Με το βλέμμμα στην εκλογή Προέδρου! - Karfitsa.gr
Πολιτική

Με το βλέμμμα στην εκλογή Προέδρου!

Η ψήφος εμπιστοσύνης και τα... "σκαμπανεβάσματα" του χρηματιστηρίου

samaras

Του Βαγγέλη Στολάκη

Τον τρόπο με τον οποίο θα συγκεντρωθούν 180 βουλευτές και θα εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεξεργάζεται πλέον αποκλειστικά η κυβέρνηση μετά την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης, που απέσπασε από τους βουλευτές, που υποστηρίζουν τον κυβερνητικό σχηματισμό Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ αλλά και μετά τα… «σκαμπανεβάσματα» του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που πέρασε. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η δυσπιστία των αγορών έτσι όπως αυτή εκφράστηκε είναι αποκλειστική ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των δηλώσεων των στελεχών της πως σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εθνικές εκλογές δεν θα υλοποιηθούν όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της.

Κυβερνητικοί παράγοντες που μιλούν στην Karfitsa εκτιμούν πως «το κόλπο του Αντώνη Σαμαρά αλλά και του Βαγγέλη Βενιζέλου με την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητήθηκε από την Ολομέλεια της… Βουλής έπιασε». Όπως εξηγούν, από τη μια ο Πρωθυπουργός έβαλε τέλος στη μακρά εκλογολογία στην οποία μπήκε η χώρα «με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ», αφού πρόταση δυσπιστίας μπορεί να εκφραστεί σε έξι μήνες από την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητήθηκε και από την άλλη έγινε σαφές πως εκλογές θα γίνουν εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή στα τέλη του Φλεβάρη το 2015.

Ελπίζουν πως…

Την ίδια ώρα, τα δυο «παρών» που ακούστηκαν από το στόμα της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Μάρκου και του Γρηγόρη Ψαριανού επίσης προερχόμενου από τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη έδωσαν σε κυβερνητικούς βουλευτές την ελπίδα πως θα υπάρξουν και άλλοι ανεξάρτητοι που τελικά θα πουν το πολυπόθητο «ναι» στην υποψηφιότητα που θα προκρίνουν οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Άλλωστε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρείται ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν εντός και εκτός συνόρων.

Μιλώντας στην Karfitsa ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Ορφανός αναφέρει πως «οι εκλογές κάτω από οποιοδήποτε μανδύα θα είναι καταστροφικές για τη χώρα. Η ψήφος εμπιστοσύνης που δόθηκε από τους Έλληνες βουλευτές ηρέμησε εκείνους που θεωρούσαν πως υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα». Για την Προεδρική εκλογή αναφέρει ότι «είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γενικά επικρατεί το κλίμα πως η κυβέρνηση έχει πετύχει».

Αποκλειστική ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ για την εικόνα που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αθηνών τις περασμένες ημέρες αποδίδει από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος. «Η αντίδραση των αγορών απέναντι στις συμπεριφορές του ΣΥΡΙΖΑ, τις πρακτικές του, τις απειλές για μη αναγνώριση των συμφωνιών της κυβέρνησης και γενικότερα της ανεύθυνης και αλλοπρόσαλλης πολιτικής που ακολουθεί είναι ένας δείκτης του τι πρόκειται να ακολουθήσει εάν συνεχιστεί αυτή η πρακτική από πλευράς αντιπολίτευσης. Εάν ληφθεί υπόψη ότι σε μια περίπτωση αστάθειας γενικότερης σε παγκόσμιο επίπεδο η επίπτωση ήταν πολύ μεγαλύτερη στην Ελλάδα, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο ότι έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που επιζητά την πολιτική αστάθεια» σχολιάζει ο υφυπουργός. «Η στήριξη των βουλευτών των δυο κομμάτων που απαρτίζουν τη συγκυβέρνηση, όπως εκφράστηκε με την ψήφο τους έδωσε στην κυβέρνηση την εντολή για τη συνέχιση του έργου της. Σαφώς απομακρύνει το ενδεχόμενο των εκλογών τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας» υπογραμμίζει επίσης ο κ. Δερμεντζόπουλος.

Κυβέρνηση «μπετόν αρμέ»

Για κυβέρνηση… «μπετόν αρμέ» κάνει από την πλευρά του λόγο ο μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. «Ελπίζουμε ότι η Ελληνική Βουλή και στην επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία που είναι αυτή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα δείξει εντιμότητα. Εάν δεν δείξει και η συμπεριφορά των αγορών στα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνει το μέλλον».

«Υπονομεύεται η πολιτική σταθερότητα εξαιτίας της πόλωσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που τροφοδοτείται από πλευράς Κουμουνδούρου» αναφέρει ο «γαλάζιος» βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τζαβάρας. «Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης πράγματι η εκλογολογία με το περιεχόμενο που είχε πριν από τη συζήτηση στη Βουλή έφυγε από το προσκήνιο μεν αλλά στη θέση της έχει τεθεί μια πόλωση χωρίς όρια» σχολιάζει. Ο κ. Τζαβάρας συμπληρώνει πως: «Χρειάζεται μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση γιατί τα εθνικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και κυρίως να τοποθετούνται σε ανώτερη θέση από εκείνη που καθένας επιδιώκει για το κόμμα του στον αγώνα που κάνει για την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων».

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή αναφέρει: «όταν μια κυβέρνηση μετά από δυο χρόνια σκληρών αγώνων αλλά και σκληρών μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια, παίρνει μια τόσο άνετη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, τότε τα μηνύματα είναι καθαρά. Και προς τα μέσα και προς τα έξω. Με την ίδια δύναμη μπορεί να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως η απομείωση του ελληνικού χρέους, η έξοδος από τα μνημόνια και ενδεχόμενα η έξοδος από τον μηχανισμό του ΔΝΤ νωρίτερα. Είναι αδιανόητο αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης η τόσο καθαρή και σε τόσο δύσκολες συνθήκες να ερμηνεύεται από την αντιπολίτευση όπως δυστυχώς ερμηνεύτηκε. Δεν κάνει ζημιά στην κυβέρνηση όπως νομίζουν, κάνει ζημιά στη χώρα» λέει χαρακτηριστικά. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος τονίζει στην Karfitsa: «ανέκαθεν πίστευα ότι στη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να προβλέπεται η μη δυνατότητα πρόωρων εκλογών εκτός εάν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ