, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Ήρθαν και από το… BBC για το κανάλι Σαββίδη

 
Πέρασαν 10 χρόνια που το όνομα Ιβάν Σαββίδης “παίζει” στον αθλητισμό, στην πολιτική, στα ΑΕΙ (έδρα μελετών ποντιακού ελληνισμού στο ΑΠΘ), στην Ορθοδοξία, στις επιχειρήσεις, στα εργοστάσια και στα ξενοδοχεία.
Δέκα χρόνια που έκανε και μια από τις πρώτες του συνεντεύξεις – και όπως αποδείχθηκε λίγες – στην υπογράφουσα και στο τρίτο δημόσιο κανάλι (ΕΤ3), τότε που ένας βουλευτής Θεσσαλονίκης – πρώην σήμερα – έλεγε αριστερά και κυρίως δεξιά – ότι οι ολιγάρχες  πετάνε με τα δικά τους αεροπλάνα και δεν πηγαινοέρχονται με τα αεροσκάφη της… γραμμής, όπως ο “Πόντιος” ή όπως υποτιμητικά τον αποκαλούσαν -και τον αποκαλούν οι αντίπαλοι του – “ο Ρωσοπόντιος”.
Κι όμως ο κ Σαββίδης και με το αεροπλάνο της γραμμής έρχονταν και έφευγε και χωρίς τυμπανοκρουσίες και… πολυτέλειες ετοίμαζε σχέδια αγοράς και ανακαίνισης του ΠΑΟΚ, του Μακεδονία Παλλάς, ξενοδοχείων της Χαλκιδικής, κέντρων εστίασης, σούπερ μάρκετ και πολλών άλλων…
Το “μπάσιμο” του στην κοινωνία της πόλης -και στον τηλεοπτικό αέρα κρατικού καναλιού το οποίο έβλεπε κατα δήλωση του – το έκανε με την ιδιότητα του εκπροσώπου του λαού, του Ποντιακού Ελληνισμού και του καλού Χριστιανού (βλ λειτουργία Μονής Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα) και ελάχιστα ως επενδυτής για να φτιάξει ποδοσφαιρικές ομάδες και εσχάτως – όπως μαθαίνω – και πάρκα ψυχαγωγίας μέσα στο Θερμαϊκό!(με την κατασκευή ενυδρείων και υπερπολυτελών κέντρων διασκέδασης στο… νερό).
Η πρώτη ερώτηση που είχα θέσει στα… ποντιακά στον κ. Σαββίδη, σε εκείνη τη συνέντευξη της ΕΤ3 – ήταν αν θα αγοράσει τον ΠΑΟΚ, διότι ο δικέφαλος του βορρά όπως κι άλλες μεγάλες ποδοσφαρικές ομάδες της χώρας, ήταν και είναι… διαβατήριο, για πολλούς επιχειρηματίες . Η ιστορική ομάδα, ήταν το “καλό χαρτί” για να κερδίσει την παρτίδα ή και την… πατρίδα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτός, μη έχοντας κάτι χειροπιαστό στα χέρια του, πχ τα αποτελέσματα του νομικού ελέγχου από τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο -δικηγόρο που έχει ακόμη για τα μεγάλα εγχειρήματα του – προτίμησε να χαμογελάσει αλλά όχι να διαψεύσει.
Aντιθέτως είχε μιλήσει για τους Πόντιους  -που δεν είναι ενωμένοι- για την πολιτική Ρωσίας και Ελλάδας απέναντι στους ομογενείς και για τη Θεσσαλονίκη που είναι μια πολύ όμορφη πόλη, αν και ο ιδιος προτίμησε με την οικογένεια του το δήμο Θέρμης και την ανατολική πλευρά του νομού, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να κάνει δίπλα και προπονητικό κέντρο
Το κανάλι με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ειδικούς από το… ΒΒC!
Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ – όπως ακούγεται στις οπαδικές εκπομπές των ερτζιανών της πόλης – περιμένουν όπως και το 2006 μεγάλα πράγματα πχ “το κανάλι του να είναι αθλητικό για να εξαφανιστεί ο ΑΡΗΣ και ο ΗΡΑΚΛΗΣ αλλά κυρίως ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ο Μαρινάκης”. Όμως ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε άλλη ρότα στους τηλεοπτικούς συνεργάτες του.
Θέλει ποικίλο πρόγραμμα, ανάλογο των δράσεων του υπέρ του αθλητισμού, του Ελληνισμού, των επενδύσεων, της Ορθοδοξίας (και του Αγίου Όρους), της παιδείας και της αλληλεγγύης (βλ φιλανθρωπικά ιδρύματα του) Ήδη στο ξενοδοχείο του με θέα τη θάλασσα, στο Μακεδονία Παλλάς “φιλοξενούνται ειδικοί της τηλεόρασης από τη Βρετανία προκειμ΄νου να δημιουργήσουν το κανάλι του Έλληνα ευεργέτη” όπως είπε στην karfitsa συνεργάτης του.
Να θυμίσουμε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» του και κατέθεσε την πρώτη δόση του τιμήματος για την άδεια ύψους 20,5 εκατ. ευρώ. Είχε πάρει μέρος στη διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών -με το σχήμα DIMERA MEDIA – και ενώ προσέφερε 61,5 εκατ. ευρώ, έφυγε με άδεια χέρια και δηλώσεις του ιδιου ότι ανέβασε το τίμημα για να πληρώσουν περισσότερα οι πλειοδότες. Ωστόσο, μετά την επίσημη αποχώρηση του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, κατέστη πρώτος επιλαχών για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας και προσεχώς αναμένεται να αποκτήσει μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό με έδρα τη… Θεσσαλονίκη.
Μ. Καραπαναγιωτίδου