Τους σπουδάζουμε για... άλλους! - Karfitsa.gr
Απόψεις

Τους σπουδάζουμε για… άλλους!

σχολειο

Tης Μ. Καραπαναγιωτίδου

Ζούμε σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, από άποψη φυσικών πόρων, καλλιεργήσιμων αγαθών και κλίματος. Ωστόσο δεν τα εκμεταλλευτήκαμε, ούτε τώρα στην εποχή της μετανάστευσης και της φτώχειας δεν τα εκμεταλλευόμαστε! Δεν είναι τυχαίο ότι στον 21ο αιώνα παράγουμε λιγότερα μέταλλα και πρώτες ύλες σε σχέση με αυτά που παρήγαγε ο Μποδοσάκης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα!

Στα βουνά… περισσεύουν το μάρμαρο, ο περλίτης, ο ζεόλιθος, ο χαλκός, το νικέλιο, το χρώμιο, ο… χρυσός. Όλα ανεκμετάλλευτα. Γιατί το κάναμε και το κάνουμε αυτό στους εαυτούς μας; Χιλιάδες χρόνια ο Έλληνας ήταν έμπορος, επιχειρηματίας, ναυτικός, εφοπλιστής, μεταφορέας!

Τώρα… βολοδέρνουμε ανάμεσα στα χρέη και την ύφεση γιατί ελάχιστοι επαγγελματίες έμειναν για να ασχοληθούν με το εμπόριο και την παραγωγή. “Πιπιλίζουμε” διαρκώς την καραμέλα περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, πιεζόμενοι από το λαϊκισμό “της αριστεράς με τα δεξιά πορτοφόλια” και κανείς δεν σκέφτηκε ότι η σπουδαιότερη… κρατική περιουσία (και δημόσιος πλούτος) είναι το σύνολο των ιδιωτικών επιχειρήσεων που παράγουν το ΑΕΠ. Ότι τα “ασημικά του έθνους” στην πραγματικότητα είναι οι ιδιώτες επαγγελματίες που παράγουν, πληρώνουν τον μισό τζίρο τους στο κράτος και διατηρούν θέσεις εργασίας. Δηλαδή, ήταν αρκετή εκείνη η καταραμένη εικοσαετία της διακυβέρνησης του τόπου για να μετατραπούμε στην τελευταία Σοβιετική χώρα; Ναι, ήταν αρκετή, γιατί τέτοιες… πολιτικές προσφέρουν τις εύκολες λύσεις: «θα πάρουμε δάνεια, θα κρατικοποιήσουμε τις παραγωγικές μονάδες, θα διορίσουμε την κομματική πελατεία μας» πολιτικές που εύκολα διαφθείρουν την δομή σκέψης όλων μας!

Ποιος έχει σήμερα το θάρρος να πει στους νέους πτυχιούχους ότι είναι… νοσηρό να απαιτούν από τους άλλους και το κράτος να τους διορίσει; Ότι για να πάρουν το πτυχίο τους οι φορολογούμενοι πλήρωσαν περίπου 150.000 Ευρώ (από δημοτικό έως πανεπιστήμιο)* και η κοινωνία περιμένει από αυτούς… ανταπόδοση και απόσβεση μέσω καινοτομίας και παραγωγικής δράσης; Ότι πληρώνουμε για να σας σπουδάζουμε και όχι για να σας διορίζουμε;

Η ανάπτυξη – αν κάποιος τη ψάχνει ακόμη – θα έρθει μέσα από την βελτίωση των βιομηχανικών δεικτών και την εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων. Όμως για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, χρειάζεται απλούστευση των διαδικασιών επιχειρηματικότητας, μείωση της φορολογίας, συμμάζεμα του κράτους και κυρίως να αφήσουμε τους επαγγελματίες να κερδίσουν…

*αριθμός από σχετική έρευνα

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ