Μαθήματα … καραντίνας: 14 πρόσωπα της Θεσσαλονίκης απαντούν αν έγιναν … σοφότεροι από το lockdown - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Πρόσωπα

Μαθήματα … καραντίνας: 14 πρόσωπα της Θεσσαλονίκης απαντούν αν έγιναν … σοφότεροι από το lockdown

Άγγελος Κάλφας, ηθοποιός

Της Κατερίνας Χαρκιολάκη

9 ΓΡΑΜΜΑΤΑ, πολλές σκέψεις, προβληματισμοί και συναισθήματα. Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ. Ήρθε στην ζωή μας απότομα και σίγουρα απρόσμενα. Εγκλεισμός, χρόνος για τον εαυτό σου, για την οικογένεια, επανάσταση, γυμναστική, μοναξιά, φόβος. Τι μάθαμε όμως από αυτήν την ιδιάζουσα κατάσταση της καραντίνας; 14 Θεσσαλονικείς μας απαντούν…

 

Άγγελος Κάλφας, ηθοποιός

Άγγελος Κάλφας, ηθοποιός

(φωτό Μάριος Δαδούδης)

Διάλειμμα.

Μάθημα και δώρο.

Αναγκαστικό αλλά και αναγκαίο.

Η καραντίνα με ανάγκασε να μάθω πως χρειάζομαι διαλείμματα.

Μου το έμαθε με σκληρό τρόπο αλλά μου το έμαθε.

Διαλείμματα από ανθρώπους.

Καταστάσεις.

Δουλειές.

Διάλειμμα από κάθε τι που έχει αρχίσει να ξεθωριάζει το χρώμα του.

Με τις μικρές – ή και μεγάλες – αυτές παύσεις παίρνεις την απόσταση σου.

Ζυγίζεις τι θέλεις και τι όχι.

Τι σου αρέσει και τι σε φθείρει.

Τι σε πνίγει και τι σου δίνει οξυγόνο.

Με ποιον θέλεις να συνεχίσεις να βαδίζεις στον ίδιο δρόμο και με ποιον θέλεις να

σταματήσεις έξω ακριβώς από το αδιέξοδο που βρεθήκατε.

Με τα διαλείμματα εκτιμάς, αναπροσδιορίζεις, ξεσκαρτάρεις, μηδενίζεις, δίνεις χρώμα ξανά – ή και το αφαιρείς τελείως-, παίρνεις βαθιά ανάσα.

Ένα πρωί, μία καραντίνα με ανάγκασε να βάλω κάτω τους δαίμονες μου, να τους κεράσω ένα ποτό και

να πιάσω ψιλή κουβεντούλα μαζί τους.

Ίσως κάποιος από αυτούς, κάποια στιγμή μου ψιθυρίσει στο αυτί κάτι που έχω ξεχάσει στην πορεία.

Μέσα σε όλη τη βαβούρα.

Χρειάζομαι τα διαλείμματα.

Τα χρειάζεσαι και εσύ.

Ευθύμης Κάλφας, Ραδιοφωνικός παραγωγός

Ευθύμης Κάλφας, Ραδιοφωνικός παραγωγός

Εντάξει, για κάποιους μπορεί να ακουστεί οξύμωρο αυτό.

Πώς να μάθεις κάτι την ώρα που όλα γύρω σου δείχνουν να καταρρέουν;

Πώς να διδαχθείς ενώ όλα τα σχολεία είναι κλειστά;

Κι όμως, αν κάτι καλό συνέβη μέσα στην καραντίνα τον τελευταίο χρόνο -αλήθεια πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος;;!!- είναι που διαπιστώσαμε -ελπίζω δηλαδή- τι ήχο κάνει η μοναξιά. Πόσο εκκωφαντική μπορεί να είναι μια ησυχία και πόσο ανάγκη έχει ο άνθρωπος -τελικά- την συντροφικότητα. Ναι! Αν κάτι μου έμαθε η καραντίνα τον τελευταίο χρόνο αυτό είναι πόσο σημαντικοί είναι οι άνθρωποι στη ζωή μου!

 

Γιώργος Γεωργιάδης, Πρωταθλητής Ποδηλασίας και αθλητής σωματικής διάπλασης

Γιώργος Γεωργιάδης, Πρωταθλητής Ποδηλασίας και αθλητής σωματικής διάπλασης

Μετά από τόσο καιρό σε καραντίνα μπορώ να πω με σιγουριά ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε χάσει είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση μας. Άρχισα να το καταλαβαίνω και να το νιώθω από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που μπήκαμε σε καραντίνα. Με βοήθησε αρκετά το ότι δεν σταμάτησα να εργάζομαι, οπότε μπορει να πει κανείς ότι είμαι από τους τυχερούς, αλλα δεν μου έφτανε μόνο αυτό. Έτσι αποφάσισα να αρχίσω να αθλούμαι ακόμα περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και να μην κάθομαι στο pc, την τηλεόραση ή το κινητό όλη μέρα. Βελτιώθηκε η ψυχολογία μου στο μέγιστο και άρχισα να έχω μία κοινωνική αλληλεπίδραση με ανθρώπους που ασχολούνται με τη γυμναστική, όπως εγώ, και συγκεκριμένα την καλλισθενική και το Street Workout. Άρχισα λοιπόν να γεμίζω πάλι τη μέρα μου με κάτι που αγαπάω, έκανα μία νέα παρέα και έβαλα νέους στόχους. Το μάθημα μου από ολο αυτό είναι ότι πάντα υπάρχει τρόπος να βελτιωνόμαστε και να είμαστε ενεργοί ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.

Βασίλης Ρόκος, Πολιτευτής Μέρα 25-επιχειρηματίας

Βασίλης Ρόκος, Πολιτευτής Μέρα 25-επιχειρηματίας

Η καραντίνα είναι μια διαδικασία κατά την οποία κανένας μας ασφαλώς δεν ήθελε να μπει. Κάθε κατάσταση όμως στις ζωές μας είναι πολύπλευρη, έχει τα θετικά έχει τα αρνητικά αντίκτυπα. Δεν θα σταθώ στα αρνητικά αλλά θα δώσω μια νότα αισιοδοξίας για τα πράγματα για τα οποία αναθεώρησα στις ημέρες του LockDown. Το μάθημα είναι πως έμαθα να εκτιμώ κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, κάθε παρέα, κάθε βήμα που κάνω στην ζωή μου. Μέσα στην πανδημία διαπίστωσα πόσο πολύ η καθημερινότητα με είχε φθείρει και εμένα όπως και όλους μας. Με βοήθησε να εκτιμήσω την ζωή ακόμα περισσότερο όπως και τα απλά πράγματα που κάποτε μας περίσσευαν αλλά σήμερα είναι πολυτέλεια. Ένας περίπατος στην φύση, μια εξόρμηση στην επαρχεία, μια αγκαλιά με τους ανθρώπους που αγαπάμε ακόμα και ένα χαμόγελο σε έναν περαστικό. Αυτό που μου έμαθε η πανδημία είναι η ευλογία της εκτίμησης, να μην θεωρώ τίποτα δεδομένο αλλά εκτιμώ κάθε τι που απλόχερα μας έχει δώσει διαχρονικά η ζωή!!

Μάγδα Ζωγράφου, Γυμνάστρια-Καθηγήτρια Yoga

Μάγδα Ζωγράφου, Γυμνάστρια-Καθηγήτρια Yoga

Η πανδημία αναμφισβήτητα επηρέασε τη ζωή μου διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα. Η καθημερινότητά μου πριν τον Covid19 περιστρεφόταν γύρω από την ψυχοσωματική φροντίδα των άλλων. Ως personal και yoga trainer απολάμβανα τη δουλειά μου μέσα από τη χαρά που προσέφερα στους μαθητές μου. Δεν είχα, όμως, χρόνο να ασχοληθώ με τον εαυτό μου. Η καραντίνα μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω μία προσωπική ενδοσκόπηση, να αλλάξω αρνητικές διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος, να επιτύχω, δηλαδή, το ιδανικό Self and Soul Care!

 

Αντώνης Λακίδης, Οφθαλμίατρος – Αισθητική Ιατρική

Αντώνης Λακίδης, Οφθαλμίατρος – Αισθητική Ιατρική

Ένα σημαντικό μάθημα που με δίδαξε η καραντίνα είναι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και η παροιμία «ότι μπορείς να κάνεις τώρα μη το αφήνεις για αύριο» πηρε σάρκα και οστά!Επίσης ένα άλλο που με έμαθε είναι το πόσο διαφορετικά αντιδρούν οι άνθρωποι στο ίδιο ερέθισμα… ακόμη και αν είναι τέτοιας κλίμακας, άλλος υπάκουσε, άλλος φοβήθηκε, άλλος θύμωσε, άλλος προσπάθησε να το ψάξει περισσότερο…ίσως και να «ξεφύγει» ψάχνοντας το πολύ!

Ναταλία Ζαχαριάδου, Πολιτικός Επιστήμονας

 

Ναταλία Ζαχαριάδου, Πολιτικός Επιστήμονας

Η καραντίνα ήρθε και άλλαξε πολλά στο τρόπο που είχαμε διαμορφώσει την καθημερινότητα και τη ζωή μας. Ένας «εγκλεισμός», με έκανε να καταλάβω ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και να δοξάζουμε τον Θεό για όσα έχουμε και θεωρούσαμε δεδομένα.Με έκανε να συνειδητοποιήσω,πως αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή μας είναι η υγεία μας, η οικογένειά μας και πως η ευτυχία κρύβεται στα απλά καθημερινά πράγματα που προσπερνούσαμε μέχρι πρότινος.

Παύλος Κοχλιαρίδης, Πρωταθλητής Πυγμαχίας

Παύλος Κοχλιαρίδης, Πρωταθλητής Πυγμαχίας

Τίποτα στη ζωή δεν πρέπει να το θεωρούμε τελικά δεδομένο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πραγματικά τι μας ξημερώνει και τι έπεται. Οπότε καλό είναι να απολαμβάνουμε το κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας, να το ζούμε σαν το τελευταίο και να ζούμε την στιγμή γιατί το μέλλον είναι άγνωστο!

Δέσποινα Μελετιάδου, Influencer

Δέσποινα Μελετιάδου, Influencer

Η καραντίνα μου έχει μάθει να νοσταλγώ μικρά καθημερινά πράγματα που πρότινος είχα δεδομένα. Αφιερώνω περισσότερες ώρες στους συγγενείς μου και στα αγαπημένα μου πρόσωπα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία έχουν πάρει φωτιά! Επιπλέον περνάω πιο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μου και γίνομαι πιο δημιουργική. Τέλος αισθάνομαι ευγνώμων που υπάρχει υγεία σε μένα και στα αγαπημένα μου πρόσωπα!

Λάζαρος Τσομπανίδης, προγραμματιστής

Λάζαρος Τσομπανίδης, προγραμματιστής

Αν κάτι μου έμαθε η καραντίνα, αυτό είναι πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πάντα τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα από ότι είναι, όσα σχέδια και αν κάνουμε. Για αυτό θα πρέπει να εκτιμούμε αυτά που ήδη έχουμε.

Πωλίνα Μπαλντούμη, Οπτικός-Οπτομέτρης

Πωλίνα Μπαλντούμη, Οπτικός-Οπτομέτρης

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μας εμποδίσει να τη ζήσουμε η οικονομική κρίση, ο Covid-19 και οποιοδήποτε εμπόδιο μας τρομάζει. Η καραντίνα μας θύμισε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και το μόνο που έχει σημασία είναι να ζούμε την κάθε ημέρα ελεύθεροι κυνηγώντας τα όνειρα μας.

Δήμητρα Βουλγαρίδου, Fashion Designer

Δήμητρα Βουλγαρίδου, Fashion Designer

Η καραντίνα μου δίδαξε πως το σημαντικό στη ζωή δεν είναι το που στεκόμαστε αλλά προς ποια κατεύθυνση κινούμαστε, στο τέλος αυτής της κατεύθυνσης πρέπει να υπάρχει πάντα η «αγάπη» και η «ευγνωμοσύνη». Ο ήλιος κάθε πρωί που ξυπνάμε είναι καινούργιος…

Βασίλης Ιωαννίδης, επιχειρηματίας-Cbdoilshop

 

Βασίλης Ιωαννίδης, επιχειρηματίας-Cbdoilshop

Μάθαμε να εκτιμάμε τα απλά πραγματα στην ζωή. Πράγματα αυτονόητα μέσα σε μια χρονιά, από κάτι δεδομένο, πλέον θεωρούνται πολυτέλεια.

Σοφία Μαρία Λεονταρίδου, Ζωγράφος

 

Σοφία Μαρία Λεονταρίδου, Ζωγράφος

Η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν έχω χωνέψει τον Μάρτιο που μας πέρασε, βρισκόμασταν στην αρχή της καραντίνας και τώρα πλησιάζει ο επόμενος Μάρτης. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα συνειδητοποίησα πως μπορώ να νιώσω ικανοποίηση κάνοντας και μικρά πράγματα, κατάλαβα αξίες που δεν υπολόγιζα στο παρελθόν, ήρθα πιο κοντά με την φύση και νιώθω ξανά σαν ένα μικρό παιδί όταν πρόκειται να βγω έξω. Η σωστή διατροφή και η γυμναστική μου είναι πλέον γνώριμες!

Κατερίνα Μαυρουδή, Διατροφολόγος – Φαρμακοποιός

 

Κατερίνα Μαυρουδή, Διατροφολόγος – Φαρμακοποιός

Μπορεί στην καραντίνα να χάσαμε την επικοινωνία με τα δικά μας πρόσωπα με φυσική τουλάχιστον παρουσία, ωστόσο αναπτύξαμε την επικοινωνία με τον εαυτό μας, μάθαμε πτυχές μας που δεν είχαμε ανακαλύψει και μπορέσαμε να εξελιχθούμε ως άτομα. Φυσικά, ένας τομέας που πριν είχε παραμεληθεί αρκετά είναι η σωστή και υγιεινή διατροφή καθώς δεν υπήρχε η διάθεση και ο κατάλληλος χρόνος για προετοιμασία ενός θρεπτικού γεύματος. Στις συνθήκες όμως αυτές μάθαμε να αξιοποιούμε καλύτερα το χρόνο αυτό βελτιώνοντας έτσι τις διατροφικές μας συνήθειες

 

 

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ