Μαύρη σοκολάτα για ευκολότερο περπάτημα - Karfitsa.gr
Υγεία

Μαύρη σοκολάτα για ευκολότερο περπάτημα

Μπορεί να βοηθήσει ηλικιωμένους ασθενείς με προβλήματα στις αρτηρίες
sokolata
Λένε ότι αν είναι να φάει κανείς ένα κομματάκι σοκολάτας, καλύτερα να είναι μαύρη. Ειδικά, για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και θέλουν να χάσουν βάρος.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, στους ηλικιωμένους τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά: η μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να τους βοηθήσει στο… περπάτημα.

Ερευνητές από την Ιταλία βρήκαν ότι οι ηλικιωμένοι με προβλήματα στις αρτηρίες των ποδιών τους, μπορούσαν να περπατάνε λίγο παραπάνω μετά από την κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι μια καρδιαγγειακή ασθένεια που επηρεάζει πιο συχνά τις αρτηρίες των ποδιών και σχετίζεται στενά με την ηλικία, «χτυπώντας» πιο πολύ τους άνω των 70 ετών.

Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να προκαλέσει πόνο, κράμπες ή κούραση στα πόδια και στους γοφούς κατά το περπάτημα.

Σε μια πιλοτική μελέτη σε ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο, 14 άντρες και 6 γυναίκες ηλικίας από 60 έως 78 ετών παρουσίασαν βελτίωση στην ικανότητα τους στο περπάτημα χωρίς βοήθεια, μετά από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ουσίες που υπάρχουν στο κακάο (πολυφαινόλες) μπορεί να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να βελτιώνουν τη ροή του αίματος στις περιφερικές αρτηρίες.

Η μαύρη σοκολάτα που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη έρευνα περιείχε 85% κακάο. Οι σοκολάτες γάλακτος περιέχουν λιγότερο από 30% κακάο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται να γίνει μια μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη, για να διαπιστωθούν οι μακροχρόνιες επιδράσεις της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας στους ηλικιωμένους.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ