19:41, Πέμπτη
07 Ιουλίου 2022

Ξέρετε ποιο ήταν ένα από τα πρώτα δημητριακά που καλλιεργήθηκαν;

Αποτέλεσε για χιλιάδες χρόνια την κύρια τροφή του ανθρώπου και είναι σημαντικό και ωφέλιμο δημητριακό μέχρι και σήμερα. Ο λόγος για το κριθάρι.

Το κριθάρι είναι ένας καρπός πλούσιος σε πολύτιμα συστατικά όπως β-γλυκάνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, σελήνιο, κάλιο, το οποίο μας ωφελεί με πολλούς τρόπους, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής:

  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες ωφελούν την πέψη και συμβάλλουν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου που σχετίζεται και με το ανοσοποιητικό
  • Ανάμεσα στις φυτικές ίνες του συναντάμε και τις β-γλυκάνες, που έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την κακή LDL χοληστερόλη και συμβάλλουν σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, ενώ μας βοηθούν και στη ρινική συμφόρηση, σύμφωνα με έρευνες, και μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού
  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Έχει προστατευτικό ρόλο έναντι του διαβήτη χάρη στο μαγνήσιο και τις διαλυτές φυτικές του ίνες

Σημειώστε ότι το ανεπεξέργαστο κριθάρι έχει περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες από το κριθάρι που έχει υποστεί επεξεργασία και του έχει αφαιρεθεί το πίτουρο. Προτιμήστε το και προσθέστε το στα λαχανικά και τις σούπες σας, αξιοποιήστε το αντί για κους κους, ρύζι ή ζυμαρικά στα πιάτα σας και αναζητήστε αρτοποιήματα με αυτό.

Πηγή: naftemporiki.gr – clickatlife.gr