, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κουνούπια: παγίδες από ανακυκλωμένα λάστιχα αυτοκινήτων (BINTEO)

kounoupia-pagides-lastiha-129738Η «οβιγιάντα» είναι μια απλή παγίδα κουνουπιών κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα λάστιχα.
Μια μελέτη που διενεργήθηκε στη Γουατεμάλα έδειξε ότι αυτή με αυτή τη φθηνή και οικολογική λύση μέσα σε δέκα μήνες επιτεύχθηκε η καταστροφή 180.000 αβγών του κουνουπιού-τίγρη, δέκα φορές περισσότερα από τις συμβατικές παγίδες.

 Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν μηδενικά κρούσματα δάγκειου πυρετούτην ώρα που οι υγειονομικές αρχές της κεντροαμερικανικής χώρας θα περίμεναν περίπου 50 περιπτώσεις.

Ο Αηδής ο αιγυπτιακός ή κουνούπι-τίγρης ευθύνεται για τη μετάδοση μιας σειράς ασθενειών, όπως ο ιός Ζίκα, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Chikungunya και ο κίτρινος πυρετός.
Ο έλεγχος της εξάπλωσης του «τίγρη» είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της ανθεκτικότητάς του στα παρασιτοκτόνα, της έλλειψης πόρων στις περιοχές εξάπλωσής τους και της ευνοϊκής για το είδος υπερθέρμανσης πολλών περιοχών του πλανήτη.
Η παγίδα είναι καρπός της συνεργασίας ερευνητών από το Μεξικό και τον Καναδά και αποτελείται από δύο «τόξα» παλιών ελαστικών μήκους 50 εκατοστών το καθένα που μαζί φτιάχνουν κάτι σαν στόμα με μια βαλβίδα απελευθέρωσης υγρών στον πάτο.
Μέσα στο δοχείο έβαλαν ένα μη τοξικό, αλλά ελκυστικό για τα κουνούπια διάλυμα που μεταξύ άλλων περιέχει φερομόνες κουνουπιού οι οποίες δίνουν στα θηλυκά κουνούπια το σήμα ότι πρόκειται για ασφαλές σημείο απόθεσης των αβγών τους.
Τα κουνούπια μπαίνουν αφήνουν τα αβγά τους σε μια λωρίδα από χαρτί ή ξύλο που επιπλέει στη «λιμνούλα». Δύο φορές την εβδομάδα, η βάση αυτή απομακρύνεται, τα αβγά καταστρέφονται και το διάλυμα φιλτράρεται για να χρησιμοποιηθεί ξανά ως δόλωμα.
«Χρησιμοποιήσαμε ανακυκλωμένα ελαστικά διότι τα παλιά λάστιχα αντιστοιχούν στο 29% των σημείων αναπαραγωγής του κουνουπιού-τίγρη, διότι είναι φθηνά και υπάρχουν παντού και διότι η επαναχρησιμοποίησή τους αποτελεί έναν τρόπο να καθαρίσουμε το περιβάλλον» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Τζεράρντο Ουλιμπάρι από το Λαυρεντιανό Πανεπιστήμιο.
Ο Ουλιμπάρι επισημαίνει ότι αυτές οι παγίδες κοστίζουν 60% λιγότερο από τις μεθόδους εξόντωσης των προνυμφών σε φυσικές δεξαμενές υδάτων και 80% λιγότερο από τους αεροψεκασμούς των ενήλικων κουνουπιών με παρασιτοκτόνα που βλάπτουν τις νυχτερίδες, τις λιβελλούλες και άλλους φυσικούς θηρευτές των κουνουπιών.
Δείτε το video πώς χρησιμοποιούνται οι παγίδες από τις τοπικές κοινωνίες.

econews.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.