Στις 21 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη Παπαγεωργόπουλου (φωτο) - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Στις 21 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη Παπαγεωργόπουλου (φωτο)

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης και στον Μ. Λεμούσια αλλά και στον πρώην ταμία του δήμου Π. Σαξώνη,

Διακόπηκε για την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Για την υπόθεση κατηγορούνται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, σε βάρος των οποίων, πρωτόδικα, είχε επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, στον καθένα. Το εδώλιο συμπληρώνεται, επίσης, από δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, στους οποίους είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντιστοίχως, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει της επαναληπτικής δίκης.

Τι έγινε νωρίτερα

Οι κατηγορούμενοι κατέφθασαν λίγο μετά τις 9 το πρωί στα δικαστήρια με κλούβα της αστυνομίας. Πρώτος εξήλθε ο τέως δήμαρχος ο οποίος έγινε δεκτός με επευφημίες και χειροκροτήματα από υποστηρικτές του που είχαν μαζευτεί από το πρωί στα δικαστήρια. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τους ευχαρίστησε με ένα χαμόγελο για την υποστήριξη και στη συνέχεια την πύλη μεταγωγών του δικαστηρίου πέρασε ο τέως γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας και στη συνέχεια ο Παναγιώτης Σαξώνης, που χειροκροτήθηκε από μέλη της οικογένειας του. Στα αξιοσημείωτα ήταν το γεγονός ότι πριν την άφιξη Παπαγεωργόπουλου, οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν να συλλάβουν τον Χριστόδουλο Ξηρό. Επίσης συγγενείς του Παναγιώτη Σαξώνη κάλεσαν το πλήθος να χειροκροτήσει και τον πρωην υπάλληλο της ταμειακής υπηρεσίας επειδή “είναι και αυτός ισοβίτης”.

Δείτε φωτό από την άφιξη των κατηγορουμένων:

papageorgopoulos16012014

lemousias16012014

saxonis16012014

dikasthria-papageorgopoulos16012014

Το παρών στη δίκη έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Καζαντζίδης, Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου  και ο Χρήστος Μάτης.

Κατά την εξέλιξη της δίκης στο δικαστήριο παρέστη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Κουράκης, Χασδάι Καπόν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Παρών επίσης ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος και ο Δημήτρης Πανοζάχος, ενώ απούσα ήταν η πρώην βουλευτής Χρύσα Αράπογλου. Η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά έδωσε επίσης το παρών, αφού το κατηγορητήριο πρωτόδικα βασίστηκε στη δική της έκθεση.

Το προεδρείο του Εφετείου προχώρησε σε διακοπή της δίκης μετά την ένσταση του δικηγόρου του Μιχάλη Λεμούσια Σωτήρη Καπετανόπουλου για το γεγονός ότι οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής δεν παρίστανται νομίμως στη δίκη, λόγω θεμάτων καταβολής της μισθοδοσίας τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης. Η ένσταση απερρίφθη μετά από πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του κ. Καπετανόπουλου την υπεράσπιση του Μιχάλη Λεμούσια έχει αναλάβει ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας που έδωσε το παρών στη δίκη.

Το δικαστήριο αποφάσισε εκ νέου τη διακοπή της δίκης η οποία συνεχίστηκε στις 13.00 σε άλλη αίθουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη είχε αρχικά οριστεί να διεξαχθεί σε αίθουσα που βρισκόταν στον υπόγειο του δικαστικού μεγάρου.

Στη συνέχεια της δίκης πραγματοποιήθηκαν οι δηλώσεις των κατηγορουμένων. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος άρχισε με τη δήλωση που είχε πει και κατά την εκφώνηση της ποινής πρωτόδικα, ότι δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που τον καταδίκασαν. Αθώος δήλωσε επίσης και ο Μιχάλης Λεμούσιας, ζητώντας από το δικαστήριο να του δώσει την ευκαιρία να το πράξει. Ο Παναγιώτης Σαξώνης έχοντας παραδεχθεί την ενοχή του πρωτοδίκως, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι διετέλεσε την πράξη για την οποία φυλακίσθηκε, ζήτησε συγνώμη από το λαό της Θεσσαλονίκης για την πράξη του, ενώ ζήτησε από το δικαστήριο να τον δικάσει με γνώμονα το  ποσό που τελικά προέκυψε ότι υπεξαιρέθηκε από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο συνήγορος του Μιχάλη Λεμούσια Αλέξης Κούγιας, πήρε το λόγο και επισήμανε ότι η πρωτόδικη απόφαση για τον πελάτη του ήταν άδικη και αβάσιμη, καθώς ο Παναγιώτης Σαξώνης υπεηξαιρούσε ποσά και πριν την ανάληψη της δημαρχίας από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί όπως ισχυρίστηκε.

“Δεν βρέθηκε ούτε ένα ευρώ στο λογαριασμό του κ. Λεμούσια και του κ. Παπαγερωγόπουλου. Δεν βρέθηκε ούτε μια παράνομη πράξη. Για αυτό το λόγο είμαστε βέβαιοι οτι θα έχουμε μια αθωωτική απόφαση. Η πρώτη απόφαση είναι παροιμιώδης. Στα 40 χρόνια δικηγορίας μου δεν την έχω ακούσει. Δεν θα την κρίνω εγώ, θα την κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη στην οποία και απευθυνόμαστε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας μετά τη λήξη της πρώτης μέρας της δίκης.

“Υπάρχουν ουσιώδεις αντιφάσεις στην πρωτόδικη απόφαση. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδειχθεί η αθωότητα του Βασίλη Παπαγερωγόπουλου, γιατί προέκυψαν και πολλά νέα στοιχεία. Στοιχεία που προκύπτουν από δημόσια έγγραφα, έπειτα από την εκδίκαση της πρωτόδικης απόφασης”, δήλωσε κατά την έξοδό του από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο συνήγορος του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσοβόλας.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ