Λίγα λόγια για την μνήμη και την εκγύμναση της - Karfitsa.gr
Blogs Αρθρογραφία – Μόνιμες στήλες

Λίγα λόγια για την μνήμη και την εκγύμναση της

Γράφει η Χρύσα Καρακάνα
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η μνήμη μοιάζει με έναν κέρινο πίνακα και οι πληροφορίες που καταγράφονται είναι με σημάδια χαραγμένα στο κερί.

Η ευδιάκριτη χάραξη τους είναι ορατή για κάποιο διάστημα αλλά με την πάροδο του χρόνου εξαφανίζονται . Εν μέρει ο ίδιος είχε κατανοήσει τη λειτουργία και την πολυπλοκότητα του εγκεφάλου, όπου οι εικόνες και οι συνδέσεις μεταξύ τους είναι σημαντικές για τη μνήμη.

Πολλοί επιστήμονες ανα δεκαετίες ασχολήθηκαν με τη χρήση και τη δυνατότητα της μνήμης δίνοντας πολλές ερμηνείες για τη λειτουργία της. Οι ειδικοί σύγκριναν την μνήμη και τη δυνατότητα της δίνοντας πολλές ερμηνείες για τη λειτουργία  και την εξάσκησή της. Φυσικά οι έρευνες ετών έδειξαν πως όσο περισσότερο ασχολούμαστε με την χαρτογράφηση του εγκεφάλου , τόσο λιγότερο κατανοούμε τη λειτουργία του.
Επίσης κάποιοι ειδικοί συγκρίνουν τη μνήμη μέ ένα ολόγραμμα, όπου αν σπάσει ένα ολόγραμμα που περιέχει ολόκληρη την εικόνα τότε θα είναι αμυδρή. Μπορούμε να αναφέρουμε πολλές παρομοιώσεις που έχουν δοθεί ανα καιρό για τον εγκέφαλο και τη λειτουργία της μνήμης αυτό που κατανοήσαμε είναι πως όλες οι ερμηνείες που έχουν τοποθετηθεί για τη μνήμη μπορούν να μας δώσουν μια πιο καλή κατανόηση των μηχανισμών της.
Η βελτίωση της μνήμης είναι υπόθεση σχετικά απλή παρόλο την πολυπλοκότητα της.
 Η μνήμη ενός ανθρώπου αρχικά δεν ορίζεται από το ποσό έξυπνος ή ευφυής είναι κάποιος, ούτε από την ηλικία.
Με το  πέρασμα του χρόνου η μνήμη αρχίζει και εξασθενεί, ατονεί γιατί δε γυμνάζεται τακτικά οι τον ίδιο τον άνθρωπο. Η ποιότητα της εξαρτάται από την εκπαίδευση της και για αυτή υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να δώσουν πολλά οφέλη.
Η Χρύσα Καρακάνα είναι ψυχολόγος
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ