, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Αφιέρωμα του BBC στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα – Η ανησυχία της Βικτώριας και της Χριστίνας για την κόρη τους

Η Ελλάδα βρίσκεται ενόψει μιας μεγάλης και ιστορικής στιγμής, καθώς σήμερα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών.

Το BBC έκανε αφιέρωμα για το νομοσχέδιο. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που έφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά αντιδράσεις όπως και από το κυβερνών κόμμα με ειδική αναφορά και στις αποχές που αναμένονται αλλά και στην στάση της αντιπολίτευσης, οι ψήφοι της οποίας θα συμβάλλουν στο να περάσει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Η ελληνική κοινωνία είναι, από την πλευρά της, διχασμένη, γράφει το βρετανικό δίκτυο που αναφέρεται σε δημοσκόπηση της MARC για το «Πρώτο Θέμα» που έδειξε ότι το 54,8% τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και μια ακόμη μικρότερη πλειοψηφία (52,9%) υποστηρίζει την υιοθεσία.

«Αν πάθω κάτι, το παιδί θα πάει σε ίδρυμα»

Στο BBC μιλούν δύο γυναίκες, η Χριστίνα Λεϊμονή και η Βικτωρία Καλφάκη, που έχουν μαζί μία κόρη τεσσάρων ετών. Ζούσαν στη Βρετανία, όπου και είχαν παντρευτεί και επέστρεψαν στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Τώρα σκοπεύουν να νομιμοποιήσουν τον γάμο τους και στη χώρα μας.

Όπως λένε, μετά τη γέννηση της κόρης τους (από τη Βικτωρία με ωάριο της Χριστίνας) προσπάθησαν να φτιάξουν τα χαρτιά της στην ελληνική πρεσβεία, αλλά τις αποπήραν. Τους είπαν «αυτό να το είχατε σκεφτεί πριν κάνατε το παιδί», λέει η Χριστίνα.

«Έκλαιγα στο αυτοκίνητο 45 λεπτά, είναι σαν να σε απορρίπτει η χώρα σου», λέει η Βικτωρία που αυτή τη στιγμή αναγνωρίζεται στην Ελλάδα σαν μοναδική μητέρα του παιδιού. Όταν κάποια στιγμή η Νιόβη χρειάστηκε να μπει στο νοσοκομείο, δεν επιτράπηκε η είσοδος στην Χριστίνα.

Ο μεγαλύτερος φόβος της Χριστίνας είναι τι θα συμβεί στο παιδί αν πάθει κάτι η Βικτωρία. Είναι πιθανό να καταλήξει σε ίδρυμα, αν μάλιστα οι συγγενείς της καταγεγραμμένης ως μητέρας του δεν μπορούν να την αναλάβουν.

«Εγώ δεν έχω λόγο. Αν το παιδί χάσει τη μία μητέρα, χάνει και τις δυό μας», παρατηρεί η Χριστίνα στον συντάκτη του δημοσιεύματος Μαρκ Λόουεν, ανταποκριτή στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης και πατέρα, μαζί με τον σύζυγό του, μιας κόρης, για την οποία μιλά συχνά στο X.

Γιατί η χώρα μας έμεινε πίσω

Η Ελλάδα, αναφέρει το BBC, έμεινε πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες σε μεγάλο βαθμό λόγω της αντίθεσης της Εκκλησίας. Αν, όμως, ψηφιστεί ο νόμος, θα γίνει η πρώτη χώρα με πλειοψηφία Ορθόδοξων Χριστιανών και η πρώτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα επιτρέπει τους γάμους, αλλά και τις υιοθεσίες.

Παρά τη γεωγραφική τοποθέτηση, η Ελλάδα πολιτιστικά και πολιτικά ανήκει στη Δύση, παρατηρεί ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Ο ίδιος λέει ότι το νομοσχέδιο είναι ακρογωνιαίος λίθος των πεποιθήσεων του πρωθυπουργού: «Συχνά πιστεύεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα είναι το πεδίο των κομμάτων της Αριστεράς», εξηγεί και προσθέτει ότι «είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ισότητα βάσει νόμου και τα ατομικά δικαιώματα είναι επίσης η ιδεολογία της Δεξιάς».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.