, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κρίση και… στο κουλούρι της Θεσσαλονίκης!

koulouria
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Βρίσκεται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης εδώ και αιώνες αφού το πατροπαράδοτο «Κουλούρι Θεσσαλονίκης» ξεκίνησε να πωλείται από τα Βυζαντινά χρόνια. Ήταν πάντοτε η τροφή του φτωχού, αυτού που δεν είχε πολλά χρήματα πάνω του και επρόκειτο για το φθηνό «σνακ» της πόλης, το οποίο έχει παράλληλα και υψηλή διατροφική αξία. Όμως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και η ραγδαία αύξηση του παρεμπορίου στους δρόμους της πόλης έφερε κρίση και στο φθηνό σισαμένιο κουλούρι.
Οι πλανόδιοι πωλητές του κουλουριού που βρίσκονται ως επί το πλείστον στην οδό Τσιμισκή και θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες, εμφανίζουν ως κυριότερο πρόβλημα τους παράνομους πωλητές του κουλουριού, ενώ παραδέχονται πως η πτώση στις πωλήσεις είναι πια ένα στοιχείο της καθημερινότητας τους.
Η Karfitsa περπάτησε στην οδό Τσιμισκή και μίλησε με τους «κουλουρτζήδες» της Θεσσαλονίκης
κ. Κοσμάς
kosmas-kolulourtzisΕίναι γύρω στους τέσσερις με πέντε παράνομους εδώ στην περιοχή που βρίσκομαι Ερμού με Βενιζέλου. Πληρώνω ΟΑΕΕ και ενοίκιο στο δήμο, έχω άδεια για τρία χρόνια, αλλά δεν μπορώ να βγάλω μεροκάματο. Οι παράνομοι πλανόδιοι είναι πλέον πάρα πολλοί. Έρχονται οι αστυνομικοί για να κάνουν ελέγχους αλλά το αντιλαμβάνονται όσοι είναι παράνομοι και φεύγουν, με αποτέλεσμα να ελέγχουν μόνο εμάς.
 
 
verra-grmpada-koulouriaΒέρρα Γραμπαδά
Γίναμε πάρα πολύ στην περιοχή και δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τους παράνομους. Έχουμε άδεια και πληρώνουμε για να είμαστε εδώ και βλέπεις παρακάτω πέντε που πουλάνε παράνομα. Εμείς που είμαστε παλιοί, πληρώνουμε ΟΑΕΕ, ΦΠΑ, στο δήμο τα πάντα. Οι πωλήσεις έχουν πέσει πάρα πολύ αφού αυτοί που πουλάνε κουλούρια στην Τσιμισκή είναι τόσοι πολλοί. Τα περισσότερα κουλούρια που έχω τώρα θα τα πετάξω, δεν φεύγουν.
 
kourlouria-stamatia-mixailidouΣταματία Μιχαηλίδου
Πέρσι τέτοιον καιρό, πουλούσα περίπου 120 κουλούρια την ημέρα, τώρα πουλάω μετά βίας 70 και πάμε και για πιο κάτω. Το να βγάλω πολλά έχει χαθεί η ευκαιρία, οπότε προσπαθώ να προσελκύσω τους πελάτες δίνοντας τρία κουλούρια με ένα ευρώ, εάν πάρει κάποιος πέντε θα δώσω κάποια δώρο. Πολλές φορές δίνω και σε πολλούς που δεν έχουν να φάνε δωρεάν. Προσπαθώ να βγάλω ένα μεροκάματο. Υπάρχουν ωστόσο πολλοί λαθραίοι. Εγώ πληρώνω ΟΑΕΕ, αλλά να πληρώσουν και αυτοί για να πάρουν άδεια. Κάλεσα την αστυνομία για να φύγουν και η αστυνομία μου έκοψε κλήση.
 
stelios-raptis-kolulouriaΣτέλιος Ράπτης
Η κατάσταση στην αγορά είναι «μαύρη». Όλα τα καφέ, όλα τα μπουγατσατσίδικα και τα τοστάδικα πουλάνε κουλούρι. Άμα κάνετε έρευνα αγοράς στο κέντρο της πόλης θα δείτε ότι δεν υπάρχει πλέον μαγαζί που να ασχολείται με το φαγητό του δρόμου και να μην πουλάει κουλούρι. Η «πίτα» μικραίνει και από την άλλη ο κόσμος παίρνει ελάχιστα χρήματα, οπότε είναι λογικό να κόψει συνήθειες όπως τον καφέ ή το κουλούρι. Πάνε αλυσίδα όλα αυτά. Η πτώση μπορούμε να πούμε ότι αγγίζει και το 80% σε σχέση με τις παλαιότερες εποχές, μιλάμε για ένα φάσμα δεκαετίας. Όσον αφορά τους παράνομους, είναι μια ιστορία για την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Υπήρχε παλαιότερα η δημοτική αστυνομία ήταν καλύτερα τα πράγματα αλλά τώρα δεν μπορεί να γίνει κάτι.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.