, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Με κέρδη 1,73% αποχαιρέτησε το χρηματιστήριο τον Αύγουστο

xrhmathsrioΜε μοχλό ανόδου τις τραπεζικές μετοχές και κυρίως τον τίτλο της Εθνικής, ο γενικός δείκτης τιμών τερμάτισε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αλλά και του μήνα μία ανάσα από τις 900 μονάδες. Στο σύνολο του Αυγούστου ο ΓΔ κατέγραψε κέρδη 1,73%, ενώ πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο τραπεζικός κλάδος με μηνιαία κέρδη 14,24%. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία οι επενδυτές θα αποτιμήσουν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών.

Παράλληλα, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το 8ο ελληνικό roadshow που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ και θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Ιουνίου στο Λονδίνο, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών για τις 27 εισηγμένες που θα συμμετάσχουν είναι αυξημένο. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση της τάσης αναμένεται να έχουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.

Σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο γενικός δείκτης τιμών κινήθηκε ανοδικά καταγράφοντας υψηλότερη τιμή στις 908,80 μονάδες, ωστόσο, δεν κατόρθωσε να διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά και τελικά τερμάτισε στις 899,92 μονάδες με άνοδο 0,69%. Σε καλύτερα επίπεδα κυμάνθηκε η αξία των συναλλαγών, που ανήλθε στα 40,3 εκατ. ευρώ.

Την παράσταση στη χθεσινή συνεδρίαση έκλεψε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, έκλεισε στα 3,06 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 6,99%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι τα 3,10 ευρώ.

Η γεωπολιτική αστάθεια από την επικείμενη επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στη Σύρια, στάθηκε η αφορμή για τη σημαντική υποχώρηση των τιμών τόσο στο ελληνικό όσο και στα διεθνή χρηματιστήρια, επισημαίνει ο κ. Νίκος Ακκιζίδης, γενικός διευθυντής της AXON Xχρηματιστηριακή.

Ο γενικός δείκτης υποχώρησε έως και 11% φτάνοντας εκ νέου στις 869 μονάδες για να επιστρέψει, ωστόσο, χθες στην περιοχή των 900 μονάδων. Η αβεβαιότητα στη χώρα μας επιτείνεται όμως και στο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, αφού αρνητικές αντιδράσεις προκαλούν αναφορές ξένων αξιωματούχων – εν όψει των γερμανικών εκλογών – καθώς και του διεθνούς Τύπου, αναφορικά με τη διαχείριση του διαφαινόμενου χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας και άρα την ανάγκη δανεισμού για τρίτη φορά στα επόμενα έτη.

Ετσι, το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει επισφαλές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οπότε, σύμφωνα με τον κ. Ακκιζίδη, η μεταβλητότητα θα παραμένει υψηλή στην εγχώρια άλλα και στις διεθνείς αγορές. Στις ΗΠΑ ασαφής παραμένει ο χρόνος κατά τον οποίο θα εξασκηθεί από τη Fed μείωση στην παροχή ρευστότητας στην οικονομία, ενώ ενδείξεις αδυναμίας των οικονομιών τους εμφανίζουν σταδιακά χώρες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο σε όρους αποτίμησης παραμένει υποτιμημένο, εκτιμά ο αναλυτής. Παρά την κρίση που πλήττει τον κόσμο των επιχειρήσεων, ορισμένες εταιρείες, σε όλους τους κλάδους, διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα από το book value, ενώ υπάρχουν και εταιρείες που σε αυτή τη συγκυρία εμφανίζουν αύξηση πωλήσεων και κερδών. Με γνώμονα τα παραπάνω, ο κ. Ακκιζίδης προτείνει επιλεκτικές τοποθετήσεις σε εταιρείες κυρίως εξαγωγικού προσανατολισμού, ενώ προβλέπει ουσιαστική βελτίωση στην εικόνα της αγοράς εφόσον υπάρξει αποτελεσματική υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής, δεδομένου ότι κατά κύριο λόγο αυτή είναι που θα επηρεάσει την οικονομία αλλά και συνολικά την αγορά χρήματος και κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά τον γενικό δείκτη και με βάση την τεχνική ανάλυση της ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακή, για τη βελτίωση εικόνας του απαιτείται κατ’ αρχήν σταθεροποίηση των τιμών πάνω από τις 910 μονάδες, οπότε και στην περίπτωση αυτή θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος νέας υπαναχώρησης των τιμών. Ωστόσο τα πρώτα έγκυρα αγοραστικά σήματα θα ληφθούν εάν παραβιαστεί η περιοχή των 955 μονάδων, αφού αποτελεί το πρώτο σημαντικότερο επίπεδο αντίστασης των τιμών. Στον αντίποδα, ο ΓΔ θα δεχθεί πιέσεις εάν παραβιαστεί το όριο των 860 μονάδων και παραμείνει κάτω από αυτό για τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE Large Cap, εκτός της Εθνικής, ξεχώρισαν η Πειραιώς που έκλεισε με άνοδο 5,71%, στα 1,11 ευρώ και ο ΟΠΑΠ με κέρδη 2,74%, στα 7,50 ευρώ. Η μετοχή της Frigoglass ενισχύθηκε κατά 2,17%, στα 4,70 ευρώ και η Alpha Bank με κέρδη 1,40% διαμορφώθηκε στα 0,508 ευρώ. Η ΕΥΔΑΠ κέρδισε ποσοστό 2,03% κλείνοντας στα 6,02 ευρώ. Σε θετικό έδαφος έκλεισαν ακόμη ο ΟΛΠ με άνοδο 0,72%, η Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη 0,36% και η Μότορ Οϊλ με οριακή άνοδο 0,14%. Αμετάβλητες παρέμειναν οι μετοχές Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση κατά 5,23% σημείωσε η Eurobank Properties που έκλεισε στα 6,52 ευρώ και ακολούθησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια με πτώση 3,36% και η MIG με απώλειες 3,10%.

Ισορροπημένη ήταν η συνολική εικόνα της αγοράς, καθώς 63 μετοχές ενισχύθηκαν, έναντι 51 που υποχώρησαν και 28 που παρέμειναν αμετάβλητες.

kerdos.gr

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.