, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κουνούπια: όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

kounoupiΌλοι λίγο-πολύ αγαπούν το καλοκαίρι, αν όμως ρωτήσει κανείς τι δεν αντέχουν σε αυτό σίγουρα η απάντηση θα είναι “τα κουνούπια”.

Τα κουνούπια ζουν τους ζεστούς μήνες του χρόνου σε λιμνάζοντα νερά και αναζητώντας τροφή μπορούν να “ταξιδέψουν” έως και 2,5 χιλιόμετρα την ημέρα.

Τρέφονται αποκλειστικά με αίμα, γεννούν περίπου 300 αυγά τα οποία μέσα σε λίγες μέρες εκκολάπτονται και γίνονται ενήλικα κουνούπια, που θα ζήσουν 30 με 40 μέρες.

Έχουν ειδικά κατασκευασμένο στόμα που εισχωρεί στο δέρμα και από εκεί μας ρουφάει το αίμα. Το σάλιο τους μουδιάζει τοπικά το δέρμα και: πρώτον εμείς δεν νιώθουμε το τσίμπημα, και δεύτερον το σάλιο τους βοηθάει το ίδιο το έντομο να χωνέψει το αίμα που έχει πιει. Στο σάλιο του κουνουπιού, οφείλεται και ο κνησμός, η φαγούρα που νιώθουμε λίγη ώρα αφού μας τσιμπήσει.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν μας τσιμπήσει κάποιο κουνούπι;

Καταρχήν το δέρμα εμφανίζει ένα σπυρί που στη βάση και τα άκρα του είναι κόκκινο και στο μέσο του είναι λευκό, και έχει έντονο κνησμό. Το βασικότερο που θα πρέπει να κάνουμε θα είναι να ΜΗΝ το ξύσουμε διότι έτσι η φαγούρα θα γίνει εντονότερη και θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να πλύνουμε με άφθονο νερό και σαπούνι το σπυρί. Ένα γιατροσόφι που όμως αποδεδειγμένα βοηθάει είναι η τοποθέτηση λίγου πάγου επάνω στο σπυρί. 

Επίσης θα ήταν καλό να τοποθετήσουμε σίτες, να μην αφήνουμε νερά να λιμνάζουν και να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά, πάντα όμως με προσοχή.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το AIDS, δεν μεταδίδεται από το τσίμπημα του κουνουπιού. Η ελονοσία όμως μπορεί να μεταδοθεί από το κουνούπι στον άνθρωπο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.