fbpx

, Τετάρτη
17 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Η Ζωή, ο Ταγματάρχης, τα βασανιστήρια και το βαπτιστήρι…

 
ΕΡΤ
“Εδώ ο κόσμος καίγεται…” To σχόλιο αυτό του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκου Παππά για την ΕΡΤ και τις διαφωνίες για το νέο ΔΣ άναψε… φωτιές. Όπως είναι γνωστό, όλοι οι Έλληνες καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα εδώ και μήνες λόγω (α)συμφωνίας με τους εταίρους και η φράση αυτή του κ Νίκου Παππά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη επαναλειτουργία της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης… πυροδότησε νέα ανησυχία!
Ο υπουργός Επικρατείας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση απάντησε στην κριτική που έχει ασκηθεί τόσο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από συνδικαλιστές και πρόσθεσε «Εμείς δεν ήρθαμε να αποκαταστήσουμε απλά ένα εργασιακό δικαίωμα αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση» και υποστήριξε τα προτεινόμενα πρόσωπα λέγοντας: «Τα πρόσωπα που είναι ενώπιον της επιτροπής μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την λογική. Να γίνουν το πρόσωπο της ΕΡΤ προς την κοινωνία και για την συμφιλίωση των εργαζομένων ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ. Έχουν ικανότητα διοίκησης όπως ο κ. Ταγματάρχης που έβγαλε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ».
Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάσθηκε αλλού. Η κα. Κωνσταντοπούλου το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά τις εργασίες της κεντρικής επιτροπής του κυβερνητικού κόμματος ανοικτή σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόσο για το θέμα της ΕΡΤ όσο και για την διαπραγματευτική τακτική. Εκτός της κ. Κωνσταντοπούλου ισχυρές διαφωνίες εξέφρασαν για τον κ. Ταγματάρχη η κα. Ραχήλ Μακρή και ο κ. Θανάσης Πετράκος. Αξιοσημείωτο είναι και το σχόλιο του κ. Παππά στο Twitter: «Μετά από 23 μήνες, η ΕΡΤ κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου».
Οι ερωτήσεις… βασανιστήριο
Αρχικά, η πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του ΔΣ να απαντήσουν τι ακριβώς έκαναν κατά την περίοδο που έκλεισε η ΕΡΤ. «Στο διάστημα από 11.6.2013 έως σήμερα ποια ήταν η συμβολή σας στην αποκατάσταση του “μαύρου”; Πως συμπράξατε στους αγώνες εργαζομένων;». Η ερώτηση προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, με τους κ.κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Σπύρο Λυκούδη να καλούν τους προτεινόμενους να μην απαντήσουν, καθώς θεώρησαν την ερώτηση ως «κάλεσμα σε απολογία». Πάντως, ο κ. Τσακνής είπε ότι την ημέρα του «λουκέτου» διέκοψε συναυλία του και έκτοτε βρισκόταν στο ραδιομέγαρο ως ένδειξη συμπεράστασης. Ο κ. Ταγματάρχης είπε πως «ήμουν εκεί με τους χιλιάδες εργαζόμενους στα πηγαδάκια του ραδιομεγάρου. Δεν το θεωρώ όμως τίτλο τιμής. Αυτό που έκανα ήταν μέσα από τη δημοσιογραφική μου δουλειά να υπερασπίζομαι τη θέση ότι αυτό ήταν ένα “φασιστικό μαύρο”». Ο κ. Γρηγορίου είπε «δεν είχα συμβολή, εκτός από το να βρίζω και να καταχρεωθώ 1.000 ευρώ για να έχω σήμα της ΕΡΤ open στην Μυτιλήνη όπου βρισκόμουν». Η κυρία Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Βρέθηκα στην Αγία Παρασκευή και υποστήριξα τις κινήσεις των εργαζομένων».Ο κ. Τρανός τέλος υποστήριξε πως «δεν βρέθηκα στις διαδηλώσεις, αλλά στεναχωρήθηκα πάρα, μα πάρα μα πάρα πολύ…».
Η πρώτη εσωκομματική «βόμβα» έπεσε στην επιτροπή Θεσμών από τη Ραχήλ Μακρή, η οποία καταψήφισε τους δύο από τους πέντε προτεινόμενους από την κυβέρνηση για το ΔΣ της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αρνητικά για τον κ. Λάμπη Ταγματάρχη, θεωρώντας «αποτυχημένο» το πέρασμά του από την ΕΡΤ και την κυρία Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου, καθώς δεν επείσθη ότι δεν είναι «βαφτιστήρι» του κ. Ταγματάρχη! Συγκεκριμένα, η κυρία Μακρή ρώτησε την προτεινόμενη για το ΔΣ εάν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι την έχει βαφτίσει ο κ. Ταγματάρχης. Η κα. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση και φυσικά δεν αποτελεί πνευματικό παιδί του προτεινόμενου για ΔΣ της ΕΡΤ. Ωστόσο, η κα. Μακρή δεν επείσθη και την καταψήφισε. Εκτός αυτού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που έλαβε από τον κ. Ταγματάρχη, τον οποίο επίσης καταψήφισε.
Η βουλευτής επικαλέστηκε άρθρο του κ. Ταγματάρχη, με το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, «ήθελε να αποποιηθεί τις ευθύνες του, παίζοντας την κολοκυθιά, καθώς σε άρθρο του έλεγε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές ευθύνονται με τις απεργίες». «Πιστεύετε ότι για το μαύρο της ΕΡΤ φταίνε οι εργαζόμενοι;» ρώτησε η κα. Μακρή τον κ. Ταγματάρχη. Ο δεύτερος είπε πως «δεν είναι δεοντολογικά ορθό να απομονώνετε φράσεις», ενώ εμφανίστηκε προετοιμασμένος, καθώς είχε μαζί του το κείμενο που είχε γράψει με αφορμή το κλείσιμο ενός έτους από το «λουκέτο» στην Αγία Παρασκευή. Με την παραίνεση μάλιστα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ο κ. Ταγματάρχης διάβασε λέξη προς λέξη το άρθρο που είχε γράψει στις 11.6.2014! Ολοκληρώνοντας, σημείωσε ότι από όσα έγραψε φαίνεται καθαρά πως ο ίδιος έριξε τις ευθύνες στην τότε πολιτική ηγεσία και όχι στους εργαζόμενους. Στις επίμονες ερωτήσεις της Ραχήλ Μακρή παραδέχθηκε ότι οι συνδικαλιστές ορισμένες φορές ξεπέρασαν τα όρια.
Επίσης, η κυρία Μακρή ρώτησε για πιθανές ποινικές εκκρεμότητες του κ. Ταγματάρχη για την υπόθεση δικαιωμάτων των αγώνων Champions League. Ο ίδιος, απαντώντας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία ποινική εκκρεμότητα και σημείωσε πως επι δικής του θητείας η ΕΡΤ έκλεισε καλύτερο «πακέτο» από από αυτό της προηγούμενης διοίκησης και με λιγότερα χρήματα.
Τέλος, αμφισβήτησε τα επιχειρήματα του κ. Ταγματάρχη περί πλεονασμάτων της ΕΡΤ κατά την παλαιότερη θητεία του, λέγοντας «Μελετώντας τα επίσημα στοιχεία, είδα ότι το 2012 δεν αναρτήθηκαν ισολογισμοί. Το 2011 υπήρξε πλεόνασμα που βασίστηκε στις μειώσεις μισθών και προσωπικού. Με αυτά τα στοιχεία καμία πολυεθνική δεν θα σας κρατούσε. Επομένως, η δέσμευση του πρωθυπουργού για αξιοκρατική διοίκηση δεν διασφαλίζεται. Γι’ αυτό και εισηγούμαι αρνητικά, προκειμένου να προστατεύσω την κυβέρνηση, τους εργαζομένους και την κοινωνία».
 
Για ανακριτική τακτική με αναξιοπρεπείς ερωτήσεις κατηγόρησε τις Ραχήλ Μακρή και Ζωή Κωνσταντοπούλου ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας,  «Δεχθήκατε αναξιοπρεπείς ερωτήσεις και δεν οφείλατε να απαντήσετε» είπε ο κ. Μητρόπουλος, απευθυνόμενος στον κ. Ταγματάρχη, αλλά και στον κ. Τρανό, για τις ερωτήσεις που τους καλούσαν να απαντήσουν που βρίσκονταν και τι έκαναν την περίοδο του «μαύρου» στην ΕΡΤ.
Αμέσως παρενέβη η πρόεδρος και υποστήριξε ότι η υποβολή ερωτήσεων «δεν μας καθιστά ανακριτική αρχή και να αποφεύγονται χαρακτηρισμοί για το πώς ασκούν οι συνάδελφοι τα καθήκοντά τους. Δεν διαπίστωσα καμία αντικοινοβουλευτική άσκηση καθηκόντων. Να αποφύγουμε να ασκούμε τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα, χαρακτηρίζοντας τους υπολοίπους για το πώς τα ασκούν». Ο κ. Μητρόπουλος ανταπάντησε: «Αυτό που είπα είναι ότι νομικά, όπου υπάρχει βασανιστική διαγωνιστική διαδικασία και εισήγηση της κυβέρνησης, η δική μας γνώμη είναι μόνο για τις εξαγγελίες των προτεινόμενων. Να βασανίζουμε ανθρώπους με ιστορία, αγώνες, αξιοπρέπεια, οικογένεια και φίλους δεν έχουμε δικαίωμα. Αναφέρθηκα στην τυπική διαδικασία… Ακούσαμε τις αιτιάσεις από εργαζόμενους, συνδικαλιστές κ.ά., αλλά η κυβέρνηση επιμένει, γιατί έχει επιλέξει μια διαγωνιστική διαδικασία και εμείς ακούμε εδώ τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις και σε τρεις μήνες θα τους ξανακρίνουμε».
Απευθυνόμενος προς την πρόεδρο, είπε: «Ξερετε πόσο σας τιμώ. Δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα είμαι αντιπρόεδρος, αλλά θέλω την τυπική διαδικασία να την σεβόμαστε. Δεν είναι μομφή για την προεδρία σας, αλλά σε δύο-τρεις ερωτήσεις η κατάσταση ξέφυγε». Η κυρία Κωνσταντοπούλου επανήλθε, λέγοντας: «Η άριστη συνεργασία μας είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν ξέρω τι εννοείται με αυτό που είπατε για την αντιπροεδρία σας, αλλά να σας πω και εγώ πως για όσο ακόμα είμαι πρόεδρος θα τηρείται η διαδικασία».Και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν είναι βασανιζόμενος. Τους παραγγείλαμε και καφέ…”
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.