, Τρίτη
05 Δεκεμβρίου 2023

Κρίση στην El Pais


Σε απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις μισθών θα προχωρήσει από την επόμενη εβδομάδα η ισπανική εφημερίδα El Pais, λόγω της κατακόρυφης μείωσης των διαφημιστικών εσόδων που έχει προκαλέσει κρίση στον χώρο των ΜΜΕ, όπως ανέφερε η μητρική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Prisa.
Η Prisa, στην οποία ανήκει η διεθνώς αναγνωρισμένη ισπανική εφημερίδα, δεν έχει διευκρινίσει πόσους εργαζόμενοι θα απολύσει, αλλά σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης πάνω από το ένα τέταρτο από το σύνολο των εργαζόμενων θα αναγκαστεί να αποχωρήσει.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε τόσο καλά», είπε ο πρόεδρος του Prisa Χουάν Λουίς Θεμπριάν στο προσωπικό της εφημερίδας σήμερα, σε μια τοποθέτησή του που δημοσίευσε μια επιτροπή εργαζομένων της κεντροαριστερής εφημερίδας.
Η εταιρία Prisa, που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε τον Ιούλιο πτώση 5% των εσόδων της το πρώτο εξάμηνο, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, που πλήττονται από οικονομική κρίση.
Από το 2008 συνολικά 57 μέσα ενημέρωσης στην Ισπανία έχουν κλείσει και 8.000 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, καθώς η πτώση των διαφημιστικών εσόδων των ΜΜΕ έχει μεγάλες συνέπειες για εταιρίες που ήδη πάσχιζαν να αντεπεξέλθουν στη στροφή του κοινού στο Διαδίκτυο για ενημέρωση.
Ένας από τους δημοσιογράφους της El Pais έγραψε στο Twitter ότι η σημερινή «είναι η χειρότερη ημέρα στην ιστορία της».
Η Prisa έχει προχωρήσει σε περικοπές σε διάφορα από τα μέσα που ελέγχει, όπως η οικονομική εφημερίδα Cinco Dias και ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser. Ο νέος κύκλος μέτρων εξοικονόμησης δαπανών θα επισημοποιηθεί την Τρίτη, σύμφωνα με την επιτροπή των εργαζομένων στην El Pais.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει απολύσεις εργαζομένων, πρόωρη συνταξιοδότηση για ορισμένους και μειώσεις μισθών για άλλους. Σε ολόκληρο τον χώρο των ΜΜΕ στην Ισπανία, ο μέσος μισθός έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.
Πηγή : http://newpost.gr