, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Μαρία Αντωνίου: Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε!  Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας

Την αναγκαιότητα του εμβολιασμού ως η μοναδική «ασπίδα» απέναντι στο κύμα κορωνοϊού που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα μας, τονίζει σε συνέντευξη της στην karfitsa η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου. 
Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη
Η κ. Αντωνίου αισθάνεται αρκετά αισιόδοξη για την πορεία του τουρισμού το υπόλοιπο θερινό διάστημα. Παράλληλα, αναφέρεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη φετινή διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ.
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με την πανδημία, που τοποθετείτε τον πήχη για τον τουρισμό;
Από την πρώτη στιγμή καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια ως Κυβέρνηση να ανοίξει ο Τουρισμός με ασφάλεια, τηρώντας ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η έναρξη της φετινής τουριστικής βιομηχανίας έφερε την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο προσκήνιο, ως έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.
Έχουμε πια διανύσει ένα μέρος του καλοκαιριού και οι αφίξεις είναι σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με πέρσι. Ο φετινός Ιούνιος είναι 40% – 50%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, που ήταν ο πρώτος μήνας ανοίγματος. Υπάρχει, λοιπόν, αισιοδοξία, η οποία δε βασίζεται μόνο σε εκτιμήσεις.
Αξίζει μόνο να αναφέρω ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, είχαμε 260.000 αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα από τη Γερμανία τον Ιούνιο, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς φέτος.
Τώρα, η αναζωπύρωση των κρουσμάτων, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σίγουρα μας ανησυχεί. Και πάλι, όμως, επεμβαίνουμε δραστικά. Μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία των τουριστών και των συμπολιτών μας.
Ασφαλής πρόβλεψη για τα φετινά τουριστικά έσοδα δεν μπορεί να γίνει. Ένα είναι βέβαιο: η πανδημία απαιτεί ασφαλείς συνθήκες ταξιδιών. Όσο πλησιάζουμε, λοιπόν, προς τον Δεκαπενταύγουστο, όπου οι πληρότητες αυξάνονται κατακόρυφα, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε το κατάλληλο «σωσίβιο» για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, που θα μας προσφέρει ομαλότητα για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και φυσικά για την επόμενη περίοδο.
 
Με δεδομένο ότι δεν έχουμε φτάσει τα επιθυμητά ποσοστά εμβολιασμών, πιστεύετε πως πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο πιο αναγκαστικό;
Το δίλημμα για μας είναι σαφές: «Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε». Έχουμε το εμβόλιο το οποίο δεν υπήρχε πριν και είναι δωρεάν, προσβάσιμο σε όλους. Είναι η μόνη ασπίδα αυτοπροστασίας και προστασίας των συμπολιτών μας. Ο καθένας από εμάς, πρέπει πλέον ν’ αναλάβει και την ευθύνη του, από τη στιγμή που έχει πρόσβαση στο εμβόλιο, να εμβολιαστεί για να προστατευθεί. Δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να ξαναπάει σε lockdown και μέτρα, τα οποία είναι άδικα απέναντι σε όσους έχουν εμβολιαστεί και έχουν πάρει την ατομική και την κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί.
Ενωμένοι, έχουμε ήδη πετύχει πολλά για τα οποία κάθε λόγο έχουμε να είμαστε υπερήφανοι. Πόσοι, άραγε, θα στοιχημάτιζαν πριν από έξι μήνες ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Έλληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση; Και ότι περίπου 4.300.000 θα ήταν ήδη πλήρως θωρακισμένοι;
Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν.
Συστήνουμε για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.
Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης “Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας”.
Από την αντιπολίτευση ακούγεται πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια χαμένη ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη καθώς δεν φαίνεται ικανοποιητική συμμετοχή στα συγκεκριμένα κονδύλια. Τι απαντάτε; 
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνιστά μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα,την οποία έχουμε εθνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.Πρόκειται για μία εμβληματική πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά από την υγειονομική κρίση.
Τα ποσά, που κινητοποιεί το Ταμείο, είναι τόσο σημαντικά, ώστε με σωστή αξιοποίηση μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής και ανθεκτικής ανάπτυξης, δημιουργώντας παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Η πρόσφατη, μάλιστα, έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ecofin αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη μας.
Η Κυβέρνησή μας κατέθεσε ένα ώριμο, φιλόδοξο, συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιο, που διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο.
Πρόσφατα, ανακοινώσαμε τα πρώτα 12 έργα, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό υποδομών του Δημοσίου και βελτιώνουν τις υπηρεσίες του κράτους προς πολίτες και επιχειρήσεις. Σταδιακά θα ανακοινώνουμε και άλλα έργα που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στη συμπρωτεύουσα. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα “Εξοικονομώ κατ οίκον”, που ακουμπούν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, το “Εξοικονομώ επιχειρώντας” για τα εμπορικά κτήρια και το ειδικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τα δημόσια κτήρια με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
 
Η ΔΕΘ επανέρχεται τον Σεπτέμβριο και μάλιστα Covid Free. Τι σημαίνει για την πόλη και κατά πόσο ο τρόπος διοργάνωσης θα αποτελέσει οδηγό και για άλλες που θα ακολουθήσουν; 
Οι εμπορικές εκθέσεις στην Ελλάδα ανοίγουν επίσημα τις πόρτες τους την 1η Σεπτεμβρίου για να υποδεχθούν τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα. Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ανοίγουμε τον εκθεσιακό κλάδο μόνο για εμβολιασμένους, έτσι ώστε η οικονομία και η επιχειρηματική ζωή να προχωρήσει με υγεία και ασφάλεια.
Η ΔΕΘ-Helexpoεπιδεικνύει σεβασμό στις αποφάσεις της Πολιτείας και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, έχει ήδη προχωρήσει στην κατάρτιση ενός αναλυτικού υγειονομικού πρωτοκόλλου προκειμένου να υποδεχθεί με ασφάλεια εκθέτες και επισκέπτες. Στόχος δικός μας αλλά και του εκθεσιακού φορέα είναι η δημιουργία ενός πλήρως ελεγχόμενου και ασφαλούς περιβάλλοντος.
Με τα νέα αυτά υγειονομικά δεδομένα, η 85η ΔΕΘ, που φέτος είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα,το μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός της συμπρωτεύουσας, με διεθνές αντίκτυπο, θα αποτελέσει και οδηγό για όλες τις υπόλοιπες εκθεσιακές διοργανώσεις.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.