Μ. Πασχαλίδου "Aργά ή γρήγορα θα αντιληφθούν το μέγεθος της διοργάνωσης…" - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Μ. Πασχαλίδου «Aργά ή γρήγορα θα αντιληφθούν το μέγεθος της διοργάνωσης…»

IMG_0336 (1)Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014 «άγγιξε» τους νέους γιατί τους έδωσε το κίνητρο για την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή τους κάτι που οι ίδιοι το είχαν ανάγκη, λέει στην «Κ» η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της διοργάνωσης Μαρία Πασχαλίδου. Επόμενος στόχος της είναι να «αγκαλιάσουν» όλοι  το θεσμό ακόμα και οι πιο καχύποπτοι γιατί, όπως η ίδια λέει, «γίνεται δουλειά και εδώ υπάρχει η λύση για το μέλλον μας, στον δυναμίτη που λέγεται… νεολαία»!

Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014 φαίνεται ότι έχει αγγίξει τους νέους που έψαχναν από κάπου να «κρατηθούν»;

Κοιτάξτε γύρω σας! Δεν βλέπετε ήδη πως η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει; Όλες αυτές οι δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι προπομπός αυτών που θα ακολουθήσουν κι εκεί που η εύγλωττη σιωπή των εικόνων μιλάει με σαφήνεια και αμεροληψία, τα σχόλια και οι υπότιτλοι είναι περιττά.

Είχαν ανάγκη οι νέοι την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή;

Είχαν ανάγκη από την αφετηρία, κάποιος να δώσει το «μπαμ» για την εκκίνηση και το κίνητρο. Φυσικά τα «ανοιχτά παράθυρα» στη θέα της Ευρώπης φαντάζουν πιο ελκυστικά από ποτέ στους νέους την εποχή που διανύουμε.

Στόχος της δράσης σας, είναι και η ευαισθητοποίηση των νέων για την πρώτη ψήφο που δεν είναι πια υποχρεωτική. Όμως και τα δικαιώματα μας δεν είναι δεδομένα. Όλα λοιπόν πρέπει να τα διεκδικούμε;

Ζούμε στην εποχή του μη δεδομένου. Δεν υπάρχει δυστυχώς πουθενά η έννοια του αυτονόητου οπότε «ναι», όλα πρέπει να τα διεκδικούμε. Να αγωνιζόμαστε γι’ αυτά και να τα κερδίζουμε με το σπαθί μας και προσοχή! Το ότι κατακτώ ένα πεδίο δε σημαίνει ότι κοιμάμαι ήσυχος. Πως το λέει ο αιώνιος έφηβος; Να ανησυχούμε, όσο ανησυχούμε υπάρχει ελπίδα.

Κα Πασχαλίδου, έχω την αίσθηση ότι λίγοι και από τη δική σας παράταξη, ενήλικες έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της διοργάνωσης που κερδίσατε. Είναι έτσι ή κάνω λά-θος;

Και να μην έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος της διοργάνωσης αργά η γρήγορα θα το αντιληφθούν. Το θέμα είναι μην είναι αργά γι’ αυτούς.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος για τις αποδοχές σας, όμως είναι ελάχιστες σε σύγκριση με άλλων. Τι συμβαίνει, είναι προαιρετική η εφαρμογή του νόμου;

Σύμφωνα με την παρ 5 Άρθρο 255 Ν. 3463/06, την παρ 3 Άρθρο 92 Ν. 3852/2010 ,την παρ. 2α του άρθρου 136 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στις παρ. 2β και 4 του ίδιου άρθρου, την απόφαση 61995 /13.11.2007 του ΥΠ.ΕΣ., το Ν. 4093/2012 – άρθρο 1ο παρ. Γ περ.4 &5,την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης δικαιούται αποζημίωση για τις υπηρεσίες που προσφέρει . Το ανώτατο χρηματικό όριο της αποζημίωσης που μπορεί να καταβάλλεται συναρτάται με το ποσό που καταβάλλεται ως αποζημίωση στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου. H παραπάνω χρηματική αποζημίωση ανέρχεται στον Δήμο μας στο ποσό των 900,00 € (μικτά) μηνιαίως, δηλαδή 680 ευρώ καθαρά. Κι επειδή πρόκειται για αποζημίωση, δεν ασφαλίζεσαι.

Με τέσσερα παιδιά, φαντάζομαι ότι νιώθετε υποχρεωμένη να είστε επί ποδός για το μέλλον τους;

Τα τέσσερα παιδιά που έχω σπίτι είναι οι τέσσερις πιο σημαντικές και ουσιαστικές προκλήσεις που έχω να αντιμετωπίσω στη ζωή μου. Οι εκατοντάδες νέοι που αγκαλιάζουν πλέον το θεσμό πραγματώνουν το στοίχημα που έβαλα όταν ανέλαβα την θέση της αντιδημάρχου και διεκδίκησα τον τίτλο.

Τα ίδια τα παιδιά με τα οποία συνεργάζεστε (οι εθελοντές του 2014) σε τι κατάσταση βρίσκονται;

Όπως δείχνουν τα πράγματα και με το 2014 να μας χτυπάει την πόρτα το στοίχημα κερδίζεται από τους ίδιους τους νέους οι οποίοι κακά τα ψέματα δεν ξεγελιούνται με χάντρες και καθρεφτάκια και όσο δυσκολεύουν τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται περισσότερο διεκδικητικοί. Αυτούς τους νέους δεν θέλουμε;

Σε τι σας βοήθησε το πρόσφατο ταξίδι σας στις Βρυξέλλες;

Να μάθουμε, να κατανοήσουμε, να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι του μυαλού μας, με κουράζει κάθε φορά να ακούω «όχι εγώ, ο άλλος». Το ταξίδι στις Βρυξέλλες βοήθησε στο να μεταφέρουμε  την αντικειμενική αξία του θεσμού στη χώρα μας ξεκινώντας από την πηγή.

Ποιο είναι το πλάνο σας, στους επόμενους μήνες;

Δουλειά και πείσμα. Αλήθεια και υπομονή. Τους επόμενους μήνες πρώτα απ’ όλα εύχομαι να βρω τη δύναμη να συγχωρέσω.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος της Θεσσαλονίκης θα αγκαλιάσει το θε-σμό που φέρατε στην πόλη και στους νέους;

Ελπίζω να τον αγκαλιάσει. Θέλω, εύχομαι, δουλεύω προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να πείσω ακόμα και τον πιο δύσπιστο και τον πιο καχύποπτο πως εδώ γίνεται δουλειά, εδώ υπάρχει η λύση για το μέλλον μας στον δυναμίτη που λέγεται νεολαία. Ας σταθούμε λοιπόν δίπλα τους και ας βγάλουμε επιτέλους τα εμπόδια που έχουμε στήσει μπροστά τους τόσα χρόνια.

Πόσοι… μεγάλοι, βρίσκονται δίπλα στη νεολαία, στην πράξη;

Στην πράξη… θα δείξει! Το θέμα είναι να μην παριστάνουμε τους «μεγάλους».

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ