, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Με «λουκέτο» κινδυνεύει μία στις δύο μικρές επιχειρήσεις

sinol
Της Έλενας Καραβασίλη
Σε βαθύ επενδυτικό λήθαργο βρίσκεται η πραγματική οικονομία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Στην έρευνα η οποία παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, και τον αντιπρόεδρο του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννη Παπαργύρη, διαπιστώθηκε ότι για το 70,3% των μικρών επιχειρήσεων η κατάσταση για το 2014 επιδεινώθηκε και ότι σχεδόν 1 στις 2 αντιμετωπίζει κίνδυνο κλεισίματος τους επόμενους μήνες το οποίο οφείλεται στη μείωση του τζίρου, στα χρέη προς των ΟΑΕΕ, τις ΔΕΚΟ, την εφορία και προς τις τράπεζες.
Στο «κόκκινο» είναι περίπου 65.000 επιχειρήσεις, ενώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται να χαθούν 30.000 θέσεις μισθωτής εργασίας, με έναν στους δύο επιχειρηματίες να δηλώνει αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας.
«Οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες είναι ελεύθεροι πολιορκημένοι από τα χρέη τους, τόσο στον ΟΑΕ όσο και στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το κλίμα υποεπένδυσης που προκύπτει από την έρευνα. Η προηγούμενη έρευνα για τον Ιούλιο του 2013 μας έδινε ότι το 35% των επιχειρήσεων δε θα επένδυαν. Αυτός ο δείκτης όμως στην έρευνα του 2014 εκτοξεύεται στο 45%. Από την άλλη πλευρά καμία επιχείρηση δε βλέπει προοπτική σε θέματα αύξησης της απασχόλησης, αντιθέτως οι προβλέψεις είναι ότι τον επόμενο χρόνο θα χαθούν 47.000 θέσεις εργασίας που αφορούν εργοδότες, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Περίπου 30.000 από αυτές, θα είναι θέσεις μισθωτής απασχόλησης», αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Καββαθάς.
Αμφίβολες οι προοπτικές ανάκαμψης
Η αποτίμηση του β’ εξαμήνου 2013 παραμένει αρνητική, καθώς για το 70,3% των μικρών επιχειρήσεων η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Η αρνητική τροχιά που είχε ξεκινήσει από το 2010 συνεχίζεται. Πρόκειται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, για μετατόπιση σε πολύ χαμηλότερο σημείο ισορροπίας της οικονομίας, ως συνέπεια της διαδικασίας εσωτερικής υποτίμησης. Με δεδομένο το κλείσιμο πάνω από 200,000 επιχειρήσεων την τελευταία τετραετία, τα συσσωρευμένα χρέη και την καθήλωση της απασχόλησης, οι προοπτικές ανάκαμψης φαντάζουν εξαιρετικά αμφίβολες.
proedro
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης, για το success story δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα σε μικρές επιχειρήσεις. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης αυτών των επιχειρήσεων, που είναι αυτές που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα της ύφεσης. Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προστρέξει σε αυτά που λέει η ευρωπαϊκή επιτροπή, το πρόβλημα της ανεργίας μπορούν να το λύσουν μόνο οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις», τονίζει ο κ. Καββαθάς.
Μία στις τρεις «βουλιάζει» στα χρέη
Οι συσσωρεμένες οφειλές που έχουν οι μικρές επιχειρήσεις τις έχουν οδηγήσεις στα όριά τους. Έχουν πολύ υψηλά χρέη προς όλες τις κατηγορίες «πιστωτών». Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών των επιχειρήσεων αφορά τις ασφαλιστικές οφειλές προς ΟΑΕΕ (περίπου 40%). Τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΕ αναφέρουν ότι πάνω από 370.000 επιχειρήσεις έχουν χρέη προς τον οργανισμό σε σύνολο 700.000, γεγονός που σημαίνει ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που χρωστούν έχουν τεθεί σε αδράνεια ή έχουν ήδη κλείσει. Ακολουθούν τα χρέη προς τις ΔΕΚΟ (34,9%) και την εφορία (32,7%).
papar
«Οι συνέπειες της σκληρής πολιτικής που ασκείται από την κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια, εφαρμόζεται με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παραγωγή, την κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα εάν θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη μικρή επιχείρηση χρηματοδοτώντας την. Θα πρέπει οι τράπεζες κάποια στιγμή να παίξουν το ρόλο για τον οποίο έχουνε συσταθεί», λέει ο αντιπρόεδρος του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννης Παπαργύρης.
Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες
Ο νέος τρόπος φορολόγησης των επιχειρήσεων, με 26% για κέρδη έως 50.000 και 33% για άνω των 50.000, φαίνεται να είναι εξοντωτικός για τις μικρές επιχειρήσεις. Μαζί με το τέλος επιτηδεύματος και την προκαταβολή, ο φόρος εκτοξεύεται στο 45%, σύμφωνα με τον Καββαφά.
«Από το πρώτο ευρώ φορολογούνται οι επαγγελματίες, ως πολίτες β’ κατηγορίας. Επιπλέον, ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης, δηλαδή τα πρόστιμα, είναι ένα εξοντωτικό μέτρο που θα κλείσει τις επιχειρήσεις. Στην ουσία θα αυξήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Οι επιχειρήσεις που άντεξαν τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων, θα κλείσουν από την υπερφορολογήσή τους. Τα έσοδα των επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή δε φτάνουν ούτε για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες λειτουργίας τους», καταλήγει ο ίδιος.
«Οι κυρώσεις είναι τρομερές. Τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ ακριβά για καθυστέρηση καταβολής του Φ.Π.Α. . Για καθυστέρηση μίας ημέρας, για ένα τιμολόγιο το πρόστιμο είναι από 1.000-2.500 ευρώ. Πραγματικά δε ξέρω εάν η κυβέρνηση ζει στην πραγματικότητα ή σε κάποιον άλλο πλανήτη. Με αυτά τα μέτρα με μαθηματική ακρίβεια θα κλείσουμε όλοι. Είχα προσωπικό έξι άτομα και τώρα έχω δύο άτομα ημιαπασχολούμενα κι αυτό όχι γιατί η δουλεία είναι αυξημένη, το ωράριο είναι που μας αναγκάζει να έχουμε προσωπικό. Ο τζίρος μας έχει μειωθεί δραματικά», λέει χαρακτηριστικό ή έμπορος ενδυμάτων Όλγα Βιρόζη.
Από το 2010 έως σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία ΜARC ΑΕ, σωρευτικά, υπάρχει πτώση του τζίρου στις μικρές επιχειρήσεις της τάξεως του 65%.
xatzi
 
«Πληρώνουμε πάρα πολλούς φόρους. Ακόμη πληρώνω φόρους για εταιρία που είχα και έκλεισα, λόγω της κρίσης, πριν από τρία χρόνια. Η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει τις μικρές επιχειρήσεις. Με τα χίλια ζόρια επιβιώνουμε. Θέλουν να μας κλείσουν και να αφανίσουν το μικροεπιχειρηματία, δίνοντας τα πάντα στις πολυεθνικές», λέει η έμπορος Ευδοκία Χατζιωαννίδου.
 
stav
«Η οικονομία, έχει πάρει την κάτω βόλτα. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Πλέον δεν έχουμε υπαλλήλους, δουλεύουμε το μαγαζί μας μόνοι μας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνουμε προσωπικό. Η δουλεία έχει πέσει και οι φόροι συνεχώς αυξάνονται. Εάν συνεχίσει έτσι η κατάσταση θα αναγκαστούμε να κλείσουμε, δε θα μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδά μας», λέει ο ιδιοκτήτης καταστήματος, Σταύρος Στεργιάδης.
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.