Κραυγή αγωνίας από επιχειρηματίες: "Αυτή δεν είναι περίοδος εκπτώσεων αλλά... πολέμου"! - Karfitsa.gr
Οικονομία

Κραυγή αγωνίας από επιχειρηματίες: “Αυτή δεν είναι περίοδος εκπτώσεων αλλά… πολέμου”!

Όπως ισχυρίζονται "τα capital controls ήρθαν για να μείνουν"

ekptwseis copy

του Βαγγέλη Στολάκη

«Αυτή δεν είναι περίοδος εκπτώσεων αλλά… πολέμου». Με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επιχειρεί μιλώντας στην Karfitsa να αποτυπώσει το κλίμα που επικρατεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης αυτή την περίοδο. Κι ενώ κανείς θα περίμενε οι καταναλωτές, λόγω της ανασφάλειας, να επιδοθούν σε… ψώνια μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών προκειμένου να γλιτώσουν «κούρεμα» καταθέσεων, οι επιχειρηματίες φαίνεται πως δεν έχουν χρήματα ούτε για τα… βασικά. Όπως λέει ο κ. Φιλιππίδης η κατάσταση στην αγορά είναι λίγο χειρότερη από ότι ήταν πριν.

Σύμφωνα με εμπόρους και καταστηματάρχες του νομού Θεσσαλονίκης η κατάσταση στην αγορά είναι δραματική. Οι ίδιοι δεν μπορούν όχι να καταβάλλουν την μισθοδοσία στο προσωπικό τους αλλά αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς όπως του νερού και του ρεύματος με αποτέλεσμα να απειλούνται με… προσωρινά λουκέτα.

«Η εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει ακόμα. Για να υπάρξει δουλειά πρέπει να υπάρχουν και χρήματα. Οι εκπτώσεις δεν είχαν να προσφέρουν τίποτα παραπάνω από τις μεγάλες εκπτώσεις που κάνει ήδη η αγορά. Όταν ο καταναλωτής δεν έχει λεφτά και τα φτηνά είναι… πανάκριβα» λέει ο κ. Παντελής Φιλιππίδης.

Από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία αλλά και τα… capital controls, φαίνεται πως ευνοήθηκαν οι κλάδοι του αυτοκινήτου, των ηλεκτρικών συσκευών και τα σούπερ μάρκετ, όχι όμως και οι επιχειρήσεις των δευτερογενών προϊόντων. Και αυτό, γιατί οι περισσότεροι που διαθέτουν καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες πριν επέλθει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές έσπευσαν να αγοράσουν προϊόντα σε μια προσπάθεια να… «κουρέψουν» από μόνοι τους τις καταθέσεις τους. «Πολλοί φοβούμενοι το κούρεμα πλήρωσαν υποχρεώσεις προς το δημόσιο και μερικοί αγόρασαν αυτοκίνητα. Αυτό όμως είναι η εξαίρεση στον κανόνα» υπογραμμίζει ο κ. Φιλιππίδης.

«Ο κανόνας είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να κινηθεί. Το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο. Τα capital controls είναι ένας γόρδιος δεσμός. Ήρθαν για να μείνουν» εξηγεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας για να πάρουμε ανάσα» υπογραμμίζει και ζητά σταδιακή αύξηση των capital controls προκειμένου να αισθανθεί ο κόσμος κάποια ασφάλεια και να αλλάξει η ψυχολογία του.

Την ίδια ώρα, ο κ. Φιλιππίδης ξεκαθαρίζει πως «η κάρτα δεν πήγε σύννεφο» στην περίπτωση της αγοράς της Θεσσαλονίκης παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο. «Οι περισσότεροι δεν δούλεψαν με κάρτα. Δεν υπάρχουν λεφτά για να κινηθούν. Οι κάρτες χρησιμοποιήθηκαν για πρωτογενή προϊόντα. Είδη πρώτης ανάγκης και όχι για δευτερογενή προϊόντα όπως τα παντελόνια» σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης. «Δεν υπάρχουν χρήματα στους επιχειρηματίες για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Εμείς τι θα τρώμε ηλεκτρονικό χρήμα; Πως θα πληρώσουμε τους προμηθευτές μας;” αναρωτιέται ο κ. Φιλιππίδης.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ