Μαθητές της Θεσσαλονίκη στη... μάχη της καθαριότητας! (ΦΩΤΟ) - Karfitsa.gr
Karfitsomata Κοινωνία

Μαθητές της Θεσσαλονίκη στη… μάχη της καθαριότητας! (ΦΩΤΟ)

Με γάντια και απορρυπαντικά στο κέντρο της πόλης

mathites (1)

Της Έλενας Καραβασίλη 

Με «όπλα» τα γάντια, τα απορρυπαντικά και την αγάπη για την καθαριότητα, μαθητές και δάσκαλοι του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ξεχύθηκαν από το πρωί στους δρόμους της πόλης για να καθαρίσουν της πινακίδες του Κ.Ο.Κ. από… αυτοκόλλητα και γκράφιτι. 

Στο πλαίσιο της δράσης «Let’s Go Greece» για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, το σχολείο απαοφάσισε να «δράσει» στο κέντρο της πόλης και να καθαρίσει τις πινακίδες που βρίσκονται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, από την Αγίας Σοφίας μέχρι τον Λευκό Πύργο.

mathites (4)

Η 19χρονη Όλγα Μυκονιάτη, ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της ομάδας των «Volunteens». Όπως εξηγεί είναι η τρίτη χρονιά που συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις. «Στο παρελθόν είχαμε καθαρίσει την πόλη, ξεκολλώντας τις τσίχλες από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης. Σήμερα θα καθαρίσουμε τις πινακίδες σήμανσης από τα αυτοκόλλητα και τα γκράφιτι». Η ίδια σημειώνει ότι παρότι είναι χρονοβόρα διαδικασία, η ικανοποίηση που λαμβάνει μέσα από τις δράσεις εθελοντισμού είναι ανεκτίμητη. «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι η πόλη μας είναι όμορφη όταν είναι καθαρή. Θεωρώ πως με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε στο να μην καταστρέψουν ξανά  τις πινακίδες… τουλάχιστον στο σύντομο μέλλον».

«Οι εθελοντικές δράσεις στις οποίες συμμετέχω μου προσφέρουν ψυχική γαλήνη. Πιστεύω πως με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αφήσουμε ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και να περάσουμε το δικό μας μήνυμα. Όσο και αν προσπαθεί κανείς να καταστρέψει κάτι, δεν θα τα καταφέρει, όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε την πόλη τους και θέλουν να την βλέπουν όμορφη»,  λέει η απόφοιτος του σχολείου, Εβίνα Φωτιάδου.

mathites (3)

Η Ελένη Φανουράκη παρακολουθεί τις συναντήσεις του εθελοντικού ομίλου του σχολείου της εδώ και δύο χρόνια. «Ο εθελοντισμός έχει να κάνει με την ανάγκη του ανθρώπου να προσφέρει. Είναι ένας τρόπος ζωής. Μπορεί μία κοινωνία να μην μπορεί να βασιστεί εξολοκλήρου στον εθελοντισμό, μπορεί να βελτιωθεί μέσω αυτού σε μεγάλο βαθμό», επισημαίνει.

mathites (2)

Η ομάδα εθελοντών του σχολείου, «Volunteens», ξεκίνησε τη δράση της το 2012 με 16 μαθητές στο πλαίσιο εργασίας για τον εθελοντισμό στους εφήβους. Όπως εξηγεί στο karfitsa.gr η εκπαιδευτικός στο πρότυπο πειραματικό σχολείο του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελένη Ρώσσιου, «το 2014 αποφασίσαμε να λειτουργήσει αυτή η ομάδα με πρωτοβουλία των ιδρυτών αυτής της ομάδας, που ήταν οι μαθητές της γ’ λυκείου. Με δική τους πρωτοβουλία, τα μέλη έφτασαν στα 76 με ενεργή δράση εντός και εκτός σχολείου». Και συνεχίζει, «χαρακτηριστική δράση των μαθητών ήταν πως στα μεγάλα διαλλείματα λειτουργούσαν υπηρεσίες όπως αυτή της ανακύκλωσης, του καθαρισμού των αιθουσών, ακόμη και σχολικό ιατρείο». Η κ. Ρώσσιου σημειώνει ότι πλέον 123 μαθητές συμμετέχουν στις εθελοντικές δράσεις. Αναφερόμενη στη σημερινή δράση εξήγησε ότι, «είναι κάτι που ήθελαν να κάνουν οι ιδρυτές των Volunteens από το 2012 και σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία να το υλοποιήσουμε». Να σημειώσουμε ότι οι μαθητές προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα καθαριστικά με την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου αποφοίτων, γονέων και κηδεμόνων στου σχολείου καθώς από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ