, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Δεν είχαμε σεισμό στη Χαλκιδική! Διάψευση των σχετικών δημοσιευμάτων…

hoax-category
Αναφορές υπάρχουν σε πολλά ενημερωτικά site για υποτιθέμενο σεισμό μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις 08:41 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χαλκιδικής και Σποράδων.
Οι πληροφορίες αυτές προφανώς προήλθαν από τις αυτόματες καταγραφές των σεισμογράφων όλης της χώρας, που κατέγραψαν τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε ένα λεπτό νωρίτερα στη γειτονική Ιταλία (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ). Με βάση αυτές τις καταγραφές, δόθηκε αυτόματα ένα μέσο επίκεντρο στην περιοχή του Αιγαίου με ένα μέγεθος κατά τι μικρότερο από αυτό του σεισμού κοντά στην Περούτζια.
%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%af
Όπως βλέπετε και στην εικόνα, ο τελευταίος σημαντικός σεισμός στον ελλαδικό χώρο ήταν στις 20:15 ώρα Γκρίνουιτς στα ελληνοαλβανικά σύνορα, και ήταν μεγέθους 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο Σεισμολογικός Σταθμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μάλιστα, προειδοποιεί στην ιστοσελίδα του πως οι «πρώτες ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ λύσεις, περιέχουν σφάλματα και επανεκτιμώνται από σεισμολόγο του Εργ. Γεωφυσικής Α.Π.Θ.», γι’ αυτό και παραπέμπει στο χάρτη των τελικών λύσεων που παραθέτουμε επάνω.