, Κυριακή
25 Φεβρουαρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Μια drag queen γίνεται ηρωίδα παιδικού παραμυθιού και σπάει τα στερεότυπα

Την ιστορία μιας drag queen που έρχεται γεμάτη λάμψη να σώσει τις γιορτές, ώστε κάθε παιδί να λάβει το δώρο που θέλει, χωρίς στερεότυπα και χωρίς παρεμβάσεις στις προτιμήσεις του, ακολουθεί το παραμύθι του συγγραφέα, Κωνσταντίνου Μαραγκού, με τίτλο «Η drag queen που έσωσε τα Χριστούγεννα».

Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Ο συγγραφέας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται στην ομάδα παραγωγής και διοργάνωσης του Thessaloniki Pride, αναφέρει στην Karfitsa ότι η ανταπόκριση στο πρώτο του βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές του Δεκεμβρίου, είναι θερμή από τα παιδιά.

«Το βιβλίο πραγματεύεται τα έμφυλα στερεότυπα αλλά το κάνει με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει, με κεντρική φιγούρα του μια drag queen. Από τη φύση τους οι drag queens αμφισβητούν τα κοινωνικά στερεότυπα και διεκδικούν παράλληλα την ισότητα σε όλες της τις εκφάνσεις. Αυτά κάνουν τη drag queen την πλέον κατάλληλη ηρωίδα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο παραμύθι βλέπουμε ένα ξωτικό του Βόρειου Πόλου να λαμβάνει γράμματα στα οποία ένα κορίτσι ζητά μπλε παιχνίδι και ένα αγόρι ροζ παιχνίδι. Το ξωτικό μπερδεύεται και αναρωτιέται γιατί. Τότε η drag queen παρεμβαίνει για να βοηθήσει, εκφράζοντας το μήνυμα «γιατί να χωρίζονται τα παιχνίδια σε αγορίστικα και κοριτσίστικα;» Ο Άγιος Βασίλης συμφωνεί και επιβεβαιώνει τη drag queen, οπότε έτσι κάθε παιδί παίρνει το δώρο του χωρίς παρεμβάσεις στην αυτοδιάθεσή του.

«Δεν είναι ότι το παραμύθι σού μαθαίνει απλά να δέχεσαι το διαφορετικό. Είναι ότι σου δίνει μια ώθηση να δοκιμάσεις. Να δεις δηλαδή ότι τα ροζ παιχνίδια δεν είναι μόνο για κορίτσια και τα μπλε μόνο για αγόρια. Ένα αγόρι παίζοντας με μια κούκλα θα καταλάβει ότι είναι εντάξει να παίζει με αυτό το παιχνίδι, είτε είναι αγοράκι είτε κοριτσάκι. Το ίδιο κι αν ένα κορίτσι παίξει με ένα αμαξάκι», επισημαίνει ο συγγραφέας.

Η επιλογή μιας drag queen ως κεντρικής ηρωίδας ήταν συνειδητή επιλογή του κου. Μαραγκού, ο οποίος υπογραμμίζει τα εξής: «Από τις απαρχές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οι drag queens ήταν αγωνιστικές φιγούρες. Ενθάρρυναν την κοινότητα, την ψυχαγωγούσαν, την καθοδηγούσαν μέσα από τα σόου και μέσα από τα καυστικά σχόλια για την επικαιρότητα. Έτσι ήθελα να υπάρξει αυτή η συμπερίληψη της τέχνης του drag».

Αναφερθείς στους ανθρώπους που εκφράζουν ακραίες απόψεις, ο κ. Μαραγκός σημειώνει περιεκτικά ότι «κάνουν θόρυβο με το μίσος τους». Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2022, όπου είχε διοργανωθεί εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με τη drag queen Rawbee Candles, η οποία διάβασε παραμύθι σε παιδιά, είχαν προκληθεί αντιδράσεις, ενώ υπήρξαν και απειλές. Όλα αυτά οδήγησαν τότε τους διοργανωτές να αλλάξουν την τοποθεσία της εκδήλωσης λίγο πριν πραγματοποιηθεί ώστε να μην υπάρξουν εντάσεις με την παρουσία ανήλικων παιδιών.

Τον Δεκέμβριο του 2023 κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, δύο drag queens, η Katina Bella και η Mystic Van Rouge, διάβασαν αποσπάσματα σε παιδιά, χωρίς να υπάρξουν αυτές οι αντιδράσεις και οι απειλές. Παρότι γίνονται βήματα μπροστά, πάντως, μιλώντας για τα έμφυλα στερεότυπα, ο κ. Μαραγκός επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να εξαλειφθούν άμεσα. Συγκεκριμένα: «Είναι πολύ δύσκολο να εκριζωθεί οτιδήποτε από μια κοινωνία, είτε αυτό είναι τα έμφυλα στερεότυπα, είτε αυτό είναι η ισότητα των φύλων. Όλα προσπαθούμε να τα αμβλύνουμε. Η εκρίζωση είναι πολύ μεγάλο πράγμα και θα έρθει μετά από χρόνια. Δεν θα γίνει σε 10 και 20 χρόνια. Μακάρι να ζήσουμε να το βιώσουμε».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA