, Παρασκευή
01 Μαρτίου 2024

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Καψή με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ

ertΆκαρπη ήταν η συνάντηση του Π. Καψή με τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Η μορφή του ενδιάμεσου φορέα παραμένει η κύρια διαφωνία. Νέα συνάντηση αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η δεύτερη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης κ. Παντελής Καψής με εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΕΡΤ, με την μορφή του ενδιάμεσου φορέα να παραμένει η κύρια διαφωνία.Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η πρόταση του κ. Καψή, όπως παρουσιάστηκε στη Γενική τους Συνέλευση, αναφέρει ότι η λειτουργία του μεταβατικού σχήματος θα γίνει με 2.000 εργαζόμενους και τα κριτήρια επιλογής τους θα καθοριστούν εντός 10ημερου.

Προβλέπει επίσης τη σύναψη δίμηνων συμβάσεων με δυνατότητα ανανέωσης τους και μισθολογικές απολαβές, σύμφωνα με την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους και το Ενιαίο Μισθολόγιο για τις άλλες ειδικότητες, καθώς και την υπόσχεση για ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας μετά το τέλος τους.

Ακόμη θα καταβάλλονται αποζημιώσεις, με πλαφόν 15.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα και για τίς οποίες το Υπ. Οικονομικών υπόσχεται -εφ όσον επιτευχθεί τελικά συμφωνία-να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση βελτίωσης τους,με βάση όμως το Ενιαίο Μισθολόγιο για τις αλλες ειδικότητες και την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους, που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2013.

Σε ό,τι αφορά τον νέο φορέα προβλέπεται μικρότερο σχήμα με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, ανοικτό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και πριμοδότηση για τους παλαιούς εργαζόμενους. Το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, μετά τη νέα συνάντηση αναφέρει πως «το περίγραμμα πρότασης που παρουσίασε ο κ. Καψής, στερείται νομικής τεκμηρίωσης. Το μεταβατικό σχήμα δεν έχει καμία χρησιμότητα και επιπλέον είναι κενό θεσμικού και νομικού περιεχομένου. Το σημαντικότερο δε, θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο επιπλέον χαράτσια».

Επιπρόσθετα οι εργαζόμενοι εμμένουν στη θέση τους «ότι μόνη εφικτή και λογική λύση έξω από εγκλωβισμούς σε πολιτικά αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν ερήμην τους είναι η άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ».Επίσης οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, απέστειλαν προς τον κ. Καψή υπόμνημα με το οποίο σημειώνουν πως «αναμένουν μια έγγραφη πρόταση θεσμικά και νομικά αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη, προκειμένου να αποφευχθούν κενά και παρερμηνείες, επισημαίνοντας ότι παραμένει η εκκρεμότητα της μη τήρησης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για να εκπέμψει παντού το σήμα της ΕΡΤ».Νέα συνάντηση αναμένεται ανάμεσα στις δύο μεριές την ερχόμενη Δευτέρα.

Πηγή:kathimerini.gr