Μακρινά ξαδέλφια νυχτερίδες και δελφίνια! - Karfitsa.gr
Περιβάλλον

Μακρινά ξαδέλφια νυχτερίδες και δελφίνια!

Η πιο προφανής ομοιότητα ανάμεσα στα δύο θηλαστικά είναι η ικανότητα του ηχοεντοπισμού

delfiniaΓενετικές ομοιότητες αποδεικνύεται ότι συνδέουν τα δελφίνια με ένα ιδιαίτερο θηλαστικό: τις νυχτερίδες!

Η πιο προφανής ομοιότητα ανάμεσα στα δύο θηλαστικά είναι η ικανότητα του ηχοεντοπισμού, που τους επιτρέπει να «σαρώνουν» τον κόσμο με τη χρήση ήχου.

Ο ηχοεντοπισμός περιλαμβάνει τη δημιουργία, τη λήψη και την επεξεργασία υπερηχητικών παλμών για τον εντοπισμό θηραμάτων ή την ανίχνευση εμποδίων.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου εκτιμούν ότι η γενετική ομοιότητα οφείλεται στη συγκλίνουσα εξέλιξή τους, έννοια που μεταφράζεται ως ανάπτυξη κοινών χαρακτηριστικών σε ζώα με μικρή έως ανύπαρκτη σχέση μεταξύ τους.

Η συγκλίνουσα εξέλιξη δεν αφορά μόνο σε μορφολογικά χαρακτηριστικά, αλλά και σε γενετικές διαφοροποιήσεις, όπως είναι η περίπτωση δελφινιών και νυχτερίδων.

Μελετώντας και συγκρίνοντας πάνω από 2.300 γονίδια σε 22 θηλαστικά, μεταξύ των οποίων ρινοδέλφινα και διάφορα είδη νυχτερίδων, οι επιστήμονες εντόπισαν γενετικές υπογραφές που δείχνουν σύγκλιση των δύο ζώων σε σχεδόν 200 σημεία, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την ακοή ή την κώφωση, αλλά και με την όραση.

Οι ομοιότητες δεν εντοπίστηκαν όταν η σύγκριση των δελφινιών έγιναν με είδη νυχτερίδων που δεν διαθέτουν την ικανότητα του ηχοεντοπισμού.

Στη συνέχεια , οι επιστήμονες σκοπεύουν να συγκρίνουν και άλλα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ φαινομενικά πολύ διαφορετικών ζώων, όπως η πέψη, η κοινωνική συμπεριφορά και η εξαιρετικά αναπτυγμένη ευφυΐα.

Η πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων αποδίδει τις κοινές γενετικές ακολουθίες σε διαφορετικούς μεταξύ τους οργανισμούς στη φυσική επιλογή.

econews

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ