, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Με ανοικτά όλα τα μέτωπα η συνάντηση στο Μαξίμου Σαμαρά-Βενιζέλου…

Στο τραπέζι κατ’ αρχήν το φλέγον θέμα της τρομοκρατίας μετά την διαφυγή του Χριστόδουλου Ξηρού που εξακολουθεί να επισωρεύει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και να προκαλεί διεθνείς επικρίσεις και εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να συλλάβει τους τρομοκράτες.
Και αν σε αυτό το θέμα δεν υπάρχουν διαφωνίες σε ό,τι αφορά στους στους υπηρεσιακούς όσο και στους πολιτικούς χειρισμούς δεν συμβαίνει το ίδιο και στο έτερο θέμα που θα βρεθεί στο τραπέζι αυτό των διαρθρωτικών αλλαγών.
Ήδη καταγράφεται διαφωνία υπουργών με τον αρμόδιο υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα των σημείων πώλησης των φαρμάκων όσο και για την διάρκεια του γάλακτος. Ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να απελευθερωθεί η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνης Γεωργιάδης έχει εκφράσει διαφωνία ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσει την σχετική ρύθμιση.
Το ζήτημα είναι γενικότερο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών οι περισσότερες από τις οποίες περιγράφονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Η ΕΕ ασκεί κριτική για καθυστερήσεις και πιέσεις να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Ωστόσο οι ρυθμίσεις προκαλούν τις αντιδράσεις των επαγγελματικών ομάδων που θίγονται όπως είναι οι φαρμακοποιοί κάτι που λαμβάνουν υπόψη τους οι βουλευτές και τα στελέχη των δύο κομμάτων καθώς είμαστε λίγους μήνες πριν από τις περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Από την άλλη η εικόνα των διαφωνιών πλήττει ακόμη περισσότερο την όχι και τόσο καλή εικόνα της κυβέρνησης.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές συνδέονται και με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την Τρόικα η οποία δείχνει να έχει σκαλώσει και είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψει στην χώρα μας προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ήδη ο Ιανουάριος χάθηκε για την κυβέρνηση και τώρα ως θετικό σενάριο προβάλλει να κλείσει η συζήτηση και να απελευθερωθεί η εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν από το Eurogroup της 10ης Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση ζήτησε να μην επιστρέψει η Τρόικα πριν υπάρξει συμφωνία για να μην επιβαρύνεται και μόνο με την παρουσία τους το πολιτικό και οικονομικό κλίμα. Αυτό όμως δεν βοηθά την ουσία της διαπραγμάτευσης όπου καταγράφεται απόσταση στο δημοσιονομικό κενό που με την σειρά του επηρρεάζει και τις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο για το χρηματοδοτικό κενό του 2014-2016. Πάντως στην προηγούμενη συνάντηση των δύο ο κ. Βενιζέλος είχε πει ότι είχε συζητηθεί και το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους που θα ανοίξει επισήμως μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και η κυβέρνηση θέλει να το αναδείξει στην νέα μεγάλη εθνική ιδέα ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης.
Ενώ αυτά είναι θέματα που θολώνουν την εικόνα της κυβέρνησης τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι χρειάζεται μία μεγάλη κίνηση από την πλευρά της που θα αγγίξει την κοινωνία και θα ανακόψει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλώσεις Στουρνάρα
Λίγο πριν τις 9 το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών εξήλθε του Μαξίμου και δήλωσε ότι ενημέρωσε τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και συζητήθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης -όσες απομένουν – θα σταλούν στην Τρόικα εντός των ημερών.
Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του Ολι Ρεν ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2015-2016 και για το χρέος της Ελλάδας, αρμόδιος κυβερνητικός παράγων σχολίασε λακωνικά: “Ουδέν σχόλιον”.
Η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου συνεχίζεται και μετά την αποχώρηση Στουρνάρα.
Δηλώσεις Βενιζέλου
Εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι “όλα είναι υπό έλεγχο”.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συζήτηση με δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις Ρεν, είπε πως εμείς θεωρούμε ότι μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων από τη Eurostata, μπορεί αυτή η συζήτηση για το ελληνικό χρέος να ανοίξει.
Ωστόσο – συμπλήρωσε – αυτό θα το κανονίσουν οι κυβερνήσεις –  protothema.gr

#Tags: ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.