών.

Ο Ακιντζί, ανέφερε, νιώθει Τουρκοκύπριος, νιώθει μία σύνδεση με την τουρκική κουλτούρα, αλλά έχει και μία ταυτότητα ως Κύπριος. «’Αρα, σήμερα είναι μία καλή στιγμή από μία περίοδο που τελειώνει. Ή θα ανοίξουμε μια καινούρια πόρτα για να την μετεξελίξουμε αυτή την περίοδο ή δεν βλέπω εύκολο στο μέλλον να υπάρχει άλλη ευκαιρία.

Δεύτερον, είναι η θέληση του κυπριακού λαού και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Και, τρίτον, έχουμε μία ηγεσία στην Ελλάδα, η οποία θέλει να βοηθήσει στη λύση, χωρίς να ανακατεύεται εκεί που δεν την σπέρνουν», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας στο πλαίσιο της λύσης του κυπριακού ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Πρέπει να ξεχωρίσετε την ασφάλεια στη μεταβατική περίοδο, καθώς και την περίοδο μετά την μετεξέλιξη. Υπάρχει μία μεθοδολογική διαφορά ανάμεσα στη μετεξέλιξη στη συγκεκριμένη περίπτωση και στην ύπαρξη του φαινομένου μετά. Θα επεξεργαστούμε κείμενα σε αυτό το ζήτημα».

Σε ερώτηση, αν κατά την επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, στην Αθήνα θα συζητηθεί και το θέμα η Ελλάδα να γίνει χώρα υποδοχής του αμερικανικού φυσικού αερίου, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι η κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος, διότι αυτό θα ενισχύσει και τη γεωστρατηγική θέση και την οικονομία της.

«Σε αυτό το πλαίσιο ό,τι μπορεί να ωφελήσει τη θέση και την οικονομία της χώρας είναι καλοδεχούμενο», δήλωσε.

ethnos.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ